Ik kan niet slapen!

Ik kan niet slapen! Slapeloosheid, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Een nachtje wakker liggen daar is vaak wel over heen te komen, maar als je nachten achter elkaar wakker ligt kan dit ontzettend vervelend zijn en een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Er zijn verschillende oorzaken voor slapeloosheid, en gelukkig ook een heleboel tips om slapeloosheid tegen te gaan.

Wat is slapeloosheid?

Als iemand een paar nachten achter elkaar slecht slaapt, wordt dit al snel slapeloosheid genoemd. Officieel is slapeloosheid een slaapstoornis die ook wel insomnie wordt genoemd. Mensen met insomnie kunnen slecht slapen en hebben geen normaal slaapritme. Een normaal slaapritme heb je als je iedere dag tussen de vijf en tien uur slaapt, mensen met insomnie slapen een stuk minder. Als je last hebt van chronische insomnie heb je drie of meer nachten per week problemen met slapen en duurt dit langer dan drie maanden. Overdag krijg je hierdoor meestal de meest uiteenlopende functioneringsklachten. Slapeloosheid kan bestaat uit het moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht of veel te vroeg wakker worden. Er zijn mensen die deze drie dingen allemaal regelmatig hebben in één nacht. In Nederland lijd ongeveer 7% van de bevolking aan insomnie, maar er zijn natuurlijk veel meer mensen die wel eens problemen hebben met in slaap vallen of wakker worden tijdens de nacht.

Wat veroorzaakt slapeloosheid?

Er zijn allerlei uiteenlopende oorzaken die kunnen zorgen voor slapeloosheid. Vaak is de oorzaak ook niet duidelijk aan te wezen en daardoor ook moeilijk aan te pakken. Er zijn interne oorzaken, die hebben te maken met het eigen lichaam van de slaper. Ook zijn er externe oorzaken, dit zijn dingen zoals geluidsoverlast, een slecht bed of teveel licht op de slaapplek. De meest voorkomende interne oorzaken van slapeloosheid zijn:
 • stress
 • depressie
 • angst
 • lichamelijke aandoeningen
 • alcoholgebruik, drugsgebruik of cafeïnegebruik
 • overmatig suikergebruik kort voor het slapen
 • de overgang
 • hormonale aandoeningen
 • depressie

Symptomen van slapeloosheid:

Als je overdag last hebt van een van de onderstaande klachten, dan kan dit wijzen op slapeloosheid.
 • meer vermoeid dan normaal
 • slecht kunnen concentreren
 • eerder prikkelbaar
 • lusteloos gevoel
 • problemen met het geheugen
 • geen slaapritme hebben
 • kijken naar een scherm voor het slapen
 • over het algemeen een suf gevoel hebben

Hoe los je slapeloosheid op?

Hoe je je slapeloosheid op kunt lossen, is natuurlijk heel afhankelijk van de oorzaak die ervoor zorgt dat je niet of slecht slaapt. Met de onderstaande tips kan in heel veel gevallen de slapeloosheid opgelost worden of in ieder geval worden verminderd.

Zorg voor een goede slaapplek:

Zorg voor een goed geventileerde, donkere en stille slaapkamer. Vooral als je merkt dat je niet goed inslaapt door ook maar een klein straaltje licht is het heel belangrijk om je kamer goed donker te kunnen maken 's avonds. Is dit niet mogelijk, slaap dan met een slaapmasker op. Als je gevoelig bent voor het kleinste beetje geluid, slaap dan met oordopjes in.

Houd rekening met een goede temperatuur:

Als je het te koud of te warm hebt, vertraagd dit het ontspannen inslapen of wordt je sneller wakker tijdens je slaap. Zet de verwarming niet te hoog 's nachts en zorg dat je niet op te tocht ligt.

Houd rekening met je eten en drinken voor het slapen:

Eigenlijk is het het beste om één tot twee uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten of te drinken. Doe je dit wel, dan is je lichaam nog druk bezig met het eten of drinken verwerken op het moment dat je gaat slapen en dit kan het ontspannen moeilijker maken. Wil je toch echt iets eten of drinken, probeer dan te kiezen voor iets met zo min mogelijk suiker. Suiker zorgt voor energie en maakt je hersens actiever, hierdoor zul je moeilijker in slaap vallen. Kies in ieder geval niet voor iets met cafeïne, dit zorgt er juist voor dat je wakker blijft.

Regelmaat:

Als je altijd op een vaste tijd naar bed gaat en opstaat, went je lichaam hier aan. Op de tijd dat je dan gaat slapen, is je lichaam hier al klaar voor en kun je makkelijker ontspannen. Vooral met vroeg opstaan kan dit in het begin moeilijk zijn, maar het werkt echt.

Niet meer naar een scherm kijken:

In tv-, computer-, telefoonschermen en dergelijke zit blauw licht. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je hersens geactiveerd worden. Probeer een half uur voordat je gaat slapen niet meer op deze schermen te kijken.

Als je slapeloosheid wordt veroorzaakt door stress, depressie, de overgang, angst of andere moeilijker op te lossen oorzaken, dan is dit niet in één nacht op te lossen. Per oorzaak is het dan belangrijk om hier op de lange termijn aan te werken (eventueel met hulp van een arts) om er zo ook voor te zorgen dat je vanzelf geen last meer hebt van slaapproblemen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
De oorzaken en gevolgen van slapeloosheidDe oorzaken en gevolgen van slapeloosheidWat zijn de oorzaken en gevolgen als je veel last hebt van slapeloosheid? Veel mensen hebben hier last van en weten zich…
Slapeloosheid: Kruidenthee voor slapeloosheidSlaap is noodzakelijk voor de gezondheid van geest en lichaam. Dit is een kruidenmengsel voor kruidenthee die gebruikt k…

Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Bij genderdysforie of transseksualiteit heeft een persoon het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Een biolo…
Slechte bloedsomloop verbeteren. Tips!Slechte bloedsomloop verbeteren. Tips!Als je een slechte bloedsomloop hebt, heb je vaker last van koude handen en voeten. Handen en voeten zijn extremiteiten,…
Bronnen en referenties
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/Slapeloosheid-slaapproblemen.php
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 22-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.