Tips bij Blaasontsteking
Vooral bij vrouwen is dit nogal een voorkomend euvel. Meestal kun je zo doorlopen naar de huisarts en een kuurtje tegen de blaasontsteking halen. Sommige vrouwen hebben echter zeer veel last van blaasontstekingen en in dat geval is voorkomen altijd beter dan genezen.
Wat is een blaasontsteking?
Een infectie van de lagere urinewegen, de blaas en de plasbuis. Die ontstaat bijna altijd doordat bacteriën de blaas binnendringen. Vaak is gelijktijdig de plasbuis ontstoken.
Verschijnselen van blaasontsteking
- branderig gevoel tijdens het plassen
- gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is
- troebele urine (te zien door in een glas te plassen)
- urine ruikt anders en bevat soms bloed
Let op, dit hoeft echter niet bij iedereen het geval te zijn. Er zijn mensen die alleen maar moe en geïrriteerd raken van een blaasontsteking en er pas achterkomen dat het een blaasontsteking is als zij behoorlijk ziek zijn. Let dus goed op je eigen lichaam en plas bij twijfel eens in dat glas.
Wat kun je doen om blaasontsteking te voorkomen
Plastechniek:
Veel blaasontstekingen zijn te voorkomen door een “goede” plastechniek. Maar wat is een goede plastechniek, hieronder enkele tips:
Ga niet te vaak naar het toilet
Vele van ons hebben van hun moeders geleerd naar het toilet te gaan bij de eerste aandrang maar dit blijkt helemaal fout te zijn. Het plassen zit vaak tussen je oren, als je er aan denkt of water hoort stromen dan moet je al naar het toilet. Als je echter gaat meten hoeveel je nu per keer plast dan blijken daar grote verschillen tussen te zitten. Als je slechts weinig urine afgeeft zit er een minder grote druk achter het plassen en is de kans dat er bacteriën in de plasbuis achterblijven die blaasontsteking kunnen veroorzaken groter. Ga dus gewoon niet te vaak.
Wijze van plassen
Als je moet plassen doe dan je broek geheel naar beneden (op de enkels) en zet je benen behoorlijk ver uit elkaar, dit hierbij goed rechtop met een holle rug. Op deze manier komt de plasbuis in een goede stand te staan en helpt de zwaartekracht mee om zoveel mogelijk om alle urine ook daadwerkelijk uit de plasbuis te verwijderen en blijven er zo min mogelijk bacteriën achter.
Overige boodschappen op het toilet
Voor de grote boodschap zul je een andere houding moeten aannemen dan het plassen. Ga met je benen naast elkaar en een bolle rug op het toilet zitten. Hiermee voorkom je dat bacteriën zich richting de plasbuis kunnen bewegen en een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Indien je toiletpapier gebruikt zul je altijd bij de vagina moeten beginnen met afvegen en dan naar achter toe, ook dit helpt in de strijd tegen de bacteriën, je zou echter ook kunnen overwegen je schoon te maken met water uit een gieters hetgeen de bacteriën beter verwijderd.
Plassen na seks:
Een goede vrijpartij kan leiden tot een verspreiding van bacteriën die kan zorgen voor een blaasontsteking. Preventief is het dan ook aan te raden na seksuele contacten te plassen waardoor eventuele bacteriën uit de plasbuis worden verwijderd. Mocht het plassen een probleem opleveren, een gietertje met koud water kan uitkomst bieden. Laat de straal tegen de vagina/plasbuis aankomen, reinigt en de plas komt dan vanzelf.
Overige tips:
- Veel drinken, hierdoor blijf je de blaas en plasbuis doorspoelen en krijgen bacteriën minder kans
- Vrouwen met vele klachten kunnen baat hebben bij het gebruik van vaginale crèmes welke de verspreiding van bacteriën tegengaan
- Het nemen van veel extra vitamine C (tabletten of fruit als bijvoorbeeld Kiwi’s of sinaasappelen) zorgt ervoor dat de urine wordt aangezuurd en een minder prettige omgeving vormt voor bacteriën
- Cranberrybessen / poeder / pillen zouden een positieve werking hebben bij de voorkoming van blaasontsteking
- D mononse is een voedingssupplement dat blaasontstekingen zou kunnen voorkomen
- Cantharis biocomplex van bonusan zou een gunstige werking hebben tegen blaasonstekingen
- Seks met een condoom, hoe onromantisch of onhandig ook, het voorkomt bacteriën
- Was je vagina en omstreken niet met zeep, shampoo of soortgelijke middelen. Neem hiervoor gewoon water of een middel dat hiervoor speciaal bestemd is bijvoorbeeld lactacyd
- Dagelijks karnemelk drinken om de urine aan te zuren
- Het gebruik van vochtafdrijvende middelen als knoflook, peterselie en selderij
- Geen synthetisch strak ondergoed dragen, maar ondergoed van katoen! De synthetische stof veroorzaakt een vochtige broeierige omgeving, die bacteriegroei bevordert
Tips als je al een blaasontsteking hebt
Hou jezelf bij deze vorm van zelfmedicatie goed in de gaten. Als je ervaring hebt met blaasontsteking weet je vaak tot hoever je kunt gaan. Heb je niet zoveel ervaring ga dan op tijd naar een huisarts. Voordat je het weet gaat de blaasontsteking verder en heb je een nierbekkenontsteking of erger.
- Overdosis vitame C.
- Treksel maken van lijnzaad (o.a. verkrijgbaar bij natuurwinkel): een eetlepel in een steelpan water, 10 min doorkoken en veel van drinken
- Volgens de Chinese geneeskunde zou een thee van 3 gelijke delen (in gewicht): venkelzaad, beredruif en zoethout helpen. Alleen deze thee heel de dag door drinken, niets anders; geen zuivel eten en drinken, geen vlees/vis/eieren en sterk gespijsd voedsel nemen tot het over is.
- Minimaal 10 dagen onthouding van het eten van dierlijke eiwitten, deze zijn een voedingsbron voor de bacteriën
- Berkenbladthee of Kamillethee zijn rustgevend voor de blaas en stillen de ergste pijn
- 50 gram heermoes (bij reformzaak te koop) zachtjes laten inkoken in een halve liter water. De boel zeven en het vocht in drie etappes drinken.