mijn kijk op

Hoe eng is de SOA-test werkelijk?

Hoe eng is de SOA-test werkelijk? Seks kan erg fijn zijn, maar is het nog zo fijn als je er een soa aan overhoudt? Van veel soa’s kan je last krijgen en van sommige word je zelfs onvruchtbaar! Over het algemeen zijn jongeren nogal laks als het om safe-sex gaat. Het is zelfs zo dat één op de tien meiden onder de 20 jaar in aanraking is gekomen met Chlamydia. Soms is het nodig om een test te doen. Tegenwoordig is het zelfs zo dat mensen onder de 25 jaar standaard anonieme en gratis getest worden bij de GGD. Ik heb het uitgetest.

Mijn ervaring

Om half negen ‘s ochtends begint het inloopspreekuur op de soapoli. Ik moet me melden bij de balie. De vrouw is erg vriendelijk en zet mijn naam op de lijst en geeft wat folders mee over soa’s. In de wachtkamer is het rustig. Ik ben best zenuwachtig, omdat ik niet zo goed weet wat ik van de test moet verwachten. Dokters lopen af en aan en het wordt steeds voller in de wachtkamer. Ik zie jonge mensen komen die zich ook in schrijven voor de soa-test. Een jongen van een jaar of 20 gaat zitten, verschuilt zich achter een grote plant en steekt de folders snel in zijn zak.

De zenuwen zijn nog steeds niet helemaal verdwenen als ik na een uur eindelijk word opgeroepen. Een vrouw van middelbare leeftijd neemt me mee naar een kamertje en vraagt me te gaan zitten. Ze valt gelijk met de deur in huis. “Waarvoor wil je een test doen?” Ik vertel haar dat ik het nog niet eerder heb gedaan en het gewoon wil laten checken voor alle zekerheid. Daar neemt ze genoegen mee en begint aan de vragenlijst. Ze is vriendelijk en praat over intieme onderwerpen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je zoiets met een wildvreemde bespreekt. Ik voel me op mijn gemak en geef eerlijk antwoord op de vragen en merk dat ik er helemaal geen moeite mee heb om over te praten. Ze stelt vraagt naar het aantal partners van de afgelopen zes maanden, condoomgebruik, eventueel drugsgebruik en welke seksuele handelingen er van toepassing zijn.

Bij de vraag of ik actief ben in de prostitutie, moeten we allebei lachen. “Standaard procedure”, zegt ze. Als alle vragen zijn behandeld stelt ze vast op welke soa’s ik getest wordt. “Wil je ook getest worden op hiv?” Nou als ik het toch doe kan ik het gelijk maar helemaal goed doen, dus dat wil ik. Dan legt ze me uit hoe de test werkt. Ik mag zelf een uitstrijkje maken met een wattenstaafje en moet bloed laten prikken. Dat is wel een opluchting om te horen, de enge verhalen over een eendenbek zijn allemaal passé. Niet te geloven, heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Ik neem afscheid van de vrouw en ik moet nog even op de hal wachten op een andere dokter. Dat duurt niet lang. Als ik bij deze dokter in de kamer zit vraagt hij of alles duidelijk is en ik kan gaan. Ik moet eerst langs het toilet. “Je moet het wattenstaafje tot de helft inbrengen en dan tien seconden, vijf keer naar rechts en vijf keer naar links draaien”, had de vrouw gezegd. Nou ik moet toegeven, voor een ervaren tampongebruiker is dit appeltje-eitje! Ik stop het staafje in het bijbehorende buisje en ga op weg naar de volgende afdeling. Hier moet ik nog even wat bloed laten afnemen. Ik geef mijn papieren en monster af en ga ik de wachtkamer zitten.

Ik word snel weer opgeroepen en loop met de verpleegster mee. Ze prikt wat bloed en ik sta binnen een paar minuten alweer buiten. Ik verbaasde me erover hoe makkelijk het allemaal ging. Het enige nadeel was het lange wachten, maar de rest viel me echt 100% mee! Ik heb een telefoonnummer gekregen dat ik een week later moet bellen voor de uitslag.

Conclusie

Heb je seksueel contact gehad? Dan heb ook jij wellicht kans op een soa. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het doen van een soa-test veel makkelijker is dan het lijkt en dat er voor iedere voorkeur een oplossing te vinden is. Wil jij je gratis en anoniem laten testen? Ga dan snel op zoek naar een GGD in jouw buurt en breng een bezoekje tijdens het spreekuur. Je zult zien, de stalen tangen en hoge rekeningen kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen.

VooroordeelWaarheid
Van pijpen of beffen zonder condoom kan je geen soa krijgen.Door contact met voorvocht of vaginaal vocht kan men wel degelijk een soa oplopen. Om dit te voorkomen kun je een condoom of beflapje gebruiken.
(Vrouwen) Tijdens een consult moet ik een inwendig onderzoek ondergaan / (mannen) bij een consult wordt er een wattenstaafje in mijn plasbuis gestopt.Het is voor vrouwen mogelijk zelf een monster af te nemen. Mannen kunnen de test ondergaan door simpelweg in een potje te plassen.
Ik heb geen geld om een soa-test te laten doen en ik vind het eng om naar mijn eigen dokter te gaan.Vind je het moeilijk om een soa-test te laten doen? Dan kun je je laten testen bij de GGD in jouw buurt.
Gezonde mensen kunnen geen HIV hebben. / Als je HIV-positief bent ga meteen dood.Iemand die seropositief is, hoeft nog niet ziek te zijn. Het virus tast echter wel het afweersysteem aan. Pas als het afweersysteem erg is beschadigd kan je ziek worden. Dan kan de dokter pas zien of je AIDS hebt. Men kan wel 10 jaar rondlopen met HIV zonder daar iets van te merken.
© 2009 - 2024 Bsk-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…
Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistSeksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistWat is een seksuoloog? Wat doet een seksuoloog? Voor welke seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog? Kan je…
Seksuele omgang is geen 'moeten'Ooit stond er eens in een tijdschrift het volgende grapje bij een plaatje met een jongetje en meisje. De jongen zegt: 'O…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…

Voetmassage, een ontspannen weldaad voor het lichaamVoetmassage, een ontspannen weldaad voor het lichaamEen voetmassage geeft aan ieder die het krijgt en geeft een weldadig gevoel.Het brengt ons weer in balans met onszelf. D…
Geluidsoverlast zit soms vooral tussen de orenmijn kijk opGeluidsoverlast zit soms vooral tussen de orenHoe is het mogelijk dat we rustig doorslapen terwijl treinen langs ons huis denderen. Dat we op vakantie ongestoord in o…
Bsk- (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.