Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sporten

Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sporten Sporten is, samen met een aangepast voedingspatroon, één van de meest gebruikte manieren om calorieën te verbranden en daarmee af te vallen. Een groot voordeel van sporten om calorieën te verbranden, is dat hiermee ook een betere conditie wordt bereikt. Sommige onderzoeken wijzen zelfs op een vermindering van angst- of depressiegevoelens en een verbetering in het eigen welzijn (Walburg, 2008). Naast afvallen en het verbranden van calorieën draagt sporten dus ook nog eens bij aan ons welzijn. Waar teamsporten vaak lastig te plannen zijn in het drukke dagelijkse leven, geven individuele sporten die ruimte vaak wel. De vraag die dan openstaat is met welke individuele sporten we het meeste effect bereiken; welke individuele sport kunnen we beoefenen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden? 'In 2016 waren fitness, wandelen, hardlopen en zwemmen de populairste individuele sporten, maar hoeveel calorieën worden er verbrand met deze sporten?

Meest populaire individuele sporten in Nederland

Soorten sporten

Er zijn ontzettend veel verschillende sporten die je kunt beoefenen. Zo kun je boksen, roeien, speedmarsen, polo spelen, zeilen en nog veel meer sporten beoefenen. Niet al deze opties zijn echter voor eenieder even bereikbaar of wenselijk. Om te kunnen zeilen is het handig om dicht bij water te zitten en ook voldoende tijd en geld hiervoor te hebben. Boksen is een goede manier om calorieën te verbranden, maar deze sport zal ook niet iedereen trekken. Teamsporten als voetbal zijn meer in trek, maar niet iedereen is in staat om op gezette tijden met een team mee te sporten. Vaak is een individuele sport eenvoudiger in te plannen. Als er voor een sport gekozen wordt om calorieën te verbranden, is een individuele sport dan ook vaak een geschiktere optie dan een teamsport. Er zijn een aantal individuele sporten die in Nederland zeer populair zijn. Zo bleken in 2016 vier sporten het meest populair:

Populairste individuele sporten in 2016

  • Fitness met 2,7 miljoen sporters
  • Wandelen met 2,1 miljoen sporters
  • Hardlopen met 1,5 miljoen sporters
  • Zwemmen met 1,5 miljoen sporters

Wielrennen

Fitness voert de lijst aan met bijna drie miljoen beoefenaars, maar ook wandelen heeft meer dan twee miljoen sporters. Zwemmen en hardlopen lijken ongeveer even populair. Fietsen, of wielrennen, lijkt te missen in deze lijst met populairste sporten. Hoewel er inderdaad veel mensen zijn die deze sport beoefenen, blijkt uit een onderzoek van de Wielersportbond NTFU in 2014 dat dit er ongeveer 815.000 zijn. Hierbij zijn uiteraard de mensen die alleen gebruik maken van een hometrainer bij de groep fitness geteld.

Welke sport is het meest effectief om calorieën te verbranden

De vraag die blijft staan is welke sport nu het meest effectief is voor het verbranden van calorieën en hoeveel dit er per uur zijn? Deze vraag is lastiger te beantwoorden dan het op het eerste oog lijkt, omdat het verbranden van calorieën met meer factoren dan de soort sport samenhangt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de intensiteit waarmee gesport wordt, de hartslag, het gewicht van de persoon, het metabolisme van de sporter en zo nog meer specifieke factoren. Er is wel een gemiddelde aan te geven, waar rekening mee gehouden kan worden. Een soort vuistregel per sport. Als uitgangspunt hiervoor is een gemiddelde intensiteit genomen, met een gemiddeld gewicht van 84 kilo voor een man (gemiddeld gewicht van een Nederlandse man in 2011) en een gemiddeld gewicht van 70 kilo voor een vrouw (gemiddeld gewicht van een Nederlandse vrouw in 2011).

Calorieën verbranden met fitness

Fitness is een makkelijk te plannen activiteit. Veel fitnesszalen bieden relatief goedkope abonnementen aan met ruime openingstijden. Hierdoor is het sporten wat eenvoudiger in te plannen. Fitness is wel een activiteit waarin enorm in intensiteit gevarieerd kan worden, waardoor een gemiddeld aantal calorieën niet eenvoudig te geven is. Toch zou een uurtje fitnessen met een gemiddelde intensiteit bij een vrouw zo'n 280 kilocalorieën schelen en bij een man zouden er 340 kilocalorieën verbrand worden. Een gemiddelde intensiteit betekent hierbij dat er gesport wordt op een dusdanig niveau dat er ongeveer drie rondes per apparaat plaatsvinden van rond de vijftien herhalingen met voldoende rust en slechts een licht verhoogde hartslag. Hierin is een mix van apparaten meegenomen, zowel op bovenlichaam als op onderlichaam gericht. Op zwaar niveau fitnessen kan meer dan het dubbele aantal verbrande calorieën opleveren.

Aantal calorieën dat verbrand wordt met wandelen

Wandelen heeft ten opzichte van kosten en openingstijden zelfs nog meer voordelen dan fitness. Om te wandelen is er in principe niet meer nodig dan een paar goed zittende schoenen en wat vrije tijd. In sommige gevallen wordt er gekozen om samen met anderen te wandelen, maar dit hoeft niet per se. Alleen wandelen kan voor sommige beoefenaars ook juist erg rustgevend werken. Ook in wandelen is door variatie in tempo een groot verschil in het te verbranden aantal calorieën te bewerkstelligen, maar als we als richtlijn zes kilometer per uur nemen komen we op 420 kilocalorieën voor een man en 350 kilocalorieën voor een vrouw.

Afvallen door hardlopen

Hardlopen heeft dezelfde voordelen als wandelen, maar is wel een intensievere sport. Dit betekent dat er met hardlopen ook veel meer calorieën verbruikt worden dan met wandelen. Als er voor een gemiddelde snelheid van twaalf kilometer per uur gekozen wordt, het dubbele van het als richtlijn genomen wandeltempo, verbruikt een een vrouw 840 kilocalorieën en een man 1000 kilocalorieën. Let wel, een dergelijke conditie wordt pas bereikt na meerdere malen trainen. Een uur hardlopen zal voor velen dan ook nog niet haalbaar zijn in het begin. Voor een man betekent dit dat je na een kwartier hardlopen ongeveer 250 kilocalorieën kwijt bent.

Calorieën verbranden met zwemmen

Voor zwemmen zijn meer faciliteiten nodig dan voor hardlopen en wandelen, maar zwemmen biedt wel een stuk ontlasting van gewrichten. Voor sommige mensen worden gewrichten als bijvoorbeeld een knie te veel belast door hardlopen of wandelen. Zwemmen is dan een ideale vervanging, daar er wel weerstand is door het water maar het gewricht minder gewicht hoeft te dragen en minder klappen krijgt van het neerkomen zoals bijvoorbeeld bij hardlopen. Op een rustig tempo zwemmen verbrandt ongeveer 280 kilocalorieën voor een vrouw en 340 voor een man. Ongeveer hetzelfde als met een normale intensiteit fitnessen dus. Als de intensiteit zwaarder wordt kan het aantal verbrande calorieën meer dan verdubbeld worden.

Calorieën verbranden met wielrennen

Hoewel wielrennen niet tot de vier populairste individuele sporten van 2016 behoorde, is het wel interessant om het aantal calorieën te kunnen vergelijken met de andere sporten. Als uitgangspunt is een gemiddelde snelheid van 25 km/u genomen. Een uur wielrennen op deze snelheid scheelt tussen de 800 en 850 calorieën voor een man. Bij een vrouw is dit ongeveer 700.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Vetverbrandende cardio trainingVetverbrandende cardio trainingLopen, zwemmen, touwtje springen en fietsen, zijn enkele cardio trainingen om vet te verbranden. Ze zijn aanbevolen om v…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…

Een kleine geschiedenis van wijn als medicijn in de OudheidEen kleine geschiedenis van wijn als medicijn in de OudheidWijn is een drank die door veel mensen met genot gedronken wordt. Een matig gebruik van wijn is ook nog eens gezond. Er…
Algemene herkenning van verschillende bloedingenAlgemene herkenning van verschillende bloedingenOmdat een mens met zoveel verschillende bloedingen te maken kan krijgen is het nooit gelijk duidelijk wat iemand mankeer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Intographics, Pixabay
  • Jan Auke Walburg (2008) ‘Mentaal vermogen – investeren in geluk’
  • https://sport.nl/artikelen/2016/12/2016-recordjaar-voor-sportend-nederland
  • http://www.fietsberaad.nl/?lang=nl&repository=Zes+procent+van+18+bevolking+doet+aan+wielersport
  • www.runinfo.nl/energieverbruik.htm
  • http://www.elleeten.nl/Trending/gemiddeld-gewicht-nederlander
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.