Kleerluis of kledingluis: symptomen en bestrijden

Kleerluis of kledingluis: symptomen en bestrijden Bij de mens komen drie soorten dierluizen voor: de hoofdluis, de schaamluis en de kleerluis. Deze luizen kunnen zoor ziekten zorgen. De kleerluis komt voor bij mensen die zichzelf slecht verzorgen. Denk hierbij aan kleding die nauwelijks gewassen wordt en een slechte lichamelijke verzorging. De kleerluis komt dan ook veel bij daklozen voor of bij mensen die om een andere reden niet goed voor zichzelf zorgen. Deze luizen zuigen het bloed bij de mens door middel van beten. Dit veroorzaakt jeukende bultjes. In ernstige gevallen ontstaat er vlektyfus of Febris recurrens. Dit kan zelfs dodelijk zijn. Daarom is behandeling noodzakelijk.

Wat zijn luizen?

Luizen behoren vaak tot de orde van de insecten, maar soms vallen ze onder een andere groep ondanks hun benaming. Zo behoort de bloedluis tot de mijten en de hoofdluis tot de luizen. De benaming luizen is een verzamelnaam: er zijn verschillende soorten luizen. Wanneer we het over luizen hebben bedoelen we over het algemeen de dierluizen. Dit is een groep van luizen die ongeveer 3.000 soorten bevat. Dit soort luizen leeft als parasiet op mens of dier. Er zijn 3 soorten dierluizen die bij de mens ziekte kunnen veroorzaken. Het gaat hier om de hoofdluis die we vaak bij kinderen zien, de schaamluis en de kleerluis.

Kleerluis

De kleerluis, ook wel Pediculus humanus corporis genoemd. Andere benamingen zijn kledingluis of lichaamsluis. Deze luizen komen voor op het menselijk lichaam en in de kleding van de mens. De kleerluis is iets groter dan de hoofdluis. Wereldwijd komen besmettingen voor. Besmetting is niet ras-of leeftijdsgebonden, maar heeft wel te maken met een gebrekkige hygiëne.

Oorzaken voor besmetting

Mensen die niet in staat zijn zich regelmatig te wassen en/of hun kleding te verschonen en te wassen, krijgen eerder te maken met besmetting. Dit zien we bijvoorbeeld veel bij daklozen. Maar ook door psychische stoornissen kan het voorkomen dat iemand niet goed voor zichzelf zorgt. Ook dan is besmetting mogelijk. In bepaalde landen of gebieden komt het meer voor: daar waar veel armoede heerst of de voorzieningen minimaal zijn. Besmetting vind niet direct door huid-huid contact plaats, maar wel door het delen van beddengoed, kleding en handdoeken.

Symptomen

De kleerluis bevindt zich voornamelijk in onderkleding en komt zo ook in contact met het lichaam. Ook vinden we de kleerluis vaak in beddengoed of in handdoeken terug. De kleerluis houdt niet van licht en zal daarom altijd donkere plekjes uitzoeken. Het is dan ook niet zodat kleerluis direct vanuit de buitenkant te zien is. Het voordeel hiervan is dat deze luizen zo lichtschuw zijn, dat ze niet snel over zullen lopen op andere mensen door huidcontact.

De luis is te herkennen aan het feit dat deze sterk op de hoofdluis lijkt, maar dan wat groter. De luis is bruin van kleur en heeft zes pootjes. Kleerluizen kleven hun eitjes aan de kleding vast. De vrouwtjes leggen wel tien eitjes per dag. De luizen voeden zich met menselijk bloed. Dit doen ze door te bijten. Als reactie hierop verschijnt er op de huid een kleine jeukend bultje.

Gevolgen van besmetting

De jeukende bultjes zijn het ergste niet. De kleerluis kan ziekten verspreiden. Deze loopt de mens op door een beet van de luis. Een belangrijke ziekte die de luis verspreidt is vlektyfus. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Rickettsia. Bekende mensen die vlektyfus opliepen waren onder andere Margot en Anne Frank en Alexander van Oranje-Nassau. Deze mensen stierven aan vlektyfus. De symptomen van deze ziekte zijn het ontstaan van hoge koorts met hoofdpijn, braken, spierpijn in voornamelijk de rug en de benen, en een huiduitslag. De hersenen raken geïnfecteerd. Dit kan dodelijk zijn.

Een andere ziekte die kleerluis overbrengt is Febris recurrens. Dit wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia. Symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en een rode uitslag. Ook neusbloedingen kunnen ontstaan. Bij verspreiding van de bacterie in het lichaam kan geelzucht ontstaan. De lever en de milt kunnen minder goed gaan werken. De hersenvliezen kunnen geïnfecteerd raken met een hersenvliesontsteking als gevolg.

Behandeling

Wanneer de is al ziekte heeft veroorzaakt dan is behandeling met antibiotica noodzakelijk. Antibiotica doodt de bacterie. Wel moet een kuur van antibiotica afgemaakt worden omdat er anders ongevoeligheid bij de bacterie optreedt. Achtergebleven bacteriën zijn een volgende keer dan moeilijker te bestrijden. Hierdoor blijft de ziekte intact.

Het beste is om kleerluis te voorkomen. In gebieden of op plaatsen waar besmetting met kleerluis veel voorkomt is het raadzaam om kleding, beddengoed en handdoeken niet te delen met anderen. De kleding wassen op een temperatuur van 60 graden of hoger is voldoende om kleerluis te bestrijden. Dit geldt ook voor de handdoeken en het beddengoed. De was in een hete droger laten drogen geniet de voorkeur. Voor kleding die niet op 60 graden gewassen mag worden is chemische reiniging de methode. Afsluiten in een plastic zak gedurende 7 dagen of gedurende 24 uur in de vriezer zorgt ervoor dat de resterende luizen worden gedood. Bij de drogist en apotheek zijn middelen verkrijgbaar die kleerluis doden. Regelmatig wassen door middel van een bad of douche zorgt ervoor dat de kans op besmetting verkleint wordt. In gebieden waar de hygiëne goed is zal besmetting nauwelijks voorkomen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluisParasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluisDe meeste mensen weten dat hoofdluis nog wel eens kan voorkomen, vooral op scholen. Het is niet gevaarlijk, maar het is…
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Wat zijn luizenLuizen zijn ongevleugelde parasieten die leven op de huid van dieren. Er bestaan allerlei soorten, waarvan er drie leven…
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…

Belevingsgerichte zorgBelevingsgerichte zorgBelevingsgerichte zorg is een verzamelnaam voor gangbare benaderingsmethoden in de zorg voor dementerenden en verstandel…
Dr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator systeem is een systeem dat ontworpen is door arts Dr. Ho, om rugpijn en nekklachten te vermind…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlektyfus
  • http://www.meldpuntongedierte.nl/insectengids/parasiterende-insecten/luizen/kleerluis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleerluis
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.