Sudocrem: zinkzalf voor luieruitslag, eczeem en acne
Sudocrem is een vrij verkrijgbare medicinale crème die bij apotheek en drogist verkrijgbaar is. Sudocrem is voornamelijk bedoeld ter behandeling van luieruitslag. Het bevat een waterafstotende basis bestaande uit oliën/wassen, alsook beschermende en verzachtende ingrediënten, evenals antibacteriële en antischimmelmiddelen, en een zwakke verdovende stof. De uitslag neemt af en het verlicht tegelijk klachten als jeuk en pijn. Naast luieruitslag kan het ook worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, doorligwonden, acne, lichte brandwonden, oppervlakkige wonden (kleine snij-, schaaf- en prikwonden), zonnebrand en winterhanden. Sudocrem kent nagenoeg geen bijwerkingen en kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Sudocrem kan zonder doktersrecept gekocht worden bij drogist en apotheek. Het gebruik ervan heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Je kunt sudocrem alleen op de huid toepassen; het is niet bedoeld voor inwendig gebruik.
Wat is sudocrem?
Sudocrem is een verzorgende crème die wordt gebruikt voor de behandeling van babyuitslag, insectenbeten, schaafwonden, brandwonden en andere huidirritaties. Het bevat een combinatie van medicinale ingrediënten, waaronder zinkoxide en talk, die helpen bij het hydrateren, beschermen en herstellen van de huid.
Sudocrem bij een koortslip /
Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comToepassingen van sudocrem
Sudocrem is in Nederland het meest verkochte middel tegen luieruitslag in Nederland. Het middel verzacht, beschermt en ondersteunt de kwetsbare babyhuid. Het beschermt niet alleen gevoelige tere babybilletjes met luieruitslag, maar je kan het ook gebruiken bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid en voor borst- en tepelverzorging. Het lijkt tevens een probaat middel tegen waterwratjes.
Sudocrem kan worden gebruikt ter behandeling van:
Sudocrem wordt door mensen soms ook succesvol toegepast bij een
koortslip, waterwratjes en
aambeien.
Luieruitslag
Sudocrem kan gebruikt worden bij
luieruitslag. Het kalmeert en geneest de gevoelige huid van een baby op drie eenvoudige manieren. Sudocrem verzacht een pijnlijke of ontstoken huid, de ingrediënten hebben helende eigenschappen en sudocrem bevat een mild lokaal anestheticum wat
pijn en irritatie helpt verminderen.
Snijwondjes, schaafwonden en kleine brandwonden
Sudocrem biedt effectieve verlichting van pijn door snijwonden,
schaafwonden en
oppervlakkige brandwondenn. Sudocrem helpt wonden te helen door een beschermende laag over het kwetsbare gebied te vormen, het risico op infectie te verminderen en het bevat ook een mild lokaal anestheticum (pijnverdovend middel) om ongemak te verzachten.
Acne
Sudocrem kan ook uitstekend gebruikt worden voor het behandelen van een
huidaandoening als
acne. Sudocrem antiseptische genezende crème helpt om te kalmeren en te genezen en beschermt het getroffen gebied tegen verdere infecties
Eczeem
Eczeem is een huidaandoening die veel kinderen en volwassenen treft. Het is een
jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Sudocrem kan worden gebruikt om eczeem en andere huidaandoeningen te kalmeren, tot rust te brengen en te genezen. De formule werkt als volgt:
- Watervrije hypoallergene lanoline werkt verzachtend voor de huid, terwijl zinkoxide het vochtverlies vermindert.
- Benzylalcohol geeft plaatselijke verdoving en heeft antiseptische eigenschappen, waardoor het ongemak wordt verminderd.
- Een waterafstotende excipiëns, waaronder paraffine en andere wassen, zorgt voor een beschermende afdichting.
Waterwratjes
Waterwratjes is een goedaardige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De wratjes zien eruit als kleine, maximaal erwtgrote glanzende parelmoerachtige bultjes met in het midden een deuk. Waterwratjes ontwikkelen zich vaak van de romp naar de oksels, bovenarmen en elleboog-plooi en naar de bovenbenen en knieholte. Waterwratjes die je vooral optreden bij peuters en kleuters voorkomt. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen zes tot achttien maanden. Daarna is het kind er immuun voor.
Als je op het internet zoekt naar een manier om waterwratjes te bestrijden, vliegen allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes je om de oren. Van Betadine tot Sudocrem en van zinkzalf naar tree tea olie van de reformwinkel. Nu is het moeilijk om te bepalen of de tips die ouders op divers fora geven ook daadwerkelijk werken of dat de infectie op dat moment al voldoende is bestreden door het lichaam. Dan lijkt het alsof het middel werkt, maar het lichaam was al bezig de virale boosdoeners weg te werken. Heel vaak kom je op fora de tip tegen om tweemaal daags het
waterwratje met Sudocrem in te smeren. Ouders melden goede ervaringen met Sudocrem. In elk geval geldt hier het motto baadt het niet dan schaadt het niet.
Dosering en wijze van toediening
Breng waar nodig een dunne laag sudocrem aan. Doe dit zo nodig twee keer per dag. Er is geen onderscheid tussen kinderen, volwassenen en ouderen wat betreft gebruik. De topische crème is alleen voor uitwendig gebruik.
Contra-indicaties en interacties
Gebruik geen sudocrem bij overgevoeligheid voor een van de ingrediënten. Sommige (wond)verpleegkundigen hebben de praktijkervaring dat je sudocreme niet bij ouderen (met doorligplekken) moet gebruiken omdat hun huid relatief weinig talg bevat. De kans is dan groot op een
droge huid. Gebruik in dat geval gewone zinkzalf of zinkolie gebruiken.
Er zijn geen interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interacties bekend.
Sudocrem kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayZwangerschap en borstvoeding
Er zijn geen contra-indicaties bekend ten aanzien van het gebruik van sudocrem tijdens zwangerschap en
borstvoeding. Het middel wordt als veilig worden beschouwd voor gebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
Rijvaardigheid
Het gebruik van sudocrem heeft geen invloed op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.
Bijwerkingen van sudocrem
Af en toe treden bijwerkingen op bij het gebruik van sudocrem in de vorm van lokale overgevoeligheid. Het is belangrijk eventuele bijwerkingen te melden aan het bijwerkingencentrum Lareb. Het melden van bijwerkingen is belangrijk voor een betrouwbare veiligheidsbewaking.
Overdosering
Er zijn anno 2024 geen gevallen van overdosering bekend of gerapporteerd in de medische literatuur of daarbuiten. Als je per ongeluk grote hoeveelheden ingeslikt, kan dit leiden tot
braken,
diarree, stimulatie van de nucleus subthalamicus (STN) en
convulsies (
stuipen). Een arts moet dan direct een symptomatische behandeling geven.
Samenstelling (ingrediënten)
Sudocrem bevat de volgende bestanddelen:
- zinkoxide
- benzylalcohol.
- benzylbenzoaat
- benzylcinnamaat
- (hypoallergene) lanoline
Zinkoxide
Een dermatologisch ingrediënt met adstringerende (samentrekkende), kalmerende en beschermende eigenschappen.
Benzylalcohol
Deze stof geeft een plaatselijke verdoving en heeft desinfecterende eigenschappen.
Benzylbenzoaat
Deze stof kent meerdere soorten toepassingen, zoals insecticide voor parasitaire insecten zoals luizen en mijten en als farmaceutisch oplosmiddel voor diverse stoffen. Het is een bestanddeel van veel natuurlijke balsems. Het is ene component van perubalsem, een hars die wordt gewonnen uit de bast van de Myroxylon pereirae, een Zuid-Amerikaanse boom.
Benzylcinnamaat
Deze stof is een ander bestanddeel van perubalsem. Het is gesynthetiseerd uit benzylalcohol en kaneelzuur dat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Perubalsem staat bekend vanwege zijn milde antiseptische eigenschappen door de daarin aanwezige kaneelzuur en zijn derivaten
Lanoline
Dit lijkt op de talgafscheiding van de menselijke huid. De gebruikte kwaliteit (hypoallergeen) is zo vervaardigd dat veel sensibiliserende stoffen of allergenen door de lanoline worden uitgesloten.