Onder narcose gaan: Vijf veelvoorkomende bijwerkingen

Onder narcose gaan: Vijf veelvoorkomende bijwerkingen Wanneer je een operatie moet ondergaan die veel tijd in beslag neemt, is het aannemelijk dat je onder narcose gaat. Als je geopereerd moet worden in het bovenste gedeelte van de buik, het hoofd of de hals, dan wordt er vrijwel altijd voor narcose gekozen. Tijdens deze vorm van anesthesie voel je helemaal niets, maar als je wakker wordt uit de narcose kun je verschillende klachten ervaren. Welke bijwerkingen komen regelmatig voor na een algehele anesthesie?

Algehele anesthesie is veilig te noemen

Er zijn mensen die er ontzettend tegenop zien om onder narcose te gaan. Hun grootste angst hierbij is dat zij niet uit hun algehele verdoving zullen ontwaken. Met andere woorden, ze zijn bang dat ze komen te overlijden ten gevolge van de narcose. Wanneer de procedure wordt uitgevoerd door een deskundige anesthesioloog, die een gedegen opleiding achter de rug heeft en de situatie nauwlettend in de gaten houdt, dan is het ondergaan van een algehele anesthesie veilig te noemen. De bijwerkingen van een narcose kunnen echter wel zeer vervelend zijn.

Onder narcose gaan kan misselijkheid veroorzaken

Veel mensen die een algehele verdoving achter de rug hebben, ervaren misselijkheid. Er is zelfs een naam voor dit verschijnsel, namelijk postoperatieve misselijkheid en braken (POMB). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de misselijkheid niet per se met de stoffen in het toegediende middel te maken, maar vaak met de operatie zelf. Sommige groepen mensen lopen een verhoogd risico op deze bijwerking. Dit zijn onder meer:
  • Mensen die een geschiedenis hebben met een vorm van bewegingsziekte (zoals zeeziekte of wagenziekte)
  • Niet-rokers
  • Mensen die familieleden hebben met POMB

Misselijkheid na een operatie onder narcose is niet altijd te voorkomen, maar er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om de misselijkheid mogelijk te verminderen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je de aanwijzingen van de arts, zoals het nuchter blijven voor de operatie, nauwkeurig opvolgt. Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor misselijkheid en/of je valt in een van de risicogroepen, leg dit de anesthesioloog dan voor. Wellicht is er een mogelijkheid om preventief medicatie toegediend te krijgen om de kans op misselijkheid te verkleinen. Vaak kan zelfs tijdens de operatie nog medicatie worden toegediend om het misselijke gevoel na afloop te reduceren.

Keelpijn en schorheid is een van de veelvoorkomende bijwerkingen

Als een patiënt een algehele verdoving ondergaat, dan zal het ademhalingspatroon van de persoon in kwestie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Om de ademhaling te kunnen controleren, wordt er een beademingsbuis via de keel, tussen de stembanden door, de luchtpijp ingeschoven. Deze handeling kunnen de keel en stembanden irriteren, waardoor je keelpijn krijgt en mogelijk hees wordt. Een andere methode om de ademhaling te controleren is het plaatsen van een larynxmaskerluchtweg. Dit rubberen masker kan in de keelholte worden geplaatst. Door de opening in het masker, die zich na plaatsing boven de luchtpijp bevindt, kan de patiënt ademen. Ook bij het toepassen van deze methode is het goed mogelijk dat de patiënt keelklachten ervaart na het ontwaken.

Je zeer verward voelen na een algehele verdoving

Het is goed mogelijk dat je na een narcose gedesoriënteerd bent en je zeer verward voelt. Het kan voelen alsof je hersenen niet meer zo goed functioneren als zij voor de narcose deden. Je geheugen laat het regelmatig afweten en het kost je dan erg veel moeite om je te concentreren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid. Deze bijwerking wordt aangeduid met de term postoperatieve cognitieve disfunctie. In de meeste gevallen is dit een tijdelijke bijwerking en verdwijnt dit na verloop van tijd vanzelf weer. Postoperatieve cognitieve disfunctie kan dagen, weken en in sommige gevallen zelfs maanden voortduren. De duur van dit verschijnsel varieert sterk per persoon en niet iedereen krijgt ermee te maken.

Spierpijn na een operatie

Veel mensen ervaren spierpijn nadat zij onder narcose zijn geweest. Wanneer je onder narcose bent, voel je niets meer. Dat is goed, want zo voel je ook niets van de operatie. Je voelt het dus ook niet, wanneer je niet comfortabel ligt en al zou je dat wel voelen, je bent tijdens de narcose niet in staat om te bewegen. Waar je je in je slaap regelmatig omdraait of net even iets gaat verliggen, doe je dit tijdens de algehele verdoving niet. Door het erg lang in eenzelfde houding te liggen, die in de meeste gevallen niet comfortabel te noemen is, kun je ontwaken met gevoelige spieren. Een andere mogelijkheid voor het ontstaan van spierpijn is de stof succinylcholine. Deze spierverslapper die je bij een narcose toegediend kunt krijgen, kan fasciculaties veroorzaken. Deze fasciculatie zijn minuscule spiertrekkingen, die doorgaans onschuldig zijn. Ze kunnen echter wel spierpijn veroorzaken en verergeren.

Hoofdpijn wanneer je ontwaakt uit een narcose

Hoofdpijn is ook een bijwerking waar veel mensen die onder narcose zijn geweest mee te maken krijgen. De hoofdpijn kan door diverse factoren worden veroorzaakt. Wanneer je aan je hoofd bent geopereerd, is het hebben van hoofdpijn nadien een logisch gevolg. Ook kan de hoofdpijn een reactie zijn op de, al dan niet onbewuste, angst die je hebt gehad voor de operatie. Wanneer je langere tijd op de operatietafel hebt gelegen, kan het feit dat je je lichaam hebt onthouden van bepaalde middelen, zoals koffie of sigaretten de reden zijn.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Verdoving is een onmisbaar element in de huidige medische wereld. Het woord narcose roept bij sommige mensen echter een…
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Verkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery roomVerkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery roomDe verkoeverkamer oftewel uitslaapkamer is een plaats in het ziekenhuis waar de patiënt na de operatie heen gaat om bij…

Opioïden en opiaten: Geneesmiddelen die pijn verlichtenOpioïden en opiaten: Geneesmiddelen die pijn verlichtenOpioïden en opiaten zijn geneesmiddelen die afgeleid zijn van opium of daarvan afgeleiden stoffen. Ze vallen onder de ca…
Barbituraten: Geneesmiddelen die zenuwstelsel onderdrukkenBarbituraten: Geneesmiddelen die zenuwstelsel onderdrukkenBarbituraten staan bekend als middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. Deze oudere klasse van geneesmiddelen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marionbrun, Pixabay
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/wat-helpt-tegen-misselijkheid/misselijk-na-narcose/item116401
  • https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/5-vragen-over-narcose
  • https://www.boerhaave.nl/kennisdatabank/boerhaave-medisch-centrum/mogelijke-risicos-en-bijwerkingen-bij-een-narcose/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Algehele_anesthesie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fasciculatie
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.