De huid in de zon

De huid in de zon Je huid is je grootste orgaan en van belang hier zorgvuldig mee om te gaan. Ze zon in Nederland en de zon tijdens de vakantiebestemmingen komt er weer aan. Uitleg en tips om de huid goed te verzorgen in de zon.

Wat zijn de huidsoorten?

Grofweg is de huid als volgt in te delen:
  • Droge huid, als je huidcellen niet genoeg olie afscheiden.
  • Vette huid, als je huid vergrootte poriën heeft.
  • Gemengde huid, een normale tot vette huid met vaak een vette T-zone (gebied van voorhoofd, neus en kin) en de rest is normaal.
  • Gevoelige huid, huid is snel geïrriteerd en vaak rood en vlekkerig.

Wat is en doet zonlicht?

De zon staat centraal in het zonnestelsel en kent 3 soorten straling.
  • Ultraviolet, onzichtbaar
  • Infrarood, onzichtbaar en geeft warmte af
  • Zichtbaar licht, regenboog

Er bestaan 3 verschillende soorten UV straling (A, B en C). A dringt gemakkelijk door en is weinig schadelijk. B dringt door als er geen wolken zijn en is de meest schadelijke en C raakt het aardoppervlak niet.

Voor de aanmaak van Vitamine D in het lichaam heb je zonlicht nodig, het is dus niet allemaal slecht als het om UV straling gaat.
Maar voor de huid (opname eiwitten) kan de UV straling schadelijk zijn. Je DNA kan veranderen en als dit door je lichaam niet wordt opgemerkt en goed wordt gerepareerd kan de verandering blijvend zijn en kunnen de huidcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Dan heb je huidkanker (www.kwfkankerbestrijding.nl heeft o.a. een uitgebreide opsomming over de kankersoorten).

Minder schadelijk, maar niet fraai is het als je huid door invloed van de zon zijn elastine (soepelheid van je huid) verliest. Je huid maakt elastine aan, maar door de zon kan het afbraakproces wel eens sneller gaan als de aanmaak en extra huidveroudering is ingezet.

Omdat de huid zich wil beschermen tegen de UV straling wordt er pigment aangemaakt en zo ontstaat de bruine kleur. Afhankelijk wat voor “type” je bent kan dit sneller en meer schade aanrichten dan bij anderen. Blonde of rode types hebben dus veel meer moeite die pigment aan te maken.
Het jaargetijde, het tijdstip, de breedtegraad en de weerkaatsing hebben allemaal invloed op de kracht van het UV op een bepaald moment.

Hoe kan je je beschermen?

Een open deur maar het beste is uiteraard niet in de zon te gaan, maar wil je je niet opsluiten in je huis of vakantieverblijf is een goede bescherming het minste wat je kunt doen. Let op! Voor kinderen tot 16 jaar is onbeschermd in de zon een extra hoog risico.

Kleding is een prima bescherming. Een shirt of blouse werkt prima, maar bedenk dat als je de hele dag in de zon loopt ook onder je kleding een lik zonnebrandcrème niet verkeerd is. Voor je hoofd is een petje of hoed, liefst met flinke rand, een eerste bescherming voor het gezicht. Maar vergeet dus niet de nek in te smeren!

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de felle zon is voor dat tijdstip het enige wat verantwoord is. De zon is dan zo sterk dat hier niets tegenop gewassen is. Zelfs schaduw is dan niet verantwoord.

De zonnebril is hoe dan ook op ieder tijdstip een must, maar altijd controleren of er een UV filter op zit. Indien dit niet het geval is, is een zonnebril nl. juist schadelijker als geen bril.

De crème of olie blijft een must en kan prima beschermen, mist goed toegepast. Let op de verpakking voor het SPF (Sun Protection Factor) nummer. Afhankelijk van het typehuid moet je het juiste SPF nummer nemen. Laat je goed voorlichten in de winkel.
Een indicatie > 16 jaar:
  • zeer licht huid, snel verbranden + kinderen < 16 jaar – factor 30
  • lichte huid, vrij snel verbranden – factor 15/20
  • vrij lichte huid, niet snel verbranden – factor 10/15
  • licht getinte huid, geen verbranding – factor 5/10

Crèmes die “waterproof” zijn gaan langer op de huid mee dan andere, maar smeer regelmatig en niet als je huid trekkerig voelt (dan ben je te laat). Iets te veel smeren kan minder kwaad dan te weinig smeren.

Zonnebrand

Toch iets te laat en een rode trekkerige huid of zelfs (bij stevige verbranding) misselijkheid, hoofdpijn en braken?
Koel de huid goed onder een lauwe douche, dit lost het probleem niet echt op maar verlicht de pijn wel. Laat blaren hun natuurlijke werking doen en prik ze niet door. Enkele dagen uit de zon blijven is evident. Bij aanzienlijke en aanhoudende pijn, misselijkheid, hoofdpijn of braken naar de huisarts gaan.

Een fijne en (zon)verantwoorde zomer toegewenst.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…

De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Vaccin tegen baarmoederhalskanker; de voorlichting ontbreektIn Nederland wordt op jaarbasis ongeveer 600 keer de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. De ziekte komt vooral voor b…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.