Vingerspalk gebruiken bij blessure aan een vinger

Vingerspalk gebruiken bij blessure aan een vinger De pijn van een kneuzing aan de vinger of de napijn bij een vinger die uit de kom is geweest kun je effectief verlichten door gebruik van een vingerspalk. Dit biedt meer ondersteuning dan tapen alleen. Spalkjes voor de vinger zijn verkrijgbaar in tal van soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een provisorisch spalkje dat je simpel kunt bevestigen met wat tape of voor een meer professionele vingerspalk die de pijn verlicht en de vinger beschermt tegen verdere beschadiging terwijl de blessure herstelt.

Vingerspalk bij vingerblessures


Veel voorkomende blessures aan de vinger

De vingers zijn gevoelig voor blessures. Zeker wanneer je aan sport doet loop je nogal eens het risico om een vingerblessure op te lopen. Vooral voetbalkeepers en beoefenaars van bijvoorbeeld het handbal, volleybal, rugby en basketbal lopen nogal eens een blessure op aan één of meer vingers door het dubbelklappen van de vinger bij balcontact, doordat de vinger tussen bal en doelpaal komt of simpelweg doordat je er ongelukkig op valt. In veel gevallen gaat het dan om een kneuzing van de vinger. Deze kan hierdoor dik en blauw worden en gaan kloppen. Het is in dat geval belangrijk om de hand even goed te koelen met ijs of een coldpack om zo de ergste zwelling tegen te gaan en de pijn te verlichten.

Andere veel voorkomende blessures aan de vingers zijn luxaties (vinger uit de kom) en fracturen. Dit zijn typen blessures waarbij het noodzakelijk is de hulp van een arts in te schakelen. Is je vinger uit de kom (geweest) dan wordt altijd een röntgenfoto gemaakt om te kijken of bij de luxatie geen botsplinter is losgelaten. De vinger wordt daarna vaak ingetapet of zelfs gespalkt met gips. Ook bij een fractuur komt er in de meeste gevallen gips aan te pas om te breuk goed te laten helen. Bij gecompliceerde breuken kan een operatie noodzakelijk zijn.

Heb je last van hypermobiliteit van de gewrichten, bijvoorbeeld als gevolg van hypermobiliteitssyndroom (HMS) of het syndroom van Ehlers-Danlos, dan kan dat de oorzaak zijn van vaker terugkerende luxaties die immobilisatie van de gewrichten wenselijk maakt.

Gebruik van een vingerspalk

Is de blessure die je aan je vinger hebt opgelopen niet dusdanig ernstig dat je er bijvoorbeeld mee in het gips moet, maar heb je toch erg veel pijn, dan kun je de pijn verlichten door gebruik te maken van een vingerspalk. Een vinger kan provisorisch gespalkt worden door de gekwetste vinger vast te tapen aan een naastgelegen vinger, bijvoorbeeld de pink aan de ringvinger of de wijsvinger aan de middelvinger. Dit beperkt je natuurlijk wel vrij ernstig in je beweging. Veel fijner is het om een spalk te kunnen gebruiken die alleen de gekwetste vinger immobiliseert. Hiervoor kun je een voorgevormde vingerspalk gebruiken.

Mainit mallet

Een mallet is een plastic buisje of beschermkapje dat over de vinger kan worden geschoven wanneer sprake is van een kneuzing van het bovenste kootje van de vinger. Deze kan met tape worden bevestigd. In het plastic zijn enkele gaatje gemaakt zodat de vinger kan blijven 'ademen' en de huid niet verweekt. De mallets zijn van het merk Mainit verkrijgbaar in verschillende maten en voor alle vijf de vingers. Let er bij het bestellen goed op voor welke vinger en welke maat je kiest. De Mainit vingermallets zijn al verkrijgbaar voor enkele euro's.

Rafys Velcro vingerspalk

De Rafys Velcro vingerspalk is een duurzame versie van wat ook wel een 'buddy tape' genoemd wordt, een soort tape waarbij twee vingers met elkaar verbonden worden om zo een van de geblesseerde vingers te beschermen en rust te geven. Een 'buddy tape' wordt vaak bij de huisarts of de spoedeisende hulp aangelegd bij een vinger die gekneusd of uit de kom is of in het geval van een breukje waarbij gips niet noodzakelijk is. In plaats van een tape aan te leggen kan de Rafys Velcro vingerspalk gebruikt worden. Deze werkt hetzelfde maar is herbruikbaar.

Fortuna vinger splint: foldover, toad en gutter

Wil je altijd een vingerspalk bij de hand hebben wanneer je gaat sporten dan kun je kiezen voor een van de verschillende typen zeer betaalbare vingersplints van Fortuna. Deze zijn er in drie soorten: de foldover, toad en gutter. De foldover is een spalkje van buigzaam aluminium dat in de lengte om een vinger heen gebogen kan worden en met een pleister of stukje tape kan worden bevestigd. De toad is een spalkje dat onder de vinger kan worden gelegd en waarvan de vier vleugeltjes om de vinger heen kunnen worden gebogen zodat geen tape nodig is. De gutter is een aluminium spalkje met drukverlagend foam dat onder de vinger kan worden geschoven en kan worden bevestigd met een stukje tape. Deze simpele vingerspalkjes zijn al verkrijgbaar voor een prijs van circa 10 (prijs gecheckt in 2018).

Orliman vingerspalk

De Orliman vingerspalk is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij de ziekte van Dupuytren en andere hand- en vingerblessures. Deze is erop gericht om maximale stabiliteit te bieden aan het pijnlijke gewricht. Doordat deze bovendien erg comfortabel zit is hij ook erg geschikt om te gebruiken als nachtspalk en zo nachtelijke pijnen als gevolg van een blessure aan de vingers of hand te verlichten. De Orliman vingerspalk is ook handig in gebruik wanneer je een blessure hebt aan meerdere vingers tegelijk. De spalk omsluit namelijk de wijsvinger, middelvinger en ringvinger. De Orliman vingerspalk kost circa 93 (prijs gecheckt in 2018).

Disporta vingerblessureset

De Disporta vingerblessureset bevat alles wat je nodig hebt om de pijn van een vingerblessure te verlichten. De behandelset bevat een hot/cold pack om je vinger goed mee te koelen en zo de zwelling te beperken. Daarnaast bevat de set een buisverband, beschermkapje, kleefstrip en fixatiebandje om een vingerspalk mee aan te leggen. Doe je aan een sport waarbij vingerblessures op de loer liggen dan is het altijd handig om dit bij de hand te hebben. De Disporta vingerblessureset is verkrijgbaar voor een prijs tussen de 7 en 15 euro (prijs gecheckt in 2018).
© 2017 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Hamervinger: Eindkootje van vinger niet meer kunnen strekkenHamervinger: Eindkootje van vinger niet meer kunnen strekkenEen hamervinger treedt op als de patiënt de top van de vinger niet meer kan strekken; deze hangt namelijk naar beneden.…
Spalk achter de tandenSpalk achter de tandenEen retentiebeugel is een spalk die achter de tanden wordt aangebracht. Meestal wordt dit gedaan na het dragen van een v…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…

Oorsmeer, waar is het goed voor en mag je het verwijderen?Oorsmeer, waar is het goed voor en mag je het verwijderen?De meeste mensen vinden oorsmeer onsmakelijk en vies. Ze willen ook niet dat het voor de ander zichtbaar is. Men gaat he…
Laparoscopische galblaasoperatie  kijkoperatieLaparoscopische galblaasoperatie kijkoperatieEen laparoscopische galblaasoperatie is een kijkoperatie om de galblaas te verwijderen. Een kijkoperatie is een manier v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maklay62, Pixabay
  • https://www.bol.com/nl/p/vinger-spalk-gutter-m/9200000021183121/
  • https://www.drogisthuis.nl/product/item/oxfCEgM4EeSKyyIACiAWJg/product.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.