Tieners en contactlenzen, is dit verstandig?

Tieners en contactlenzen, is dit verstandig? Veel tieners dragen een bril en willen op een gegeven moment overgaan op contactlenzen. De meeste opticiens zijn hier enigszins terughoudend in. Tieners zijn vaak niet streng genoeg voor zichzelf en nemen onvoldoende hygiënische maatregelen in acht, met als gevolg dat ze drie tot vier jaar later amper nog contactlenzen kunnen verdragen. Wanneer is een tiener klaar voor lenzen?

Waarom lenzen?

Er zijn tieners die een bril gewoon mooi vinden en deze dragen als zijnde een modeaccessoire, maar er zijn ook tieners die stevig balen van hun bril. Ze vinden zichzelf lelijk met een bril en dit is slecht voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Iets waar veel tieners het toch al moeilijk mee hebben. Het kan ook zijn dat de bril belemmerend werkt voor een actieve levensstijl. Hij zit in de weg bij het sporten, verschuift of beslaat. Vooral bij watersporten waarbij er druppels water op de bril komen (surfen, zeilen, waterskiën, aquajoggen, aquarobics) wordt een bril vaak als een belemmering gezien. Ook contactsporten beoefenen met een bril op je neus is minder veilig en dus belemmerend.

Waarom ook een bril?

Tegenwoordig wordt meestal aangeraden om naast lenzen ook een bril aan te schaffen. Dit zodat je de lenzen geregeld kan afwisselen met de bril. Het wordt aangeraden om twee uur voor het slapen gaan de lenzen uit te doen zodat eventuele zwelling van het hoornvlies zich weer kan herstellen. Vanwege dezelfde reden wordt er ook vaak gezegd dat lenzen gemiddeld 12 uur per dag gedragen mogen worden.

Sommige opticiens gaan zelfs zo ver om hun klanten te adviseren om één dag in de week geen lenzen te dragen. De gedachte hierachter is dat lenzen, hoe zuurstofdoorlatend ook, toch zorgen voor een verminderde zuurstoftoevoer naar je hoornvlies. Een dag de bril op, geeft de ogen dan een dagje rust en een dagje voldoende zuurstof zodat je minder snel last krijgt van irritatie. Wanneer je erg verkouden bent, veel last van hooikoorts hebt of last hebt van ontstoken ogen, kan je ook beter geen lenzen dragen. Het is dan handig om ook een bril te hebben, naast je lenzen.

Hygiënisch omgaan met lenzen

Wanneer je niet hygiënisch omgaat met je lenzen, loop je de kans op oogontstekingen. Oogontstekingen zijn vervelend en pijnlijk en op den duur kunnen ze ervoor zorgen dat je slechter gaat zien en dat je geen lenzen meer kan verdragen. Was dus altijd eerst je handen voordat je de lenzen inzet. Wanneer je de lenzen weer uitdoet, was je weer eerst je handen. Daarna gooi je het reinigingsvloeistof in de bakjes weg en vervang je dit door schoon reinigingsvloeistof. Je doet een heel klein beetje reinigingsvloeistof in je handpalm en haalt de lens uit je oog. Wrijf de lens in deze reinigingsvloeistof aan beide kanten schoon. Doe de lens daarna in het bakje. Zo maak je de kans op een ooginfectie zeer gering. De bakjes moeten één keer in de week schoongemaakt worden met warm water.

Wanneer je de kans op een infectie nog kleiner wilt maken, kan je ervoor kiezen om over te gaan op daglenzen. Deze lenzen zitten allen apart verpakt in lenzenvloeistof. Hygiënischer kan bijna niet. Daglenzen zijn wel iets duurder dan maandlenzen, maar de kans op ontstekingen en andere problemen zijn vrij klein. Wanneer daglenzen toch problemen veroorzaken is dit vrijwel altijd te danken aan de drager zelf. Meestal heeft deze de lenzen dan langer gedragen dan de bedoeling is.

Hoe lang kan je lenzen blijven dragen?

Je kan lenzen blijven dragen zolang je ogen dit verdragen. De ene persoon krijgt nooit last van zijn lenzen, de ander na vijftien jaar en sommige mensen hebben na drie jaar al grote problemen. Wanneer je lenzen draagt, moet je je ogen twee keer per jaar laten controleren. Dit is niet voor niets. Lenzen kunnen nu eenmaal problemen opleveren. Oorzaken van problemen met het dragen van lenzen kunnen zijn:
 • Onvoldoende hygiëne
 • Lenzen langer doordragen dan de bedoeling is
 • Dagelijks langdurig verblijf in een omgeving met een droge lucht (vochtpercentage minder dan 40%)
 • Te droge ogen (overstappen op een andere reinigingsvloeistof kan hierbij helpen).

Tieners en lenzen

Tieners hebben vaak minder zelfdiscipline en dat is de reden dat ze vaker niet zo hygiënisch te werk gaan als zou moeten. Vandaar dat sommige opticiens terughoudend zijn bij het aanpassen van lenzen bij tieners. Wanneer je gaat voor lenzen is het verstandig om van tevoren te bedenken of jij genoeg zelfdiscipline hebt. Zo niet, dan kan je de lenzen beter nog een jaartje uitstellen. Daarnaast is het verstandig om de lenzen af en toe af te wisselen met een bril (ís avonds thuis op de bank bijvoorbeeld of wanneer je in je eentje op je kamer huiswerk zit te maken).

Wat kunnen ouders doen

 • Voor ouders is het een goed idee om te overwegen meer geld uit te geven voor daglenzen. Duurder, maar ze helpen wel bij het behoud van gezonde ogen.
 • Verder is het voor ouders van belang om toezicht te houden. Geïrriteerde ogen? Dan is het verstandiger om vandaag geen lenzen in te doen.
 • Controleer (vooral in het begin) ook geregeld of het lenzenbakje wel wordt schoongemaakt. Dit is iets wat tieners nogal eens vergeten.
 • Waarschuw je kind ook voor verkeerde zuinigheid. Beschadigde lenzen kan je niet meer dragen en je draagt daglenzen geen twee dagen. Ook probeer je niet om langer dan een maand met maandlenzen te doen.
© 2015 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…
Het onderhouden en schoonmaken van contactlenzenHet onderhouden en schoonmaken van contactlenzenWanneer je slechte ogen hebt en niet goed kunt zien, dan heb je een bril of contactlenzen nodig. Steeds meer mensen kiez…

Runningtherapie inzetten bij angstRunningtherapie inzetten bij angstRegelmatig bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als…
Visual Evoked Potential (VEP): OogonderzoekVisual Evoked Potential (VEP): OogonderzoekVEP, wat staat voor Visual Evoked Potential, meet de elektrische activiteit in het visuele systeem. Wanneer licht van ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.voorogen.nl/bril-naast-je-lenzen-2/
 • http://coopervision.nl/over-contactlenzen/contactlenzen-voor-tieners
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.