Voller haar kan altijd! Een stappenplan
Een wens uit de Top Tien op beautygebied: voller haar. Onmogelijke droom? Allerminst. Voller haar kan altijd. Een helder stappenplan. Voor iedereen, van een doorgewinterde beautyjournalist.
Het is een van de meest gehoorde klachten van vrouwen op beautygebied: 'Mijn haar zit niet!' 'Mijn haar is futloos!" 'Mijn haar is zo dun, niets mee te beginnen!' En daar is iets raars aan de hand. Want pasgeleden liet een groot beautymerk een leuk onderzoekje doen. Daaruit bleek dat voller haar inderdaad een van de grootste wensen is die vrouwen koesteren omtrent hun haardos. En, wat voor
producten gebruiken al die naar voller haar snakkende vrouwen volgens dat onderzoek om die wens dichterbij te brengen? Van alles, behalve een haarlijn voor... voller haar. En dat is toch een beetje vreemd. Als doorgewinterde beautyjournalist durf ik nog wat verder te gaan met deze stelling: niet alleen laten we producten die kunnen helpen verbetering in de zaak te krijgen vaak links liggen, we doen zelfs massaal helemaal niets om die wuivende bos lokken voor elkaar te krijgen. Nou kun je wel een haar onder je kussen leggen in de hoop dat er behalve de spreekwoordelijke tandenfee ook een haarfee bestaat die je wensen 's nachts in orde brengt. Of je kunt het heft in eigen handen nemen met het volgende stappenplan.
Stap 1. Bepaal wat je op je hoofd hebt
Er zijn per haar- en hoofdhuidtype meerdere mogelijke oorzaken voor futloos, slap haar of gebrek aan volume. Even afgezien van medische oorzaken, kun je ter plekke een eigen 'beauty-diagnose' stellen. Is je haar vet? Dan raakt je haar geplet door de overdosis vettende stoffen - een oorzaak die natuurlijk officieel niets met 'vet haar' te maken heeft, maar des te meer met een 'vette hoofdhuid'. In dit geval is het zaak om je haar regelmatig te wassen om het ontstane vetlaagje te verwijderen. Het is ook handig erop te rekenen dat je enkele dagen na het wassen een opsteekkapsel nodig hebt (lang haar) of een quasi-opzettelijke vette look in geval van korter haar. Bij dat laatste bereik je het idee 'mijn haar is niet vet, dit is gewoon een kapsel' door te werken met wetlook- of andere producten voor een massief effect, zoals klei. Het spreekt voor zich dat je voor wassen en verzorgen een aangepaste productserie kiest. Kijk zelf of je haar beter reageert op ofwel een luchtig-makende shampoo en verzorgingsproduct dat vet haar luchtigheid geeft (bijvoorbeeld van Andrelon), ofwel een shampoo en verzorgingsproduct dat zich puur richt op het creeren van volume.
Geen vet haar? Dan kan het zijn dat het tegengestelde het geval is. Vaak is haar dat dun oogt, simpelweg futloos. De boosdoener is maar al te vaak een onvoldoende verzorging. Keiharde beautywaarheid: als je verandering wilt, moet je wel bereid zijn ervoor te werken! Tekenen van onvoldoende verzorging zijn dofheid, gespleten punten en breekbaar haar. Om dit haar te verbeteren, kun je je mouwen opstropen. Kies een rijke haarverzorgingslijn en begin een consequent herstelprogramma: na de shampoo altijd een cremespoeling, wekelijks of in het begin zelfs tweewekelijks een haarmasker, en wanneer je na het wassen signaleert dat je haar nog futloos is, springerig oogt of droog, een niet-uitspoelbaar serum of haarverzorgingsproduct.
Olie kan ook wonderen doen. En niet twee weken dit programma volgen en dan weer stoppen. Nee, volhouden.
Dan is er de laatste categorie, die voor de hand ligt. 'Gewoon' fijn haar. Daarover heeft Wella, in het kader van het uitbrengen van de stylingserie Flex Full & Thick (lancering: januari 2010), wat interessante feiten bijeen gesprokkeld. Dun of fijn haar heeft een geringere diameter dan gewoon haar, en ook nog een kleiner aantal zogenaamde haarfollikels. Maar zelfs dan is er hoop. Je kunt die individuele haren namelijk met stylingproducten aantoonbaar verdikken.
Stap 2. Bepaal wat er op je hoofd moet
En het bovenstaande sluit naadloos aan op stap 2: bepaal wat er op je hoofd moet. Dan hebben we het uiteraard over producten en technieken om het uiterlijk van je haar te verbeteren. Voor meer volume zijn er tal van hairstylingproducten, en technische oplossingen. Daarvan is Wella Flex Full & Thick er één: een innovatie waarbij een volume-laagje om het haar wordt gelegd, dat wel 55% meer volume belooft. Ofwel: er is altijd iets dat helpt. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat je voor jezelf moet uittesten wat voor jou persoonlijk werkt. De één wordt helemaal gelukkig van volume-stylingproducten. De ander merkt dat het feilloos werkt om haar hoofd ondersteboven te houden en het haar kurkdroog te fohnen. Overigens zijn dat vaak mensen met steil haar. De ander heeft misschien een ander ei van Columbus: een bol mousse in het haar en vervolgens tijdens het natuurlijke droogproces flink schudden met dat hoofd, krullen in je haar kneden met je vingers en opduwen in het gewenste model, kan wonderen doen voor met name mensen met haar dat je kunt verleiden tot een slag of een krul (en dat kan ook haar zijn dat in andere omstandigheden steil en een stuk platter zit!) Dan schreef ik als ghostwriter ooit eens een haarboek voor een van 's lands bekendste visagisten, en hij zweert bij klittenbandrollers. Zoals gezegd: geheel persoonlijk, want het kan best dat het geweldig werkt. Anderzijds zul je de eerste niet zijn die knettergek wordt van die dingen of ze nauwelijks uit haar haar weet te krijgen zonder klitten-knipdrama's.
Stap 3. Bepaal wanneer genoeg genoeg is
(of te weinig.. of te veel)
Elke dag vraagt letterlijk om andere volume-maatregelen. Een voorbeeld. Een fantastisch resultaat is vaak te krijgen met moulding mud en andere producten die gebaseerd zijn op ultrafijne klei. Maar dat was dag één. Op dag twee is het haar door de verzwaring die klei oplevert, bij de één nog weelderiger maar bij de ander absoluut aan een wasbeurt toe. Datzelfde verhaal gaat op voor gel, haarlak, mousse en noem het maar op. Het effect dat je op dag één hebt, kan op dag twee nog wat beter zijn en op dag drie rampzalig, en welke andere combinatie ook van 'goed-beter-slechter' dagen is net zo goed mogelijk. Ook hier geldt: leer je haar kennen, kijk hoe het reageert op stylingproducten per keer: vers gewassen haar, een dag niet gewassen haar, eventueel meer dagen niet gewassen haar. Houd dat gewoon een tijdje per dag bij en je weet met wat geluk voor een hele tijd waar je aan toe bent. Dat wordt veel en veel te weinig gedaan!
Stap 4. Houd rekening met buitengewone omstandigheden
Neem hormonen. Vaak zorgen die een of meer dagen per maand voor vetter haar. Leuk als je een droge bos hebt, maar vervelend als je toch al gauw last van vet haar hebt. En dan hebben we ook nog de winter, die haar droger kan maken door vrieskou en droge hitte van de verwarming. En de
zomer, die het haar juist weer uitdroogt door de zon, wat voor de één mooi meegenomen is en voor de ander juist niet. Kortom, wees voorbereid. Houd rekening met de omstandigheden. Bereid je ook voor: bijvoorbeeld wassen de dag voor je ongesteld wordt omdat je weet dat je dan een 'vetaanval' krijgt, of een verzorgende olie mee op vakantie omdat je weet dat je haar na afloop van al die fijne tijden in de zon als een futloos bosje breekbare ellende op je schouders hangt.
Stap 5. Doe eens gek, probeer iets nieuws
En tot slot: de technieken en producten volgen elkaar in razend tempo op. Het een is nog mooier bedacht dan het andere. Dus probeer het gewoon eens. Als je altijd al een haartype met een neiging tot slag
föhnde zonder hulpstukken, doe dan eens een diffuser erop en kijk wat er gebeurt. Was je al honderd jaar met een literfles shampoo van de drogist, probeer dan eens zo'n volume-serie. Verandering van 'spijs' kan prettige verrassingen opleveren.
Lees verder