Hoe krijg je meer energie?

Hoe krijg je meer energie? Heb je vaak een moe, lusteloos gevoel en wil je halverwege de dag eigenlijk alweer slapen? Lukt het hierdoor niet om productieve dingen te doen? Grote kans dat je geen optimaal slaapritme hebt, of niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt gedurende de dag. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om iedere dag energieker op te staan en de hele dag meer energie te hebben.

Probeer een vast slaapritme aan te houden

Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd op. Hoe vroeg of laat dit ook is, je lichaam zal hier aan wennen en dit kan zeker helpen als je altijd moe bent. Al binnen een week kan je lichaam wennen aan een nieuw slaap- en waakritme, dus vaak is dit gewoon een kwestie van even volhouden. Als je een heel onregelmatig slaap- en waakritme hebt, moet je lichaam zich steeds opnieuw aanpassen en dit kost alleen maar energie. Je kunt zelf uittesten hoeveel slaap je ongeveer nodig hebt per nacht. De één heeft echt 9 uur slaap nodig, terwijl de ander al een energieke dag kan hebben na 6 uur slaap. Gemiddeld slapen mensen 8 uur per nacht, dit kun je als uitgangspunt gebruiken.

Let op wat je eet en drinkt voor het slapen

Voor energie overdag is een goede nachtrust heel belangrijk. Probeer twee uur voordat je gaat slapen niks meer te eten, zo houd je je maag rustig. Als je nog wel kort voor het slapen eet, is je lichaam nog druk bezig om alles te verwerken en zul je moeilijker in slaap vallen. Vermijd ook alcohol en cafeïne een paar uur voor het slapen. Van deze drankjes word je onrustig en slaap je moeilijk in, waardoor je minder uitgerust wakker wordt.

Ga meteen je bed uit als de wekker gaat

Als je wekker vroeg gaat kan het ontzettend verleidelijk zijn om op de snooze-knop te drukken en nog even te blijven liggen. Als je dit één keer doet, wordt dit al snel een gewoonte. Als je echter meteen je bed uit springt als je wekker gaat, begin je je dag energieker. Als je blijft liggen komt je lichaam moeilijker uit het slaapritme en zul je je vermoeider voelen. Als je het moeilijk vindt om meteen je bed uit te komen als je wekker gaat, zet je wekker dan aan de andere kant van de kamer zodat je wel je bed uit moet om deze uit te zetten. Tegenwoordig zijn er ook wekkers te koop die heel hard gaan trillen en een heel vervelend geluid maken, waar je echt niet meer doorheen kunt slapen. Om snoozen te vermijden, kun je het beste je wekker zetten op een tijdstip waarop je écht je bed uit moet. Als je wekker gaat op het moment dat je precies genoeg tijd hebt om op tijd de deur uit te gaan, moet je wel je bed uit en zul je minder snel blijven liggen.

Lichaamsbeweging

Sporten lijkt misschien juist vermoeiend, maar in werkelijkheid zorgt regelmatige lichaamsbeweging voor meer energie. Je lichaam gaat door beweging endorfine produceren, deze stof zorgt voor een gelukkig en energiek gevoel. Als je iedere dag ongeveer 30 minuten beweegt, zul je je overdag een stuk energieker voelen. Dit betekent niet dat je iedere dag een half uur intensief moet gaan sporten, je kunt namelijk traplopen, fietsen naar je werk of lopen door de supermarkt ook gewoon meetellen. Als je dus wat vaker de trap neemt in plaats van de lift en de fiets in plaats van de auto, kom je al gauw aan je 30 minuten per dag.

Vermijd suikers

Als je suiker eet, zorgt dit binnen korte tijd voor een energieboost. In heel veel tussendoortjes zitten zogenaamde 'snelle' suikers, deze heten zo omdat ze je snel een energieboost geven, die ook maar heel even duurt. Na deze boost gaat je bloedsuikerspiegel echter heel snel omlaag en voel je je juist moe. Alleen voor het sporten kan het dus handig zijn om een snack met suiker te nemen. Probeer gedurende de dag snacks met veel suiker te vermijden en vervang deze voor iets gezonds zoals fruit, yoghurt, noten of muesli.

Ontbijt

Het is echt zo dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je kort nadat je wakker bent iets eet, komt je spijsvertering op gang en door de voedingsstoffen in je ontbijt krijgt je lichaam meteen energie om van alles te gaan doen. Als je niet ontbijt, moet je lichaam gelijk gaan functioneren op de reserves van de nacht en de vorige dag en zul je veel sneller moe worden. Om de dag optimaal te beginnen kun je het beste vezelrijk ontbijten, bijvoorbeeld yoghurt met muesli, volkorenbrood of een ontbijtshake.

Zonlicht

Vooral als je de hele dag binnen werkt is het belangrijk om af en toe even naar buiten te gaan of in ieder geval de gordijnen open te doen. Als je in een donkere omgeving bent, maakt je lichaam melatonine aan waardoor je je slaperig gaat voelen. Doe dus meteen als je uit bed bent de gordijnen open, of loop even een blokje om. Als het kan, ga dan in je lunchpauze naar buiten of loop tijdens het werk even een klein blokje om als je bijvoorbeeld een telefoontje moet plegen. Als je lichaam genoeg zonlicht krijgt, ga je serotonine aanmaken en wordt je lichaam wakker en energieker.

Powernaps

Een dutje tussendoor kan heel goed werken, als je dit maar niet te lang doet. Als je slaapt, vindt er iedere keer een cyclus van 20 minuten plaats. Als je een powernap doet van ongeveer 20 minuten, kun je hierna echt weer een paar uur vooruit. Als je te lang tussendoor gaat slapen, gaat je lichaam echt in de slaapmodus en wordt het hierna heel moeilijk om weer actief te worden.

Water

Als je lichaam niet goed gehydrateerd is, zul je je heel snel moe voelen. Je lichaam droogt dan uit, waardoor het harder moet werken om alles in gang te houden. Zorg dat je de hele dag genoeg water drinkt, zodat je niet uitdroogt. Als je zorgt dat je altijd minimaal 2,5 liter water per dag binnenkrijgt, heb je de hele dag door meer energie. Als je veel frisdrank drinkt, krijg je ook vocht binnen, maar door de suikers en andere toevoegingen die hierbij zitten moet je lichaam hard werken om dit te verwerken. Wissel je frisdrank daarom af met water, of probeer het helemaal te vermijden.

Cafeïne

Cafeïne kan op de korte duur helpen om meer energie te krijgen, maar je wordt hier al snel verslaafd aan en je hebt steeds meer nodig om het opwekkende effect te merken. Als je graag koffie drinkt, doe dit dan met mate en niet de hele dag door, anders zul je alleen maar vermoeider worden.

Bloedprikken

Als je je aan alle bovenstaande tips houdt, maar je voelt je toch iedere dag moe, laat dan eens bloedprikken. Het kan zijn dat je een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen in je lichaam hebt, waardoor je moe wordt. Vaak is dit heel simpel op te lossen door iedere dag vitaminepillen te slikken, of meer van een bepaalde voedingsstof te eten of simpelweg meer water te drinken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maximale productiviteit: Hoe lang moeten we dutten?Maximale productiviteit: Hoe lang moeten we dutten?Een drukke dag kan zijn tol eisen. Je voelt je (over)vermoeid waardoor je productiviteit verlaagt. Het is algemeen beken…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Vermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen komt vaak voor. Afvallen betekent meestal dat je minder energie binnen krijgt. En dat leidt er…
Blinden en dromen, hoe gaat dat?Blinden en dromen, hoe gaat dat?Hoewel we beschikken over vijf zintuigen, gebruiken ziende mensen voornamelijk hun gezichtsvermogen in hun dromen. Voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • https://sochicken.nl/6-tips-voor-meer-energie
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.