Mooie tanden met cosmetische of esthetische tandheelkunde

Mooie tanden met cosmetische of esthetische tandheelkunde Cosmetische of esthetische tandheelkunde is een echte trend. Iedereen wil een gezond en een mooi regelmatig gebit. En daarbij ook het liefst een stralende lach die spierwitte tanden laat zien. Naarmate je ouder wordt kan er van alles misgaan. Vullingen bieden ook niet altijd het gewenste resultaat en ook aan een beugelbehandeling zit je vaak jaren vast. Dan biedt de cosmetische of esthetische tandheelkunde een uitkomst.

Cosmetisch mooie tanden


Cosmetische of esthetische tandheelkunde

Met de huidige stand in de tandheelkunde is zowat alles wat betrekking heeft op de tanden vervangbaar. Onze tanden bestaan uit een kroongedeelte (dat wat zichtbaar is), de hals (net onder het tandvlees) en de wortels, die zich in het kaakbot bevinden. Indien er wat met deze onderdelen gebeurt, zijn ze op diverse manieren te maken (restaureren) of te vervangen.

Top 5 ingrepen in de cosmetische tandheelkunde

Wat wordt het meeste gedaan in de mond om mooie tanden te krijgen, zonder beugel:
  1. Kronen
  2. Facials of facings (veneers)
  3. Tanden bleken
  4. Implantaten
  5. Porseleinen vullingen

Wat houden de meeste van deze ingrepen in en wat is de prijs ongeveer?

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel van metaal (titanium) of keramisch materiaal dat wordt toegepast wanneer een of meerder tanden of kiezen verloren zijn gegaan en moeten worden vervangen. Op de implantaten wordt vervolgens een kroon of een overkappingsprothese geplaatst. Deze prothese klik je als het ware dan vast op het implantaat. Dit zorgt voor meer houvast dan een (los) kunstgebit.

Prijzen

Een implantaat met een kroon kost minimaal 2.000 Euro en kan oplopen tot 4.000 a 5.000 Euro, afhankelijk van de locatie en of er bot (augmentatie) of tandvlees (soft tissue conditioning) moet worden bijgeplaatst.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal (soms goud), metaal en porselein of alleen porselein. Tegenwoordig wordt zirkonium (zirconia) vaak gebruikt. Dit is heel goed bestand tegen breuk en is uitstekend geschikt voor cosmetische doeleinden. Tandartsen met een Cerec-scanner in hun praktijk, kunnen hun patiënten binnen 1,5 uur een kroon van dit ijzersterke materiaal leveren. Het kapje wordt vervolgens op de tand of kies gelijmd, nadat er met de boor ruimte voor is gemaakt. Deze lijmen kunnen kronen wel tot 20 jaar en langer laten vastzitten.

Prijzen

Prijs van een kroon begint vanaf ongeveer 400 Euro met techniekkosten, maar kunnen oplopen door het gebruik van het materiaal (goud is immers veel duurder qua gewicht).

Bruggen

Een brug is in feite een meerdelige kroon, waarbij verloren gegane tanden en of kiezen kunnen worden overkapt met een dummy. Zo lijken ze nog wel aanwezig in de mond. Deze wordt ook vaak gemaakt van zirkonium (met opgebakken porselein) en kan heel lang meegaan. Hoe groter de brug echter, hoe kwetsbaarder deze is.

Prijzen

De kosten van een brug starten ongeveer vanaf 1.200 Euro, inclusief techniekkosten.

Facings of veneers

Facings of veneers zijn porseleinen schildjes (ook van zirkonium mogelijk) dat op de eigen tanden aangebracht wordt. Daarmee kun je de vorm, de stand en de kleur van de tand veranderen. Per tand kan de dikte van de facing de stand van het gebit beïnvloeden. Wordt voornamelijk bij voortanden gebruikt. Zo kun je soms zonder en beugel te gebruiken een tand mooi recht in de boog zetten.

Prijzen

Prijzen beginnen bij 450 Euro per facing van porselein, van composiet (tandvulmateriaal) circa 100 Euro. Nadeel van composiet is dat het sneller verkleurt en makkelijker breekt. Maar dat is eenvoudig weer te herstellen.

Tanden bleken prijzen

Als je ontevreden bent over de kleur van de tanden kun je ze laten bleken. Dit gebeurt met een speciale gel (Opalescence), die waterstofperoxide of carbamideperoxide bevat. Dit wordt op de tanden aangebracht en met een speciale plasmalamp geactiveerd. Na een uurtje is de optimale kleur bereikt. Deze zal twee tot drie jaar aanhouden. U twijfelt of bleken veilig is? Lees dan het artikel over tanden bleken.

Thuis bleken

Thuis bleken kan al van een paar tientjes. Bij de tandarts of kliniek kost het meestal een paar honderd Euro. Laserbehandeling is ook mogelijk, dus is echter een stuk duurder (en ook gevoeliger). Reken op minimaal 400 Euro. Het is aan te bevelen niet thuis te experimenteren met bleekgels, voorkom schade aan uw tanden.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkleurde of scheve tanden? Overweeg eens facings!Verkleurde of scheve tanden? Overweeg eens facings!Veel mensen willen het liefst een perfecte glimlach. Helaas maakt een verkleurde of afgebroken tand dan ook vaak onzeker…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Tanden bleken zonder risicoTanden bleken zonder risicoLaserbleken is de enige veilige methode om tanden te bleken. De meeste andere methoden om tanden te bleken, maken gebrui…

Beauty: Wel of niet extra verzorgen van de handenBeauty: Wel of niet extra verzorgen van de handenHanden zijn in principe continue bezig en dat maakt dat de handen sterk moeten zijn. Sterk in de zin dat de huid van de…
Voller haar kan altijd! Een stappenplanVoller haar kan altijd! Een stappenplanEen wens uit de Top Tien op beautygebied: voller haar. Onmogelijke droom? Allerminst. Voller haar kan altijd. Een helder…
Bronnen en referenties
  • Blad "Miljonair Guide", nummer 1, 2003 p. 251 e.v.
  • UPT-codes Tandartsen 2009
  • Eigen ervaringen in de tandartsenpraktijk.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.