Amandelontsteking

Amandelontsteking De amandelen zijn twee kliertjes van lymfeknoopachtig materiaal die links en rechts in de keelholte zitten. Hoger in de keelholte zit de neusamandel die niet makkelijk waarneembaar is. Amandelen helpen infecties te voorkomen en vangen virussen en bacteriën op om die uit te schakelen. Wanneer de amandelen zelf worden getroffen door ziekteverwekkers raken ze geïnfecteerd en spreekt men van een amandelontsteking oftewel tonsillitis. Deze infectie kan verschillende oorzaken hebben. De bacterie streptokokken kan verantwoordelijk zijn, maar ook een verkoudheidsvirus. Kinderen van nul tot zes jaar zijn extra vatbaar voor een amandelontsteking, omdat de amandelen nog heel weinig te maken hebben gehad met infecties. Volwassenen hebben veel minder vaak te maken met tonsillitis.

Symptomen bij ontsteking van keelamandelen

  • Keelpijn
  • Moeilijkheden met slikken
  • Koorts
  • Dikke lymfeklieren in nek
  • Pijn in nek
  • Rode keel
  • Vergrote amandelen
  • Witte plekjes op amandelen
  • Overgeven

Symptomen bij ontsteking van neusamandel

  • Moeite met ademhalen door neus
  • Openhangende mond
  • Nasale klank bij spreken
  • Tijdens slaap snurkend ademhalen
  • Oorpijn
  • Steeds terugkerende middenoorontstekingen

De symptomen van een amandelontsteking treden vaak binnen een tijdsbestek van 24 tot 36 uur op. Baby's en peuters drinken en eten vaak niet meer vanwege de keelpijn. Ze hebben weinig energie. Jonge kinderen kunnen te maken krijgen met een snel hoger wordende koorts waardoor koortsstuipen kunnen optreden.

Behandeling

Het is aan te raden een dokter te raadplegen bij zeer ernstige keelpijn, bij lang aanhoudende koorts (langer dan drie dagen), hoge koorts of wanneer kinderen heel erg ziek zijn. De dokter neemt een kijkje in de keel en zal de nek betasten om de lymfeklieren te voelen. Ook kan een arts de oren inspecteren om een oorontsteking uit te sluiten. De meeste kinderen worden binnen een paar dagen weer beter. Tegen de pijn kan paracetamol worden gegeven en het is belangrijk om kinderen regelmatig te laten drinken om uitdroging te voorkomen. Aan te raden voor een pijnlijke keel zijn ijsjes en koude niet-zuurhoudende frisdranken. Wanneer een kind niet wil drinken is het belangrijk een arts te raadplegen. Bij uitdroging volgt een ziekenhuisopname waarbij kinderen via een infuus vocht krijgen toegediend en soms ook antibiotica. Tegen keelpijn helpen ook zuigsnoepjes (bijvoorbeeld Strepsils) of gorgelen met zout water. Ook thee kan prettig zijn voor een zere keel. Bij vaak terugkerende keelpijn kan de dokter besluiten om de amandelen weg te halen via meestal een poliklinische ingreep.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. D…
Ontstoken keelamandelen (tonsillitis) oorzaak en behandelingOntstoken keelamandelen (tonsillitis) oorzaak en behandelingBij de aandoening tonsillitis zijn de keelamandelen ontstoken. De keelamandelen zijn het infectie werende lymfeklierweef…
Gezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen kunnen vergezeld gaan met een aantal verschillende infecties van de bovenste luchtwegen. Sommige men…
Keelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerKeelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerEen keelontsteking of faryngitis en een ontsteking van de keelamandelen of tonsillitis hebben soortgelijke symptomen. Wa…

Wel of geen blaasontstekingWel of geen blaasontstekingBlaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, komt vaak voor. Ongeveer één op de vijftig mensen hebben er in meer o…
Pseudopelade van Brocq, haarverlies met littekenvormingPseudopelade van Brocq, haarverlies met littekenvormingDeze zeldzame huidaandoening veroorzaakt blijvende kaalheid, omdat er littekenvorming plaatsvindt op de plek waar de har…
Bronnen en referenties
  • www.kiesbeter.nl
  • www.gezondheid.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.