Twintig tips om langer te leven

Twintig tips om langer te leven Onderzoeken hebben aangetoond dat we biologisch gezien 120 jaar kunnen worden. Maar door onder andere ziekte en lichamelijke en psychologische tegenslagen worden mensenlevens vaak verkort. Hoe kan je je kansen op een langer leven vergroten? Hoe krijg je meer energie, hoe kan je ziektes afweren? Er bestaan enorm veel tips om langer te leven. Niemand kan je echter garanderen dat je 80 jaar wordt. Maar je kan er wel in geloven. En er je best voor doen. Al start je maar met enkele tips toe te passen. “Er is een bron van de jeugd: dat zijn je geest, je talenten, de creativiteit die je in je leven stopt en de levens van de mensen van wie je houdt. Als je leert om bij deze bron te komen, heb je de ouderdom met recht verslagen.” (Sophia Loren)


Ga vrije radicalen te lijf

Door adem te halen krijgen we zuurstof binnen, maar ook vrije radicalen of oxidanten. Deze vallen onze cellen aan en kunnen kanker veroorzaken. Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen onschadelijk maken. Groenten en fruit zitten vol met antioxidanten en je eet best dagelijks minstens 5 porties (1 portie= een handjevol). In bepaalde soorten groenten en fruit, namelijk de donkere soorten, zitten meer antioxidanten. Voorbeelden zijn pruimen, rozijnen, blauwe bosbessen, spinazie, boerenkool, spruitjes,... En ook de schil bevat vaak het meeste pigment, dus gewoon je fruit wassen en niet schillen is nog het beste.

Gebruik meer olijfolie

Olijfolie biedt vele voordelen: het verlaagt slechte cholesterol, verbetert de spijsvertering en is belangrijk voor een gezonde celvorming. Best kies je voor de extra vergine variant, die is kwalitatief het beste.

Eet vis

Vis bevat waardevolle omega-3 vetzuren. Vooral in zalm, forel, tonijn, haring en sardines tref je deze aan. Het effect van deze omega-3 vetzuren is groot: bloeddruk wordt verlaagd, je gewrichten worden beschermd, het is goed voor je hersenen, het gaat rimpels tegen,...

Drink thee

Thee zit vol met flavonoïden. Dit zijn ziektebestrijdende stoffen. Daardoor gaat het kanker tegen, vertraagt het darmkanker, houdt het de prostaat gezond. Bovendien beschermt het de gewrichten en stimuleert het de vetverbranding. Geldt dit voor alle soorten thee, zal je nu denken. Neen, best kies je een groene of zwarte thee en drink minstens 4 koppen per dag. Zorg ervoor dat je water niet meer kookt als je het toevoegt en doe geen witte suiker in je thee. Geraffineerde suiker vermindert namelijk het goede effect van thee. Knijp je zakje altijd goed uit en drink je thee bij voorkeur zonder melk.

Drink rode wijn

Te veel alcohol drinken is niet goed, dat weet iedereen. Maar in rode wijn zitten net zoals in thee flavonoïden, stoffen die hartziekten voorkomen en die helpen in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen. De aanbevolen hoeveelheid is 2 à 3 kleine glazen per dag. Het meest efficiënte resultaat leveren Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.

"Wijn is het voortdurende bewijs dat God van ons houdt en ons graag gelukkig wil zien." (Benjamin Franklin)

Kies voor soja

Uit onderzoek is gebleken dat de Okinawanen, inwoners van een eilandengroep voor de kust van Japan, de langstlevende mensen ter wereld zijn. Dit blijkt te komen doordat ze iedere dag soja eten. Sojabonen zouden bovendien 6 verschillende antikankerstoffen bevatten. Verder is soja goed voor het hart, helpt het je botten sterker te maken, verlaagt het slechte cholesterol en kan het de symptomen van de overgang verzachten. Soja bestaat onder de vorm van sojamelk, sojasaus, tofu en miso. Ook bestaan er yoghurt, pudding en ijs van soja en bestaat er brood dat soja bevat, namelijk lijnzaadbrood.

Vermijd geraffineerde suiker, geraffineerde koolhydraten, snacks en kant-en-klare-maaltijden

 • Als je te veel suiker eet, krijg je meer rimpels. Bovendien is het slecht voor je nieren, aderen, zenuwen en immuunsysteem. Wil je suiker eten, gebruik dan ongeraffineerde suiker, bijvoorbeeld ruwe rietsuiker.
 • Geraffineerde koolhydraten kunnen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Gebruik dus liever volkoren brood en pasta en zilvervliesrijst.
 • Het eten van snacks kan ernstige leverschade veroorzaken.
 • Voorverpakte maaltijden bevatten te veel zout. Te veel zout veroorzaakt hoge bloeddruk.

Gebruik een Q10-supplement

Q10 is een krachtig antioxidant en het is heel belangrijk voor de energieproductie. Vanaf je 40ste gaat de productie van Q10 in je lichaam achteruit en ook zwaar drinken vertraagt de productie van Q10 in je lichaam. Q10 is efficiënt bij hoge bloeddruk en zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Atleten gebruiken het om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Let er bij de keuze van het supplement wel op dat het minimum 30 mg. bevat.

Beweeg

Door meer te bewegen krijg je meer energie, je voelt je beter in je vel, je bloeddruk en cholesterol verlagen;...
Een half uurtje per dag is reeds voldoende en je kiest gewoon iets dat je aanspreekt: wandelen, lopen, fietsen, zwemmen,... En als je maar één keer per week kan gaan sporten, doe dan bijvoorbeeld yoga. Door yoga te doen verbetert je immuunsysteem en je wordt leniger. Het heeft invloed op je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk. Bovendien helpt het je om te gaan met stress.

"Zij die denken dat ze geen tijd hebben om te bewegen, moeten vroeger of later tijd vinden om ziek te zijn"
(Edward Stanley)

Bedrijf vaker de liefde

Ook seks wordt beschouwd als goede lichaamsbeweging. Het bevordert de bloedcirculatie en verbetert het cholesterolgehalte. Het werkt stress en depressies tegen en verlicht pijn. Dit alles wordt veroorzaakt door endorfines die vrijkomen bij een orgasme.

Lach meer

Wanneer je glimlacht, worden er endorfines (gelukshormonen) vrijgemaakt in je lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen stresshormonen verlaagt en pijn verzacht. Het helpt je bloeddruk te verlagen, versterkt het immuunsysteem en het brengt zuurstof in het bloed. Het wordt door psychologen ook bekeken als een belangrijke manier om de dagelijkse sleur te doorbreken. Samen lachen versterkt bovendien de sociale band tussen mensen. Dit alles verklaart het grote wereldwijde succes van lachtherapie.

Zorg voor een goed sociaal netwerk

Sociale netwerken zijn heel belangrijk. Of het nu gaat over familie, vrienden, collega’s, leden van een club waar je deel van uitmaakt, je hebt mensen nodig waarop je kan terugvallen. Nauwe relaties kunnen bij ziekte genezing bevorderen. De mensen met wie je omgaat, kunnen je ook advies geven als je er ongezonde leefgewoontes op nahoudt of steunen als je in een moeilijke situatie terechtkomt. Sociale isolatie kan bijdragen tot depressie, overgewicht, hoge bloeddruk.

Denk positief

Optimisten leven gemiddeld maar liefst 9 jaar langer dan pessimisten. Zo is ook gebleken dat vrouwen met borstkanker een grotere overlevingskans hebben wanneer ze de toekomst rooskleurig zien. Sta niet stil bij wat geweest is, probeer ook eens de positieve kant te zien van minder goede ervaringen. Alles in het leven gebeurt met een reden. Het is aan ons er lessen uit te trekken voor de toekomst. Let eens erop hoe vaak je dingen negatief formuleert: "ik moet dat nog doen, ik heb geen keuze,..." Daardoor leggen we veel druk op onze schouders en krijgen we het gevoel dat we niet goed bezig zijn of mislukken. Het is belangrijk onze gedachten te veranderen en positieve formuleringen te gebruiken.

“Een mens is slechts het resultaat van zijn gedachten: wat hij denkt, dat wordt hij.” (Mahatma Gandhi)

Stop met roken

Als je rookt, is je levensverwachting 7 jaar korter. Je loopt meer kans op longkanker en hartziektes. Stoppen is niet gemakkelijk, maar het is niet omdat het vorige keer mislukt is, dat het volgende keer niet lukt. Bovendien kan je iets zoeken om je te helpen, zoals nicotinepleisters of acupunctuur.

Verzorg je tanden

Wist je dat het heel belangrijk is dagelijks te flossen? Zo voorkom je tandvleesontsteking en ontstekingen in de aderen. Zorg ervoor dat je elke tand met een nieuw stukje flosdraad doet. Bovendien kan je best een elektrische tandenborstel gebruiken, omdat deze 25 % beter in staat zijn plaque te verwijderen. Verder kan je ook nog mondwater gebruiken om bacteriën los te weken die zijn achtergebleven na het poetsen.

Train je hersenen

Hoe doe je dit? Je kan bijvoorbeeld elke dag een kruiswoordraadsel doen, een nieuwe hobby zoeken of een vreemde taal leren. Dergelijke geestelijke uitdagingen houden de zenuwverbindingen sterk. Ook door lichaamsbeweging wordt de werkzaamheid van de hersenen verhoogd. Zo is bewezen dat door tango te dansen de kans op het ontwikkelen van Alzheimer met maar liefst 75 % vermindert.

Laat je onderzoeken

De kans om ziektes te genezen is vaak groter als je er op tijd bij bent.
 • Zo kan je als je te zwaar bent (je BMI of Body Mass Index is hoger dan 25) je laten testen op suikerziekte. Want meestal heb je de ziekte al jaren voor die wordt vastgesteld.
 • Vrouwen boven de 50 laten best om de 2 jaar een mammogram nemen.
 • Een uitstrijkje laat je als vrouw best vanaf je 20ste nemen, ongeveer om de 3 jaar.
 • Je moedervlekken kan je best laten controleren als ze van vorm of kleur veranderen, groter worden, jeuken of bloeden.

Eet minder

In Amerika deed voerde men een onderzoek uit met een caloriearm dieet. De testpersonen aten dagelijks gedurende 6 jaar gemiddeld 1700 calorieën per dag: fruit, groenten, noten, melkproducten, granen, mager vlees,…. Ze dronken geen frisdrank en aten geen suikerrijke producten. Ze hadden nadien minder slechte cholesterol, lagere insulineniveaus en slechts 9 % vet!

Neem een vitaminesupplement

Zeker als je niet aan je dagelijkse 5 porties groenten en fruit komt, is dit heel belangrijk. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem, voor de vermindering van cholesterol, het verlagen van de bloeddruk, het bestrijden van kanker,… De ideale dosis is een supplement van 1000 mg. per dag. Vitamine E verlaagt het risico op een hartaanval en werkt goed samen met vitamine C.

Ga golfen

Tijdens een partijtje golf wandel je al snel een 7-tal kilometer, je ademt de gezonde buitenlucht in en je bent bezig met een sociale activiteit. Het gevolg is dat je door regelmatig te golfen je leven met ongeveer 5 jaar kan verlengen. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Karolinska instituut uitgevoerd bij 300 000 mensen.

Begin met enkele van deze tips uit te testen en je zal merken dat je na verloop van tijd het effect voelt!
© 2008 - 2024 Nathie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Rode wijn gezond of niet?Rode wijn gezond of niet?Er wordt veel geschreven over wijn en de meningen lopen uiteen hoe goed of niet wijn voor je is. ‘Te’ is altijd fout, du…
Supplementen voor een goede conditie van de hersenenSupplementen voor een goede conditie van de hersenenOm je gezond te voelen moet je goed voor jezelf zorgen. Bij een gezonde voeding krijgen we in principe voldoende voeding…
Warme dranken met kaneelWarme dranken met kaneelKaneel staat bekend als een krachtige antioxidant. Bovendien zou het suiker in het bloed verlagen waardoor het vaak word…

Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles ov…
Kroon en brug bij de tandarts met CerecKroon en brug bij de tandarts met CerecDe Cerec 3D is een apparaat waarmee de tandarts aan de stoel in de tandartspraktijk snel en eenvoudig bijvoorbeeld een k…
Bronnen en referenties
 • Leef langer - Sally Brown - Spectrum 2005
 • www.gva.be
 • www.e-gezondheid.be
 • www.gezondheid.be
Nathie (16 artikelen)
Laatste update: 08-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.