Bloedonderzoek: zijn er afwijkingen in het bloed?

Bloedonderzoek: zijn er afwijkingen in het bloed? Bloedonderzoek wordt gedaan wanneer een arts het vermoeden heeft dat de klachten van een patiënt veroorzaakt worden door afwijkingen in het bloed. Er zijn verschillende soorten bloedonderzoek, waaronder onderzoek naar het bloedvolume, het bloedbeeld en bloedstolling. Omdat bloedwaarden van persoon tot persoon en binnen een persoon kunnen variëren, is het slim meerdere bloedonderzoeken uit te voeren om zekerheid te krijgen.

Het bloedvolume: hoeveel bloed heeft iemand?

Het bepalen van het bloedvolume kan in sommige gevallen een handig hulpmiddel zijn bij het onderzoeken van een klachtenpatroon. Men kan het bloedvolume onderzoeken door een kleine hoeveelheid radioactieve stof in te spuiten in het bloed. Omdat deze stof de bloedbaan niet kan verlaten, kan men door middel van bloedproeven op verschillende momenten de verspreiding van de stof meten en aan de hand daarvan de hoeveelheid bloed in het lichaam berekenen.

Het bloedvolume is normaliter ongeveer acht procent van het totale lichaamsgewicht. Een volwassene heeft gemiddeld tussen de 5 en 5,5 liter bloed in het lichaam. Wanneer het bloedvolume abnormaal klein is, spreekt men van hypovolemie. Wanneer het bloedvolume abnormaal groot is, spreekt men van hypervolemie.

Het bloedbeeld

Het bloedbeeld geeft een indicatie van de verschillende in het bloed aanwezige bloedcellen en de verhouding tussen hen. Bij een onderzoek naar het bloedbeeld komen vaak getallen voor de volgende bloedcellen naar voren:
  • De hoeveelheid hemoglobine
  • De hematocrietwaarde (het percentage rode bloedcellen)
  • Het gemiddelde volume per rode bloedcel (ook wel mean corpuscular volume; MCV genoemd)
  • Het aantal witte bloedcellen (leukocyten) en de soorten
  • Het aantal bloedplaatjes (trombocyten)
  • Het gemiddelde volume van de bloedplaatjes (ook wel mean platelet volume; MPV genoemd)

Referentiewaarden: de normale gemiddelde waarden van enkele bloedcellen

ManVrouw
Hemoglobine8,1 - 11,0 mmol/l7,5 - 10 mmol/l
BSE12 mm/uur20 mm/uur
Trombocyten150-400 x 10^9/l150-400 x 10^9/l

Het bloeduitstrijkje

Het kan het geval zijn dat er informatie nodig is over het uiterlijk en de structuur van de bloedcellen. In een dergelijk geval worden er een paar druppeltjes bloed afgenomen welke vervolgens op een glaasje gedaan worden en via de microscoop bekeken worden.

De bloedbezinking (BSE)

De bloedbezinkingssnelheid is de snelheid waarmee in stilstaand, onstolbaar gemaakt bloed, de rode bloedcellen uitzakken. Deze bloedbezinkingssnelheid wordt mede bepaald door de eitwitsamenstelling van het bloedplasma. Tevens zijn de leeftijd, het geslacht en een eventuele zwangerschap van invloed op de bezinkingssnelheid van het bloed. De bloedbezinkingssnelheid geeft informatie over de aanwezigheid en activiteit van een ontsteking in het lichaam.

De bloedstolling

Met de bloedstollingstest wordt de stollingsneiging van het bloed bepaald. In de meeste gevallen wordt de protrombinetijd (PT) bepaald. Een waarde van PT groter dan 1,0 INR (INR is de afkorting van international normalized ratio) duidt op een vertraagde stollingssnelheid.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedonderzoek: bloedbezinking (BSE), wat is dat?Bloedonderzoek: bloedbezinking (BSE), wat is dat?Bloedbezinking (BSE) is een van de meest aangevraagde onderzoeken van het bloed. De bloedbezinking, geeft een aanwijzing…
Bloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenBloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenTegenwoordig wordt er vaak bloedonderzoek gedaan wanneer men een bepaalde aandoening vermoedt. Voor dit bloedonderzoek w…
Hb-gehalte bloed: te laag of te hoog hemoglobinegehalteHb-gehalte bloed: te laag of te hoog hemoglobinegehalteHb-gehalte bloed te laag of hemoglobinegehalte te hoog? En wat zijn de normaalwaarden Hb? Hemoglobine of bloedkleurstof…
Leukocyt en aandoeningenLeukocyt en aandoeningenEen witte bloedcel wordt een leukocyt genoemd. Ze spelen een rol in het afweersysteem van het lichaam. Wanneer er een st…

Huismiddeltjes: Brandwonden en ZonnebrandDe ernstige tweede en derdegraads brandwonden horen uiteraard thuis in het ziekenhuis, maar hoe vaak gebeurd het niet da…
Het goede doel: KiKaHet goede doel: KiKaStichting Kika is een afkorting van stichting kinderen kankervrij. De stichting heeft een aantal doelstelling wat betref…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.