Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?
De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles over de adrenaline die door het lijf gepompt wordt. Dat is ook zo, maar wat is adrenaline nu eigenlijk en in welke situaties komt het nog meer voor?
Wat is adrenaline?
Adrenaline is een Latijnse benaming voor bijnier (Adrena) en is een hormoon. De bijnier zit boven de nier. Een hormoon dat in je bijnier geproduceerd wordt als je angstig bent of op een verhoogd stressniveau zit. (bij woede, hitte, pijn en lichamelijke arbeid wordt het aangemaakt).
Spanning zorgt er voor dat je adrenalineniveau stijgt, je ademhaling gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je pupillen vergroten zich en je alertheid wordt verhoogd. Het geeft meer energie aan het lichaam en onttrekt bloed aan de huid ten gunste van de spieren.
Wat is het nut van adrenaline?
Als er gevaar dreigt is adrenaline erg nuttig. Voor gevaar vluchten of vechten geeft meer overlevingskans dan lijdzaam toezien.
De sporter kan de energie die extra wordt aangemaakt weer goed in de sport gebruiken.
Adrenaline als medicijn?
Als medicijn wordt het door artsen voorgeschreven bij acute levensbedreigende allergieën (anafylactische reactie). Denk bijvoorbeeld aan de insectensteek of insectenbeet of bepaalde voedingsmiddelen.
Vaak helpt een anti-allergiemiddel maar niet altijd en dan is adrenaline injectie geschikt. De adrenaline vernauwt de bloedvaten en de bloeddruk stijgt weer.
Adrenaline wordt ook bij lage bloeddruk, een hartstilstand of astma toegepast.
Adrenaline in de hand houden?
Enkele zaken waar je op kunt letten om de adrenaline stoot af te remmen;
- Na het sporten of andere activiteit direct goed rust nemen.
- Richt je aandacht op niet stressvolle zaken.
- De tijd nemen om zaken die vermeden worden vanwege het ongemak of onbekendheid toch op te pakken (in eigen tempo!).
Reacties
Anaïs, 07-09-2011
Ik zit in het 6de jaar en heb nu dus mijn GIP die ik moet voorbereiden en maken.
Ik heb gekozen voor het onderwerp 'Adrenaline'. Zou u mij nog meer informatie erover kunnen geven?
Reactie infoteur, 08-09-2011
Ik schrijf mijn artikelen op basis van informatie uit naslagwerk, artikelen in medische bladen en bij mij bekende artsen. Ik zou niet weten wat voor informatie ik zou moeten geven.
Hans van de Vijver, 14-05-2010
Als ik 's-middags of 's-avonds aan sport doe dan heb ik 's-nachts last van slapeloosheid.
Ik fiets 2 maal een kwartier op de hometrainer en wissel dit af met lichte rachtoefeningen. Ik begin om 19.00 uur en stop om 21.00 uur. Normaal gesproken zou ik moe moeten zijn en als een blok in slaap moeten vallen. Dit is niet het geval. Is hier iets aan te doen?
Bvd. voor de informatie.
Hans van de Vijver
Reactie infoteur, 15-05-2010
Niet voor iedereen is in de avonduren geschikt. Het kan je dusdanig veel adrenaline geven dat je de slaap niet kunt vatten. Hoewel het niet voor iedereen te doen is, zijn de ochtenduren soms beter. Je komt er enerzijds door op gang, je lichaam warmt op, je spijsvertering en je energie dus.
Als de ochtenduren geen optie is, dan is wellicht de vroege avond beter. Daarnaast is na het sporten nog even "bijkomen" een optie. Rustig na het latere tijdstip gaan. Niet met zoveel energie in het lichaam gaan slapen. Voor sommige mensen geldt ook dat het helpt om later op de avond het kunstlicht te dimmen, zodat de natuurlijke gang van het lichaam het overneemt (als het donkerder in huis wordt, denkt je lichaam te moeten gaan slapen). Wellicht zit er iets bij wat helpt.