Kroon en brug bij de tandarts met Cerec
De Cerec 3D is een apparaat waarmee de tandarts aan de stoel in de tandartspraktijk snel en eenvoudig bijvoorbeeld een kroon of brug kan maken. Dit apparaat biedt voor veel tandartsen en patiënten een uitkomst, aangezien het veel tijd en daarmee ook kosten uitspaart. Er hoeven namelijk alleen scans genomen te worden in de mond. Waardoor happen en afdrukken nemen niet meer nodig is.
Kroon of brug met Cerec
De naam Cerec is afgeleid van
CEramic REConstruction. De Cerec 3D werkt met een zogenaamd CAD/CAM systeem. CAD staat voor
Computer Aided Design en CAM voor
Computer Aided Manufacturing. Het komt erop neer dat er eerst computerondersteund wordt ontworpen, waarna de computerhardware de onderdelen of producten fabriceert. Zo kan een kroon of brug worden gemaakt.
Geschiedenis Cerec
De Cerec 3D bestaat al heel lang. Zo zag Cerec nummer 1 het licht in 1987. Die had nog niet veel functies. In 1994 en 2000 kwamen respectievelijk de Cerec 2 en 3. Vanaf 3 is de computerunit losgekoppeld van het deel dat het slijpwerk doet, zodat dat bijvoorbeeld in een andere kamer kan plaatsvinden. De Cerec 3D kwam in 2003 en sindsdien kon er veel meer met de computer. De nieuwste versie Cerec MC XL is sinds 2007 leverbaar en biedt nog hogere precisie door kleinere slijpstappen. Ook de kortere slijptijd (hogere productie) en de grotere slijpkamer zijn kenmerken die de vorige versies nog niet hadden.
De volgende werkstukken kunnen er mee gedaan worden (en allemaal chairside):
- Inlays
- Onlays
- Tijdelijke bruggen
- Veneers
- Kronen
Werking Cerec bij de tandarts
Het principe van de werking is op papier eigenlijk heel eenvoudig, in de praktijk is het natuurlijk vaak wat lastiger. Stel de patiënt heeft een kroon nodig, dan maakt de tandarts eerst een omslijping van het betreffende element. Met een scanapparaat kan er een foto worden genomen van de preparatie. Kan dit niet? Dan kan er ook worden gescand op een afdruk ervan.
Deze foto is direct zichtbaar op het computerscherm. De tandarts kan dan – als het nodig is – de kroon die de software heeft getekend bewerken (zie volgend paragraaf hoe de computer dit doet). Tijdens het bewerken doorloop je een aantal stappen. Wanneer de vorm goed is wordt deze met 1 druk op de knop verstuurd naar de machine die het slijpwerk doet. Als daar een blokje in zit kan de machine direct beginnen met slijpen.
Kronen en bruggen afwerken
In de machine zit een venstertje (zie afbeelding over de slijpmachine) waarmee je direct het werk van de slijpschroeven kunt zien op het keramisch blokje. Heel apart (vind ik zelf) om te zien dat na ongeveer 10 minuten van het blokje een complete kroon is gemaakt. Hierna kan de tandarts de kronen en bruggen nog verder afwerken. Denk hierbij aan glazuren, polijsten, opbakken en inkleuren. Dat laatste is vaak belangrijk omdat de tand anders erg 'uit de toon valt' bij de rest van de elementen.
Biogeneriek element
Professor Mehl heeft onderzoek gedaan naar het wiskundig benaderen van natuurlijke elementen en voor elk element een wiskundig model te bedenken. Hiervoor heeft hij ieder element dat de mens heeft driedimensionaal gemeten en geanalyseerd (200 tot 300 stuks – zonder cariës – per elementnummer). Er is gekeken naar de meest belangrijke anatomische karakteristieke eigenschappen (afmetingen, aantal knobbels, vorm knobbels, etc). Hieruit heeft hij een biogeneriek element doen ontstaan.
Punten scannen
Wordt een preparatie of afdruk daarvan gescand, dan kan het originele occlusale vlak door slechts 20 geselecteerde punten wiskundig worden gereproduceerd. Biogeneriek vindt het de beste match en extrapoleert de ontbrekende gegevens. En dit met 50 micrometer nauwkeurigheid volgens het onderzoek.