Microcefalie: Te klein hoofd door aandoeningen of infecties
Microcefalie is de medische term voor "te klein hoofd". Bij deze zeldzame aangeboren neurologische afwijking heeft de patiënt een kleiner hoofd dan andere patiënten met dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. De arts baseert zich hiervoor op de hoofdomvang van de patiënt. Deze meet hij op door de afstand rond de bovenkant van het hoofd op te meten. De pasgeboren patiënt heeft veelal kleinere hersenen die slecht ontwikkeld zijn en dit is dan het gevolg van een infectie, een genetische aandoening of een andere oorzaak. Voor microcefalie zelf is geen behandeling beschikbaar, maar tal van ondersteunende en symptomatische behandelingen zijn voorhanden voor het behandelen van eventueel bijkomende symptomen.
Epidemiologie aandoening
Microcefalie komt niet vaak voor. Ongeveer 2-12 op 10.000 levend geboren patiënten lijdt aan microcefalie.
Oorzaken microcefalie: Abnormale groei van hersenen door genetische aandoeningen en infecties
Bij microcefalie, het tegenovergestelde van
macrocefalie (te groot hoofd), groeien de
hersenen niet in een normaal tempo. De hersenen bepalen de groei van de schedel, en de ontwikkeling van de hersenen gebeurt wanneer een
baby zich nog in de
baarmoeder van de moeder bevindt en tijdens de kinderjaren. Een aantal aandoeningen tasten de ontwikkeling van de hersenen aan waardoor ze kleiner zijn dan de normale grootte van het hoofd. Deze omvatten genetische aandoeningen, infecties, en andere oorzaken. Soms komt microcefalie ook geïsoleerd voor. Dit wil zeggen dat de patiënt geen andere
aangeboren afwijking heeft.
Genetische aandoeningen
Genetische aandoeningen die microcefalie veroorzaken omvatten:
Infecties
Enkele infecties bij de moeder veroorzaken eveneens microcefalie.
Andere oorzaken
Enkele andere factoren resulteren tot slot mogelijk in de ontwikkeling van een te klein hoofd bij de baby:
- ernstige ondervoeding (gebrek aan voedingsstoffen of onvoldoende eten)
- craniosynostose (vroegtijdige sluiting van schedelnaden)
- blootstelling van bepaalde (genees)middelen tijdens de zwangerschap, vooral alcohol, fenytoïne of toxische (giftige) chemicaliën
- focale huidhypoplasie
- het foetaal alcoholsyndroom (afwijkingen bij baby’s door alcoholmisbruik)
- hyperlysinemie
- incontinentia pigmenti: Afwijkingen aan ogen en huid
- methylkwik vergiftiging
- ongecontroleerde fenylketonurie (afwijkingen aan hersenen en lichaam) bij de moeder: Dit is een aangeboren afwijking waarbij het lichaam niet in staat is om het aminozuur fenylalanine af te breken.
- zuurstoftekort in de hersenen
Symptomen van een te klein hoofd
Soms komt een patiënt ter wereld met enkel maar het symptoom van microcefalie. Maar ook andere medische problemen gaan gepaard met een te klein hoofd. Deze symptomen variëren van mild tot ernstig.
- een verstandelijke handicap (een verminderd vermogen om te leren en functioneren in het dagelijks leven)
- epileptische aanvallen
- gehoorverlies
- problemen met beweging en evenwicht
- problemen met het gezichtsvermogen
- vertraging in de ontwikkeling, zoals problemen met spraak of andere ontwikkelingsstoornissen (zoals zitten, staan en lopen)
- voedingsproblemen, zoals moeite met slikken
Naast het te klein hoofd helt het voorhoofd soms wat naar achter bij ernstige microcefalie.
Diagnose en onderzoeken
Voor de geboorte
Voor de geboorte is microcefalie al op te sporen met een
echografie. Dit
echografisch onderzoek gebeurt in het tweede trimester of vroeg in het derde trimester.
Na de geboorte
De diagnose van microcefalie gebeurt meestal bij de geboorte of tijdens een standaardonderzoek van de baby. Soms gebeurt de diagnose pas enkele weken of maanden na de geboorte. Artsen beschikken over een standaardgrafiek van "normale" hoofdafmetingen naargelang de leeftijd van de patiënt en dit voor de eerste achttien (18) levensmaanden van de baby. Dit onderzoek kent een duurtijd van slechts enkele seconden, waarbij de arts enkel een meetlint plaatst rond het hoofd van de baby. Op basis van het resultaat van de hoofdmeting baseert de arts de diagnose van microcefalie. De arts bekijkt overigens de eventueel andere symptomen van de patiënt omdat meestal sprake is van een andere aandoening, infectie of een ander medisch probleem.
Diagnostisch onderzoek
Na de geboorte is soms nog een
CT-scan of
MRI-scan nodig om de diagnose te bevestigen. Deze testen geven daarnaast belangrijke informatie over de structuur van de hersenen en identificeren een eventuele infectie van de baby tijdens de zwangerschap. De arts spoort hiermee tevens andere aanwezige symptomen op. Een
bloedonderzoek is tot slot handig om een genetische aandoening te detecteren.
Behandeling microcefalie
Microcefalie is een levenslange aandoening die niet te verhelpen valt. Patiënten met milde microcefalie die geen andere symptomen vertonen, komen regelmatig terug voor een controlebezoek maar hebben verder geen behandeling nodig. Bij patiënten met ernstige microcefalie bekijkt de arts de andere symptomen en behandelt hij deze. Logopedie, fysiotherapie en/of ergotherapie zijn in veel gevallen nodig bij bijkomende symptomen. Daarnaast is
medicatie voorhanden om epileptische aanvallen (anti-epileptica) en andere symptomen te behandelen.
Prognose aandoening
De prognose is sterk afhankelijk van de ernst van de symptomen. Niet elke patiënt heeft neurologische symptomen, en dan is de intelligentie en ontwikkeling ook normaal. In andere omstandigheden zijn meer behandelingen nodig.
Complicaties van een te klein hoofd: Problemen met de ontwikkeling
Vooral bij milde microcefalie waarbij geen andere aandoening betrokken is, heeft de patiënt een normale intelligentie en ontwikkeling, hoewel het hoofd wel steeds klein blijft. Enkele complicaties zijn echter mogelijk bij ernstige microcefalie zoals epileptische aanvallen, dwerggroei of een
kort gestalte, hyperactiviteit, een verstandelijke beperking, een vertraagde ontwikkeling zoals bij spraak en beweging, coördinatie- en evenwichtsproblemen (
ataxie) en gezichtsmisvormingen.
Preventie van microcefalie
Preventie van microcefalie vereist een holistische benadering, omdat de aandoening verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen om het risico op microcefalie te minimaliseren.
Gezonde zwangerschap
Een gezonde zwangerschap begint met goede prenatale zorg. Het is essentieel om regelmatige controles bij een zorgverlener te ondergaan. Daarnaast is een evenwichtig voedingspatroon cruciaal, aangevuld met prenatale vitamines zoals foliumzuur, om de gezonde ontwikkeling van de baby te ondersteunen.
Infectiepreventie
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om blootstelling aan infecties te vermijden die microcefalie kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat u en uw partner gevaccineerd zijn tegen infecties zoals rubella. Het vermijden van infecties zoals cytomegalovirus en toxoplasmose kan ook helpen. Volg de richtlijnen van uw arts om infecties te voorkomen.
Vermijd schadelijke stoffen
Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby en het risico op microcefalie verhogen. Het is ook belangrijk om medicatie alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts, om mogelijke schadelijke effecten te voorkomen.
Beperk blootstelling aan toxische stoffen
Blootstelling aan toxische chemicaliën en schadelijke omgevingsfactoren moet worden geminimaliseerd. Vermijd contact met schadelijke stoffen en zorg voor een veilige leefomgeving tijdens de zwangerschap.
Genetische expertise
Als er een familiegeschiedenis van genetische aandoeningen is, kan genetisch advies nuttig zijn. Dit kan helpen om het risico op aangeboren afwijkingen te beoordelen en te begrijpen, en kan waardevolle informatie bieden over preventieve maatregelen.