Train je geheugen

Veel mensen hebben moeite met het onthouden van informatie. Veel mensen denken dat dit komt doordat het geheugen achteruit gaat. In principe is dat niet waar. Veel mensen gebruiken de verkeerde methode om de informatie op te slaan. Zie het geheugen maar als een distributie centrum en de informatie als pakketjes. Om de pakketjes goed op te slaan moet je ze goed labelen en de goede kant op sturen. Zo werkt het ook met het geheugen. De informatie moet op de juiste manier verwerkt worden.

Chunking

Proces waarbij stukjes informatie georganiseerd worden tot een kleiner aantal betekinsvolle eenheden (chunks). Op deze manier creeer je ruimte in het werkgeheugen. Wanneer men maar 4 eenheden kan onthouden in het werkgeheugen en men heeft 12 letters om te onthouden kunnen deze 12 letters omgezet worden in 4 chunks. Bijvoorbeeld:
  • Voor het chunken: K a t m o p l a f k i p
  • Na het chunken: Kat mop laf kip.

Repeteren (Maintenance rehearsal)

Proces waarbij informatie steeds herhaald wordt om te voorkomen dat het materiaal vervaagt in de tijd dat het in het werkgeheugen zit. Repeteren vereist geen actieve elaboratie.

Verwerken

Proces waarbij informatie het werkgeheugen actief herzien en gekoppeld wordt aan informatie die al in het LTM aanwezig is.

Akoestische codering

Onbewust koppelen informatie (vooral sematische) aan geluidspatronen in onze hersenen. Dit stelt ons ook in staat om te spreken en talen te leren. Dit proces bewust maken stimuleert de hersenen om de informatie op te nemen.

Emoties opzij zetten

Emoties beinvloeden hoe wij informatie opslaan en of we uberhaupt de informatie wel opslaan. Wanneer een vrouw gek is op roze, zal ze vooral op roze dingen letten. Wanneer een man boos is zal hij negatieve informatie opslaan. Zo zijn er nog talloze gebeurtenissen waarin de emoties en gevoelens van een mens invloed hebben op de informatie die wij onthouden.

Vooroordelen opzij zetten

Vooroordelen bepalen ook wat wij onthouden en hoe wij dat onthouden.

Mnemorieken

Methode van LOCI

Loci is afkomstig van het latijnse woord ‘locus’ wat ‘plaats’ betekent. De techniek dateerd uit de tijd van de oude Grieken. Het is een praktisch hulpmiddel voor het leren en terughalen van lijstjes. Het werkt als volgt:
Wanneer je een boodschappenlijstje moet onthouden beeld je je in dat je bijvoorbeeld in je slaapkamer bent. Je beeld je in dat je een pak melk leeg giet over je verwarming, een boterham in je cd-speler stopt en een garnaal op je haarborstel legt. Wanneer je je de dingen wilt herinneren loop je in je gedachten je kamer rond en zie je vanzelf de voorwerpen voor je. Wanneer je plekken bedenkt die onwaarschijnlijk zijn om het voorwerp in het echte leven neer te leggen zal je ze beter omthouden. Een boterham in je cdspeler onthoud je dus beter dan een boterham in een broodtrommel. Wanneer je gedachten associeert met levendige beelden zal je ze beter onthouden.

Kapstokwoorden

Nieuwe informatie in je geheugen prenten door ze te associeren met bepaalde woorden. Denk maar aan afkortingen. Bijvoorbeeld TP staat voor Toegepaste Psychologie.

Geheel-leren methode

Bij deze manier van leren bekijk je eerst het geheel en betrek je er later pas de details bij. Neem bijvoorbeeld een script. Veel acteurs lezen eerst het geheel voor een globaal beeld en leren er later pas de details bij. Zo creeer je eerst een kader waarin je de informatie sorteert, verwerkt en opslaat.

Distributed learning

De lesstof meerdere keren vluchtig leren. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die de stof in twee keer bestudeerden beter scoorden dan de studenten die alles in 1 keer leerden. Zo kan je de lesstof verdelen over een lange periode in plaats van alles op het laatste moment leren.

Overleren

Door blijven leren ook als je het gevoel hebt de lesstof al te kennen. Hierdoor versterk je je herinneringen. Deze methode is een manier om interferentie te voorkomen.

Ook belangrijk als je effectief wilt onthouden en leren:

  • Regelmatig pauze nemen en tot rust komen.
  • De stof verdelen over meerdere periodes.
  • Associaties en visualisaties.
  • Afhankelijk van hetgeen je wilt leren vooroordelen en emoties opzij zetten. Wel kan je de stof koppelen aan eigen gedachten, voorbeelden en eerdere voorvallen.
© 2008 - 2024 Laurab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mnemonieken; technieken om het geheugen te verbeterenMnemonieken; technieken om het geheugen te verbeterenMnemonieken zijn technieken om het geheugen te verbeteren. Dit wordt gedaan door verbindingen te leggen tussen nieuw mat…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Tips om je geheugen te verbeterenTips om je geheugen te verbeterenWeet jij nog wat je gisteren hebt gegeten? Weet je nog waar je vorige week maandag was en wat je toen gedaan hebt? Sta j…

Ademhaling en OntspanningDe ademhaling speelt bij ontspanning een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om adem te halen. Alleen al het…
Tips bij BlaasontstekingVooral bij vrouwen is dit nogal een voorkomend euvel. Meestal kun je zo doorlopen naar de huisarts en een kuurtje tegen…
Laurab (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.