HIV voorkomen met de PrEP pil Truvada
HIV is een groot gevaar voor wie veel wisselende seksuele contacten heeft. De ziekte komt vooral veel voor onder homoseksuelen. De PReP pil Truvada zou weleens een grote doorbraak kunnen betekenen op het gebied van het voorkomen van besmetting met HIV. De pil is bedoeld voor hen die niet seropositief zijn maar wel een verhoogd risico hebben op het oplopen van een infectie. De GGD in Amsterdam hield tussen 2015 en 2018 een proef met de verstrekking van de pil onder homoseksuelen en transgenders.
Truvada PrEP pil
Wat is PrEP?
PrEP is een afkorting voor het Engelse
Pre-Exposure Prophylaxis. Het is een pil die je kunt nemen wanneer je seronegatief bent maar een verhoogde kans hebt op het krijgen van HIV. In de Verenigde Staten wordt de pil al veel gebruikt, met name door homoseksuelen, biseksuelen, mensen die regelmatig wisselende contacten hebben of mensen met een partner die seropositief is en bij wie de
viral load nog niet ondetecteerbaar is.
Er zijn meer pillen op de markt waarvan geclaimd wordt dat zij HIV of AIDS kunnen voorkomen. Het enige middel dat in de Verenigde Staten is goedgekeurd is echter de PrEP pil
Truvada, een merknaam van Gilead Sciences. De pil bestaat uit 300 milligram tenofovir disoproxil fumaraat (waarvan 245 mg tenofovir) en 200 milligram emtricitabine. Het middel is door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd in 2012 en wordt daar inmiddels veelvuldig voorgeschreven door met name gespecialiseerde klinieken. In New York maakt het middel deel uit van een grote campagne die als doel heeft het drastisch verlagen van het jaarlijkse aantal HIV-besmettingen.
Nadelen van de PrEp pil
De PrEP pil heeft ook enige nadelen. Zo wordt afgeraden het medicijn te gebruiken wanneer je enige vorm van nierproblemen hebt, positief getest bent op Hepatitis B, zwanger bent of borstvoeding geeft. De PrEP pil kan niet de kans op AIDS verminderen bij hen die HIV-positief zijn. Ook is er een contra-indicatie voor het gebruik van Truvada in combinatie met didanosine, atazanavir en lopinavir/ritonavir. Dit zijn echter allen virusremmers die worden voorgeschreven aan mensen die reeds seropositief bevonden zijn.
Bijwerkingen bij het gebruik van de PrEP pil zijn minimaal. Het enige waar je in milde mate last van kunt krijgen is een verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Heb je last van nierproblemen, dan kunnen deze door het gebruik van de pil verergeren.
De PrEP pil is bedoeld om gebruikt te worden in combinatie met een condoom, zodat je de kans op het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) op twee manieren verkleint. Niet iedereen houdt zich echter aan dit voorschrift en daarom is er ook
kritiek op het voorschrijven van dit middel. Sommige mensen zien het als een duur medicijn dat alleen wordt voorgeschreven aan mensen die zelf te koppig zijn om gebruik te maken van een condoom of dat de beschikbaarheid mensen aanmoedigt om hun losbandige levensstijl voort te zetten. Criticasters noemen het dan ook wel de 'pretpil'. De kosten voor een jaar gebruik van Truvada liggen op circa € 7.000 euro.
Proef in Amsterdam
Nadat de PrEP pil in de Verenigde Staten zo'n groot succes is gebleken, is de
GGD in
Amsterdam met een proef gestart onder de naam AMPrEP. Het doel van het project is volgens de GGD om te onderzoeken hoeveel mensen de pil willen gebruiken, hoe trouw men is met het innemen van de tabletten, hoe het gebruik door de deelnemers wordt ervaren en of het condoomgebruik erdoor verandert. De proef liep van 2015 tot 2018. In totaal konden 370 mensen deelnemen. Omdat 71% van de infecties met HIV wordt vastgesteld onder homomannen, is ervoor gekozen de groep van testpersonen nagenoeg volledig uit homoseksuele mannen te laten bestaan. Aan de test namen ook enkele transgenders en transseksuelen deel. Voor de proef hadden 550 mensen zich aangemeld. De uitkomsten van de proef zijn anno maart 2020 nog niet bekendgemaakt door de GGD. In september 2019 is wel een landelijk vijfjarige programma van start gegaan waarbij de GGD’en pre-expositie profylaxe (PrEP) aan hiv proberen te voorkomen. Geïnteresseerden wordt aangeraden dit aan de eigen huisarts kenbaar te maken. Aanmelding voor het programma geeft geen garantie op deelname.