Tanden bleken zonder risico

Tanden bleken zonder risico Laserbleken is de enige veilige methode om tanden te bleken. De meeste andere methoden om tanden te bleken, maken gebruik van zure preparaten die het glazuur moeten ontkleuren. Die geven op korte termijn weliswaar een spectaculair effect maar ze tasten het glazuur aan en maken dat poreus.

Hoe veilig is het bleken van tanden?

Mensen willen witte tanden. Dat is niet alleen iets van vandaag. Het is een verschijnsel van alle tijden. Witte tanden geven immers een jonge uitstraling, staan voor hip en gezond. Maar ís tanden bleken wel zo gezond? Inmiddels bestaan er talloze technieken om uw tanden witter te maken. U kunt het zelf thuis doen, u kan het bij uw kapper laten doen, of door uw mondhygiëniste. Maar wie gezonde tanden wil houden, laat het maar beter door de tandarts doen. Twee aspecten spelen daarbij een voorname rol: veiligheid en duurzaamheid.

Om concreet te worden, u laat uw haren toch ook niet knippen door de tandarts? Daarmee is alles gezegd. Jammer voor hen die het als een gat in de markt zagen, maar een niet-tandheelkundige kan nu eenmaal niet bepalen wat veilig en goed is voor uw tanden.

Aantasting van het glazuur door het bleken van tanden

Tegenwoordig bestaan er allerlei technieken om uw tanden witter te maken. In de tandheelkunde bestaan er tientallen kleurschakeringen in wit.

Meestal worden bij het bleken van tanden preparaten ingezet die waterstofperoxide of carbamideperoxide bevatten (de voorfase van waterstofperoxide). In feite kan het probleem daardoor nog verergen: het tandglazuur wordt bros en poreus en daardoor zetten zich kleurstoffen uit voeding zoals uit thee en wijn nóg gemakkelijker vast op het glazuur. En daarmee begint een vicieuze cirkel. Poreus tandglazuur verhoogt de gevoeligheid voor cariës. Calciumrijkevoeding is overigens belangrijk. Er bestaat een theorie die zegt dat een calciumtekort tanden geler maakt.

Door de poreusheid kunnen pigmenten zich dus weer gemakkelijk vasthechten waardoor herverkleuring een feit is. Commercieel bezien is dat natuurlijk erg aantrekkelijk voor de aanbieder: ééns een bleekklant, altíjd een bleekklant. Kassa!

Welke klachten kan het bleken van tanden geven?

Het bleken kan tanden en tandhalzen overgevoelig maken voor koude, warmte, zoet of zuur. Patiënten lijden er steeds opnieuw weer aan en het is bepaald geen pretje. Het is zeer onaangenaam als koude of warmte bliksemscheuten bij tanden veroorzaken. Het is geen zeldzaamheid na het bleken van tanden. Maar de meeste mensen weten niet dat het daardoor veroorzaakt is. Vast staat in ieder geval dat bleken voor het glazuur vaak allesbehalve een traktatie is. En bleekmiddel kan ook leiden tot irritatie van de slijmvliezen.

Laserbleken, de enige veilige methode om tanden witter te maken

Op dit moment is er feitelijk maar één techniek die 100% veilig en wetenschappelijk onderbouwd is, en dat is laserbleken. Bij laserbleken wordt gebruik gemaakt van een niet-zure substantie die het glazuur niet aantast en herverkleuring voorkomt. Het is wél een arbeidsintensieve behandeling die al snel 1,5 uur in beslag neemt. Het resultaat is echter opzienbarend, veilig en duurzaam.

Kan iedereen met laserbleken geholpen worden?

Nee, niet iedereen kan een behandeling met laserbleken ondergaan. Kronen, oude vullingen en gaatjes blijven ook na (laser)bleken hun oude kleur behouden. Dus selectie en goede voorlichting zijn zeer belangrijk! Vandaar het belang van een tandheelkundige behandelaar.

Hoe duur is het bleken van tanden via een laserbehandeling?

Een behandeling met laserbleken zal wel onbetaalbaar zijn? Nee, dat nu ook weer niet. Honderd dagen stoppen met roken en uw tanden zijn wit! En dat niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…

Beauty: Rood en roze in de make-upBeauty: Rood en roze in de make-upRood en roze in de make-up is over het algemeen terug te brengen tot de lippen of de nagels. Daar stopt het dan wel erge…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.