Huismiddeltjes: Keelpijn en koorts

Koorts is een vervelend verschijnsel en wanneer het uit de hand loopt is het zelfs levensbedreigend. Wanneer zich de allereerste tekenen van koorts zich voordoen, kan men proberen of citroensap met honing verdund met warm water verlichting kunnen bieden. Het kan ook met appelazijn en honing. Natuurlijke vruchtensappen (ongezoet), citroensap en gerstewater met citroen, allen koud te drinken, kunnen ook helpen om de temperatuur wat omlaag te brengen.

Tegen keelpijn

Keelpijn heb je natuurlijk in verschillende gradaties. Als de keelpijn heel erg is, dan kan men het beste een gorgeldrankje maken van zout of citroensap of appelazijn verdund met warm water. Het zout helpt bijvoorbeeld om de bacteriën te bestrijden die de keelpijn veroorzaken en gaat zelfs het branderige gevoel tegen. Wat misschien een beetje tegenstrijdig kan overkomen, aangezien zout in wonden nogal kan prikken. Ook kan het helpen om een schone doek te doordrenken met de uit een hele bolletje knoflook geperste olie vermengd met cayennepeper en warm gezouten water. Vervolgens slaat men de doek om de keel heen en dit zou direct verbetering van de klachten moeten bieden.

Echinacea is een natuurlijk antibioticum, die het afweersysteem van het lichaam een extra boost geeft en deze kan op zijn beurt dan weer beter infecties en ziekten bestrijden. Knoflook en ui zijn ook 2 producten die altijd wel in huis zijn en goed tot hulp kunnen zijn bij keelpijn. Deze twee samen gaan infecties tegen en kunnen de luchtwegen weer vrij maken. Dit gebeurd doordat de grote hoeveelheden slijm in de neusholte hiermee worden gereduceerd. Zwarte bessen kunnen ook helpen om infecties en ontstekingen tegen te gaan. Probeer het eens uit of het verlichting biedt voor u. Laat een lepel gekneusde bessen tien minuten in een kop kokend water trekken, drink vervolgens dit drankje langzaam op en kauw de bessen tijdens het drinken fijn.

Het allerbekendste middeltje tegen keelpijn, is salie. Een van dit kruid getrokken thee met een scheutje appelazijn erdoor kan wonderen verrichten. Ook zijn er talloze soorten thee beschikbaar die het afweersysteem een handje kunnen helpen. Een van de beste middelen is hysop, dit is familie van de pepermunt. Citroen, wat vitamine C bevat, en eveneens alle andere theesoorten met anti-oxidanten helpen het lichaam te bevrijden van vrije radicalen die de lichaamscellen beschadigen.

Alleen voor de sterke magen onder ons geldt de volgende tip. De keelontsteking kan ook worden bestreden met een siroop van geraspte mierikswortel, citroensap en honing. Dit geheel moet enige tijd trekken in warme melk of in warm water en moet daarna nog worden gezeefd.

Tegen koorts

Om de koorts wat te verminderen kan men koudwaterkompressen plaatsen op benen en voeten. Er kan ook als extraatje wat etherische lavendelolie of etherische pepermuntolie aan worden toegevoegd. De kompressen moeten worden verwijderd, zodra ze warm worden. Tegen infectie helpt een aftreksel van rozemarijn in plaats van koud water. Een aftreksel van engelwortel in gekookt water helpt ook om de koorts mee omlaag te brengen. Dit moet gedronken worden en om het sapje wat smakelijker te maken kan men het sap van twee citroenen, een beetje honing en een drupje toevoegen. Thee en tisanes die de koorts helpen bestrijden, zijn bijvoorbeeld hibiscus en basilicum.

Nog een leuk weetje: een eeuwenoud middeltje tegen koorts is een mengsel van kruidnagel, cremortart en wat kaneelstokjes samen met wat honingmelasse in een kopje thee. Men geloofde vroeger dat als men dit mengsel iedere dag zou drinken, dat men nooit last zou krijgen van koorts.
© 2009 - 2020 Desertrose88, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn is een veel gehoorde klacht die vooral in de herfst en winter veel voorkomt. Het wordt vaak veroorzaakt door ee…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
AmandelontstekingAmandelontstekingDe amandelen zijn twee kliertjes van lymfeknoopachtig materiaal die links en rechts in de keelholte zitten. Hoger in de…

Wat doet de mondhygiënist?Wat doet de mondhygiënist?Lekker bijten in een appel, genieten van een fris glas cola... Dit is beslist niet voor iedereen zo'n pretje. De mondhyg…
Stoppen met automutilerenJezelf niet meer verwonden is heel erg moeilijk. Het is moeilijk om je gevoelens op een andere manier te leren uiten en…

Reageer op het artikel "Huismiddeltjes: Keelpijn en koorts"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Desertrose88
Gepubliceerd: 17-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!