Sudocrem: zinkzalf voor luieruitslag, eczeem en acne

Sudocrem: zinkzalf voor luieruitslag, eczeem en acne Sudocrem is een vrij verkrijgbare medicinale crème die bij apotheek en drogist verkrijgbaar is. Sudocrem is voornamelijk bedoeld ter behandeling van luieruitslag. Het bevat een waterafstotende basis bestaande uit oliën/wassen, alsook beschermende en verzachtende ingrediënten, evenals antibacteriële en antischimmelmiddelen, en een zwakke verdovende stof. De uitslag neemt af en het verlicht tegelijk klachten als jeuk en pijn. Naast luieruitslag kan het ook worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, doorligwonden, acne, lichte brandwonden, oppervlakkige wonden (kleine snij-, schaaf- en prikwonden), zonnebrand en winterhanden. Sudocrem kent nagenoeg geen bijwerkingen en kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Sudocrem kan zonder doktersrecept gekocht worden bij drogist en apotheek. Het gebruik ervan heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Je kunt sudocrem alleen op de huid toepassen; het is niet bedoeld voor inwendig gebruik.

Wat is sudocrem?

Sudocrem is een verzorgende crème die wordt gebruikt voor de behandeling van babyuitslag, insectenbeten, schaafwonden, brandwonden en andere huidirritaties. Het bevat een combinatie van medicinale ingrediënten, waaronder zinkoxide en talk, die helpen bij het hydrateren, beschermen en herstellen van de huid.

Sudocrem bij een koortslip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comSudocrem bij een koortslip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Toepassingen van sudocrem

Sudocrem is in Nederland het meest verkochte middel tegen luieruitslag in Nederland. Het middel verzacht, beschermt en ondersteunt de kwetsbare babyhuid. Het beschermt niet alleen gevoelige tere babybilletjes met luieruitslag, maar je kan het ook gebruiken bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid en voor borst- en tepelverzorging. Het lijkt tevens een probaat middel tegen waterwratjes.

Sudocrem kan worden gebruikt ter behandeling van:

Sudocrem wordt door mensen soms ook succesvol toegepast bij een koortslip, waterwratjes en aambeien.

Luieruitslag

Sudocrem kan gebruikt worden bij luieruitslag. Het kalmeert en geneest de gevoelige huid van een baby op drie eenvoudige manieren. Sudocrem verzacht een pijnlijke of ontstoken huid, de ingrediënten hebben helende eigenschappen en sudocrem bevat een mild lokaal anestheticum wat pijn en irritatie helpt verminderen.

Snijwondjes, schaafwonden en kleine brandwonden

Sudocrem biedt effectieve verlichting van pijn door snijwonden, schaafwonden en oppervlakkige brandwondenn. Sudocrem helpt wonden te helen door een beschermende laag over het kwetsbare gebied te vormen, het risico op infectie te verminderen en het bevat ook een mild lokaal anestheticum (pijnverdovend middel) om ongemak te verzachten.

Acne

Sudocrem kan ook uitstekend gebruikt worden voor het behandelen van een huidaandoening als acne. Sudocrem antiseptische genezende crème helpt om te kalmeren en te genezen en beschermt het getroffen gebied tegen verdere infecties

Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eczeem

Eczeem is een huidaandoening die veel kinderen en volwassenen treft. Het is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Sudocrem kan worden gebruikt om eczeem en andere huidaandoeningen te kalmeren, tot rust te brengen en te genezen. De formule werkt als volgt:
 • Watervrije hypoallergene lanoline werkt verzachtend voor de huid, terwijl zinkoxide het vochtverlies vermindert.
 • Benzylalcohol geeft plaatselijke verdoving en heeft antiseptische eigenschappen, waardoor het ongemak wordt verminderd.
 • Een waterafstotende excipiëns, waaronder paraffine en andere wassen, zorgt voor een beschermende afdichting.

Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waterwratjes

Waterwratjes is een goedaardige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De wratjes zien eruit als kleine, maximaal erwtgrote glanzende parelmoerachtige bultjes met in het midden een deuk. Waterwratjes ontwikkelen zich vaak van de romp naar de oksels, bovenarmen en elleboog-plooi en naar de bovenbenen en knieholte. Waterwratjes die je vooral optreden bij peuters en kleuters voorkomt. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen zes tot achttien maanden. Daarna is het kind er immuun voor.

Als je op het internet zoekt naar een manier om waterwratjes te bestrijden, vliegen allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes je om de oren. Van Betadine tot Sudocrem en van zinkzalf naar tree tea olie van de reformwinkel. Nu is het moeilijk om te bepalen of de tips die ouders op divers fora geven ook daadwerkelijk werken of dat de infectie op dat moment al voldoende is bestreden door het lichaam. Dan lijkt het alsof het middel werkt, maar het lichaam was al bezig de virale boosdoeners weg te werken. Heel vaak kom je op fora de tip tegen om tweemaal daags het waterwratje met Sudocrem in te smeren. Ouders melden goede ervaringen met Sudocrem. In elk geval geldt hier het motto baadt het niet dan schaadt het niet.

Dosering en wijze van toediening

Breng waar nodig een dunne laag sudocrem aan. Doe dit zo nodig twee keer per dag. Er is geen onderscheid tussen kinderen, volwassenen en ouderen wat betreft gebruik. De topische crème is alleen voor uitwendig gebruik.

Contra-indicaties en interacties

Gebruik geen sudocrem bij overgevoeligheid voor een van de ingrediënten. Sommige (wond)verpleegkundigen hebben de praktijkervaring dat je sudocreme niet bij ouderen (met doorligplekken) moet gebruiken omdat hun huid relatief weinig talg bevat. De kans is dan groot op een droge huid. Gebruik in dat geval gewone zinkzalf of zinkolie gebruiken.

Er zijn geen interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interacties bekend.

Sudocrem kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabaySudocrem kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn geen contra-indicaties bekend ten aanzien van het gebruik van sudocrem tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het middel wordt als veilig worden beschouwd voor gebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Rijvaardigheid

Het gebruik van sudocrem heeft geen invloed op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.

Bijwerkingen van sudocrem

Af en toe treden bijwerkingen op bij het gebruik van sudocrem in de vorm van lokale overgevoeligheid. Het is belangrijk eventuele bijwerkingen te melden aan het bijwerkingencentrum Lareb. Het melden van bijwerkingen is belangrijk voor een betrouwbare veiligheidsbewaking.

Overdosering

Er zijn anno 2024 geen gevallen van overdosering bekend of gerapporteerd in de medische literatuur of daarbuiten. Als je per ongeluk grote hoeveelheden ingeslikt, kan dit leiden tot braken, diarree, stimulatie van de nucleus subthalamicus (STN) en convulsies (stuipen). Een arts moet dan direct een symptomatische behandeling geven.

Samenstelling (ingrediënten)

Sudocrem bevat de volgende bestanddelen:
 • zinkoxide
 • benzylalcohol.
 • benzylbenzoaat
 • benzylcinnamaat
 • (hypoallergene) lanoline

Zinkoxide

Een dermatologisch ingrediënt met adstringerende (samentrekkende), kalmerende en beschermende eigenschappen.

Benzylalcohol

Deze stof geeft een plaatselijke verdoving en heeft desinfecterende eigenschappen.

Benzylbenzoaat

Deze stof kent meerdere soorten toepassingen, zoals insecticide voor parasitaire insecten zoals luizen en mijten en als farmaceutisch oplosmiddel voor diverse stoffen. Het is een bestanddeel van veel natuurlijke balsems. Het is ene component van perubalsem, een hars die wordt gewonnen uit de bast van de Myroxylon pereirae, een Zuid-Amerikaanse boom.

Benzylcinnamaat

Deze stof is een ander bestanddeel van perubalsem. Het is gesynthetiseerd uit benzylalcohol en kaneelzuur dat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Perubalsem staat bekend vanwege zijn milde antiseptische eigenschappen door de daarin aanwezige kaneelzuur en zijn derivaten

Lanoline

Dit lijkt op de talgafscheiding van de menselijke huid. De gebruikte kwaliteit (hypoallergeen) is zo vervaardigd dat veel sensibiliserende stoffen of allergenen door de lanoline worden uitgesloten.
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem is een zalf welke je voornamelijk zal doen denken aan babyverzorging. Luieruitslag, schrale billetjes, rode en…
Sudocrem: niet alleen geschikt voor baby'sSudocrem: niet alleen geschikt voor baby'sDe markt voor babyverzorgingsproducten is onverzadigbaar. Omdat baby’s andere producten nodig hebben dan volwassenen en…
Wondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricksWondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricksVeel mensen kennen het al, zinkzalf, Sudocrem of Sudocrème. Zinkzalf wordt vaak gebruikt voor babybilletjes, maar het we…
Mok bij paardenWanneer een paard mok heeft is dat bijzonder pijnlijk voor het dier. Tijdige behandeling kan voorkomen dat de mok omslaa…

Probiotica verbeteren de gezondheid meestal nietProbiotica verbeteren de gezondheid meestal nietJe hebt er vast en zeker van gehoord: probiotica, de levende bacteriën die je met je voeding in kunt nemen om gezond te…
Endoscopie: Inwendig kijkonderzoek van binnenkant lichaamEndoscopie: Inwendig kijkonderzoek van binnenkant lichaamEen endoscopie is een procedure waarbij de arts de binnenkant van het lichaam onderzoekt met behulp van een endoscoop, e…
Bronnen en referenties
 • Healthline. Does Sudocrem Antiseptic Healing Cream Help Treat Various Skin Conditions? https://www.healthline.com/health/sudocrem-uses (ingezien op 3-2-2023)
 • https://www.mamaliefde.nl/blog/sudocrem-gezicht-eczeem/
 • http://www.wondenwijzer.nl/intertrigo/Preventie.htm
 • https://www.lareb.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Perubalsem
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sudocrem
 • https://www.medicines.org.uk/emc/product/8860/smpc
 • http://www.imedez.com/drugs/sudocrem-antiseptic-healing-cream/Product-Information.html
 • https://sudocrem.com/om-en/sudocrem/
 • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Zerocool, Pixabay
Reactie

G. Verzendaal, 06-11-2019
Ik lees dat in Sudocreme de stof BHA zit, een antioxidant. Dit doet dienst als conserveermiddel. Dit middel kan schadelijk zijn voor je lever en wordt op veel sites afgeraden om te gebruiken.
Gaarne uw reactie. Reactie infoteur, 12-11-2019
Alleen in hoge concentraties kan butylhydroxytolueen (BHT) of butylhydroxyanisol (BHA) leverschade veroorzaken.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.