Wat is het belang van een goede pedicurebehandeling?

Wat is het belang van een goede pedicurebehandeling? De man of vrouw die de voeten de juiste verzorging geeft, is er eigenlijk al zolang de mens er is en er enige vorm van civilisatie is. De hedendaagse pedicure heeft of een salon (in een salon) en een enkele keer komt de pedicure ook bij je thuis. Voor ouderen en mensen met problematische voeten is het soms een absolute must om de voeten periodiek grondig te laten verzorgen. Maar de groep mensen die het als pure luxe ziet, is ook groeiende.

Voeten zijn belangrijk!

Voeten dragen je je leven lang en we lopen gemiddeld in een leven vier keer de aardbol rond, dat is zo’n 180.000 km. Ze zweten, ook al besef je je dat niet, zeker zo’n 250 ml per dag en diezelfde voeten bevatten ook de meeste botten. Namelijk één kwart van alle botten in het lichaam. Het is eigenlijk geen overbodige luxe om goed voor de voeten te zijn.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Voetverzorging door de pedicure

Dat voetverzorging belangrijk is en meer is dan een schone voet met eventueel mooi gelakte nagels was al bekend in de oudheid, bij de Egyptenaren, bij de Romeinen en Grieken. Maar ook de Chinezen hadden vrouwen die specifiek de voeten verzorgden. Massages, stoombehandelingen en puimsteenbehandelingen werden toen ook al toegepast.

Het spreekt voor zich dat het in het verleden iets was wat eigenlijk alleen binnen het bereik lag van de mensen met veel geld. Toch was het besef er bij armere mensen ook, alleen werd het daar zoveel als mogelijk zelf opgelost. De noodzaak om goed gezonde voeten te hebben, was bovendien natuurlijk ook een drijfveer. Anders kon er niet gewerkt worden.

Water

De basis voor voetverzorging is niet zo spannend en ligt feitelijk bij water, eventueel aangevuld met een beetje badzout. Vuil spoel je weg met water, maar de huid wordt er ook zachter door. Hoewel je bijvoorbeeld eelt ook weg kunt halen met een vijl als de huid droog is, zijn er ook technieken die juist een iets meer vochtige voet vergen. Met een soort scalpel wordt er langs het eelt van de vochtige voet ‘geraspt’ (dit heeft meestal meer effect dan de eeltvijl). Flinterdunne laagjes eelt worden verwijderd en zo kan men het eelt zorgvuldig wegschaven, tot men bij de normale huid zit. De kleur en structuur van eelt is anders dan normale huid.

Water is ook goed om de nagelriemen los te maken. Een nagelriem moet je voorzichtig opduwen en vooral niets forceren (anders kan deze inscheuren en ontstekingen veroorzaken). Daarnaast is de nagel zelf en de volledige huid om de nagel soepel. De nagels knippen gaat dus ook veel gemakkelijker (knip altijd recht af, dit voorkomt ingroeiende nagels). Om de nagels niet met eventuele haaltjes van het knippen achter te laten, is het zinvol er nog een keer goed met een vijl (type: fijn) langs te gaan.

Preventief

De reguliere behandeling is, behalve voor het cosmetische gedeelte, ook een kwestie van preventief aan de slag zijn. Niet-behandelde likdoorns kunnen naar binnen doorgroeien en zelfs tot het bot komen. Dit kan uiterst pijnlijk zijn. Eeltknobbels kunnen heel pijnlijke voeten geven tijdens het lopen en het kan zo ernstig worden, dat je niet meer normaal in je schoenen kunt lopen (advies geven over welke schoenen goed voor je voeten zijn, hoort dus ook bij een behnadeling). Verder kunnen ingegroeide teennagels ontstekingen veroorzaken en ze zijn vaak ook pijnlijk en een beginnende kalknagel kan in de kiem gesmoord worden.

Problematische voeten aanpakken

Als je inmiddels problematische voeten hebt, is het zinvol om de medisch pedicure te raadplegen. Pedicure is in principe geen beschermd beroep en kan dus door iedereen worden uitgeoefend. Echter, als je problematische voeten hebt, is het zinvol iemand aan het werk te zetten die gediplomeerd is. Deze pedicures zijn aangesloten bij ProVoet.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay
Problematische voeten kan van alles zijn. Te denken valt aan:
 • Likdoorns die verwijderd moeten worden.
 • Ingegroeide teennagels losmaken.
 • Advies geven over steunzolen die mogelijk aangeschaft moeten worden.
 • Doorverwijzen naar podoloog.
 • Indien de patiënt ook in het bezit van een specifiek certificaat van de zorgverzekeraar is, wordt ook de voet van reumapatiënt of diabetes patiënt aangepakt.
 • Schimmel of kalknagels aanpakken.
 • Ernstige eeltknobbels aanpakken.

De luxe behandeling

De luxe behandeling bevat voor een deel ook de normale voetverzorgingsbehandeling waar eelt verwijderd wordt, de nagels worden geknipt en de voet wordt in totaliteit weer toonbaar gemaakt. Steeds vaker zie je hydratatiebehandelingen. De voet kan, zeker tijdens ze warmere zomermaanden, wat uitgedroogd raken. Er ontstaat dan een soort melkwitte laag aan de randen van de voeten. Een goede massage met een speciale crème (mits regelmatig toegepast) kan dan uitkomst bieden.

De luxe behandeling is ook veelal bij de vrouw de teennagels van een kleurtje voorzien. Dat is in feite niet veel anders dan de behandeling van de vingernagels, namelijk:
 • Heel voorzichtig de nagelriem met wat olie en een bokkenpootje opduwen.
 • Losse randjes langs de nagels verwijderen.
 • De nagel na het knippen netjes recht afvijlen.
 • Een primer op de nagels doen (voor een goede hechting) en dan met de basislak beginnen.
 • Gewoon doorzichtig, dan alleen nog een topcoat en anders eerst twee laagjes van de gewenste kleur.
 • Gewone lak goed laten drogen, gellak na het drogen in het speciale licht, de plaklaag eraf halen en nog even de nagelriemen van wat olie voorzien.

Aan een luxe behandeling wordt ook nog wel eens een voet- of onderbeenmassage toegevoegd of je laat je voeten en onderbenen scrubben.

Bron: Ashokorg0, PixabayBron: Ashokorg0, Pixabay

Prijzen

Prijzen zijn heel uiteenlopend, maar meestal is de medische pedicure wat duurder. Qua tijd is men wel 45 tot 85 minuten bezig. Afhankelijk van het gegeven of je ook nagellak wilt, kunnen de kosten variëren van € 40,- tot € 65,-. De luxe behandeling kost meestal tussen € 30,- en € 45,-. Een dergelijke behandeling vergt overigens ook vaak 60 tot 70 minuten. Vaak zijn er nog meer wellnessachtige mogelijkheden voor de voeten. Daar moet apart voor betaald worden en dat is per salon verschillend.

Tot slot

De voeten zijn zo belangrijk voor de mens dat er eigenlijk met enige regelmaat een pedicure aan te pas zou moeten komen. Soms is dat in de huislijke sfeer, maar zo nu en dan een pedicure opzoeken is geen overbodige luxe. Natuurlijk moeten de financiën daar toereikend voor zijn, maar soms is het ook een kwestie van prioriteiten stellen.
© 2016 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor voetverzorging naar de pedicureVoor voetverzorging naar de pedicureVeel mensen verzorgen de voeten zelf, waarbij je jezelf bij een deel van de mensen af kunt vragen in hoeverre het “verzo…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Pedicure - De voordelen van een voetverzorgingPedicure - De voordelen van een voetverzorgingVoeten kunnen tegen een stootje, en als je toevallig extra gewicht op je frame moet meenemen, krijgen de voeten er de vo…
Thuiswerk als pedicureVanuit huis kun je gemakkelijk als pedicure werken. Hier zijn diverse opleidingen voor en je klanten komen bij je aan hu…

Communiceren met mensen met dementie via de CRDLrecensieCommuniceren met mensen met dementie via de CRDLDe CRDL is een instrument dat tot doel heeft het contact met mensen met een vergevorderde dementie te herstellen. Bij ee…
Borstkanker: is zelfonderzoek en zelf dokteren verstandig?mijn kijk opBorstkanker: is zelfonderzoek en zelf dokteren verstandig?Veel vrouwen kunnen erover meepraten: de schok die ze voelden, toen ze een knobbeltje in hun borst ontdekten. Hoewel zo'…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pedicure
 • http://www.podotherapeut.nl/overige-voetspecialisten/medisch-pedicure/wat-doet-de-medisch-pedicure
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Wokandapix, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Ashokorg0, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.