Verkleurde of scheve tanden? Overweeg eens facings!

Verkleurde of scheve tanden? Overweeg eens facings! Veel mensen willen het liefst een perfecte glimlach. Helaas maakt een verkleurde of afgebroken tand dan ook vaak onzeker. Een facing of meerdere facings kunnen de oplossing zijn. Het zijn een soort schildjes die over uw huidige tanden worden geplaatst. In dit artikel leest u meer over composiet- en porseleinen facings.

Wat is een facing?

Een facing is als het ware een schildje dat over een tand geplaatst wordt. Andere namen voor facings zijn schildje of veneer of lumineer. Het schildje wordt over uw eigen tand geplaatst en voelt na wennen net als uw andere tanden.

Wanneer facings?

Een facing kan een mooie oplossing zijn bij de volgende problemen:
  • een verkleurde tand
  • een afgebroken tand
  • een spleetje(diasteem) tussen de tanden
  • scheve of onregelmatige tanden

Waarom facings

Verkleurde of afgebroken tanden maken mensen vaak onzeker. Ten slotte is het gebit vaak veel bepalend tijdens een eerste indruk. Het bleken tegen verkleuring kost al gauw 150 tot 400 euro. Daarbij worden met het bleken uw tanden niet recht gezet. De meeste vullingen kleuren ook niet mee met het bleken waardoor deze alleen maar zichtbaarder worden. Het bleken van de tanden geeft ongeveer 4 jaar resultaat en wordt naarmate van slijting (vooral dankzij aanslag van roken en koffie) steeds minder zichtbaar. U zult de behandeling dus af en toe moeten herhalen.

In sommige gevallen heeft met geen keus en is een beugel de enige oplossing. Echter als bijvoorbeeld de twee frontelementen een beetje naar binnen gedraaid zijn kan dit ook prima opgelost worden met facings. Uw tanden worden dan weer niet witter van een beugel. Overleg goed met uw tandarts wat de keuzes zijn en vraag vooral waarom de tandarts denkt dat iets de beste keuze is.

De afspraken bij de tandarts

Als u een composiet facing wilt hoeft u daar maar een keer voor naar de tandarts. De tandarts neemt zowel bij de composiet facing als bij de porseleinen facing een laagje van uw tand af. Het te verwijderen laagje is vaak zo dun dat u hier niks van zult voelen. Composiet is een vulmateriaal wat de tandarts vervolgens op de tand aanbrengt. Met een speciaal licht wordt de composiet uitgehard. Daarna wordt de facing in vorm geslepen en gepolijst. Bij een porseleinen facing wordt er tijdens de eerste afspraak een deel van de tand geslepen en een afdruk van uw gebit gemaakt. Uw afdruk van het gebit wordt naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd. De tandarts kan mogelijk als hij/zij over de apparatuur beschikt een scan maken. Uw gebit wordt dan digitaal doorgestuurd naar het laboratorium en u hoeft geen afdruk te laten maken. Het kan zijn dat u ook langs het laboratorium gaat om de kleur te laten bepalen. Bij de tweede afspraak wordt de facing met een hechtmiddel over uw tand geplaatst.

Composiet facings

De composiet facing wordt dus direct in de mond bij de eerste afspraak gemaakt. Het is goedkoper dan een porseleinen facing en er is maar een afspraak voor nodig, maar gaat vaak ook minder lang mee dan een porseleinen facing. Een composiet facing kan namelijk verkleuren, iets wat vooral voorkomt door het drinken van koffie of roken. De levensduur is heel verschillend, maar gemiddeld staat er vijf tot zeven jaar voor een composiet facing. Een composiet facing is vaak wel goed te herstellen qua kleur of bij een breukje. Er zijn veel tandartsen die composiet facings aanbieden echter zijn niet alle tandarts hier even bedreven in. Het vakgebied van een tandarts is namelijk erg breed en het opbouwen direct in de mond kan een lastige klus zijn die wellicht niet heel vaak wordt uitgevoerd.

Porseleinen facings

De porseleinen facing is aanzienlijk duurder dan een composiet facing. Als de facing beschadigt, is dit lastig tot niet te herstellen en zal de facing overnieuw gemaakt worden. Beschadiging komt echter zeer weinig voor bij porseleinen facings. Ze gaan ongeveer drie keer zolang mee als een composiet facing. De porseleinen facing wordt gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Zij werken op een gipsafdruk van uw gebit waardoor er erg secuur gewerkt kan worden. Het laboratorium heeft ook meer tijd om een facing te maken dan een tandarts die de facing direct moet maken. Het vakgebied van de tandtechnici is het vervaardigen van onder andere kronen en bruggen. De porseleinen facing is niet gevoelig voor verkleuring. U zult wel met beide facings op moeten passen met het eten van harde dingen.
© 2013 - 2022 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie en witte tanden: Schildjes of facings van porseleinDe hype om tanden zelf te bleken of te laten bleken is enorm. Met porseleinen facings of schildjes kan de tandarts je pr…
Facings voor de tandenFacings voor de tandenIedereen wil wel een mooi en stralend gebit. Sommigen hebben dit echter niet van nature. Facings voor de tanden kunnen h…
Verkleurde tandenVerkleurde tandenVerkleurde tanden kunnen diverse oorzaken hebben. Het is verstandig de oorzaak van de verkleurde tand of kies te kennen,…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…

Geestelijk gehandicapt of mentaal gehandicaptGeestelijk gehandicapt of mentaal gehandicaptGeestelijk gehandicapt wordt ook wel mentaal gehandicapt genoemd. Vroeger werd vooral de term zwakzinnigheid gebruikt. E…
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.