Pseudopelade van Brocq, haarverlies met littekenvorming

Pseudopelade van Brocq, haarverlies met littekenvorming Deze zeldzame huidaandoening veroorzaakt blijvende kaalheid, omdat er littekenvorming plaatsvindt op de plek waar de haren zijn uitgevallen. Helaas is er over deze ziekte weinig bekend. Ook over de precieze oorzaak van deze ziekte tast men in het duister. Men vermoedt dat een ontsteking de boosdoener is. Behandeling is gericht op het afremmen van het proces.

Wat is het?

Pseudopelade van Brocq valt onder de Cicatriciale Alopecia. Dit is een vorm van haaruitval waarbij littekens ontstaan op de plaats waar eerst de haren hebben gezeten. De patiënt krijgt vaak last van een jeukende hoofdhuid en er ontstaan rode plekken. Uiteindelijk valt het haar uit, waarna er littekens op de aangedane plek achterblijven.
De ziekte kan zowel mannen als vrouwen treffen en kan zich op elke leeftijd, van jong tot oud, openbaren.

Pleksgewijs

Het haarverlies gebeurt pleksgewijs. Er ontstaan eerst kleine, gerafeld uitziende kale plekjes, die overal op het hoofd voor kunnen komen. Deze plekjes zijn meestal roze of wit van kleur en breiden zich steeds meer uit. Ze kunnen samen een grotere plek vormen. De vorm van de kale plekken is meestal grillig. De hoofdhuid is op deze plekken opvallend glad.

Behandeling

De behandeling door de dermatoloog is gericht op het proberen afremmen van het proces. Er kan medicatie worden voorgeschreven voor uitwendig gebruik; zoals cortisonenzalf (hormonen) of inwendig gebruik, bijvoorbeeld doxycycline (antibioticum) of plaquenil (hydrochloroquine; wordt ook voorgeschreven aan malariapatiënten).
Deze middelen hebben een ontstekingsremmende werking. Nadeel is dat vooral de orale medicatie bij langdurig gebruik bijwerkingen zoals maag-darmproblemen kan veroorzaken.

Onomkeerbaar

Het proces is onomkeerbaar. Op de plekken waar zich littekenweefsel heeft gevormd, kunnen de haren niet meer terug groeien. De ziekte heeft dus blijvende kaalheid tot gevolg. De ziekte kan zomaar ineens weer stoppen. Helaas is het niet te zeggen of de ziekte dan ook daadwerkelijk wegblijft. Het kan zijn dat het na jaren plotseling weer de kop op steekt. Het is zaak om de hoofdhuid goed te blijven controleren op het eventueel ontstaan van nieuwe kale plekken.

Camouflage

Het haarverlies heeft een behoorlijke impact op het welbevinden van de patiënt. Haar is zó bepalend voor het uiterlijk. De patiënt kan in het beginstadium gaan zoeken naar middelen om de plekken te camoufleren, bijvoorbeeld door gebruik van sjaals of bandanas, zodat ze niet meer in het oog springen.

Haarwerk

Er zijn verschillende mogelijkheden om de kale plekken met behulp van een haarwerk te camoufleren. Er kan gekozen worden voor een volledige pruik, die het hele hoofd bedekt. Ook kunnen haarwerken op maat gemaakt worden, zodat alleen de kale plekken bedekt kunnen worden.

Micro hair pigmentation

Vooral mannen kunnen overwegen micro hair pigmentation toe te laten passen. Hierbij worden met speciale inkt kleine stipjes aangebracht, die lijken op stoppeltjes. Hierdoor lijken de kale plekken op een onderdeel van een geschoren hoofd, zodat de kaalheid niet meer opvalt. De behandeling kan ook op littekens worden toegepast. De behandeling is niet definitief en moet regelmatig, meestal jaarlijks worden bijgewerkt.

Haartransplantatie

Om de kale plekken definitief op te vullen, kan worden overwogen een haartransplantatie uit te voeren. Haartransplantatie is niet goedkoop en de behandeling is op eigen risico, omdat er niet gegarandeerd kan worden dat dit op littekenweefsel blijvend resultaat biedt (hoewel er al wel succes mee behaald is)
Bij haartransplantatie wordt er op het achterhoofd een reep hoofdhuid weggenomen. De hierin aanwezige haarzakjes worden onder de microscoop losgesneden en verspreid op het kale gebied op de hoofdhuid teruggeplaatst. Hierdoor vindt er een natuurlijke opvulling plaats. De haren groeien na de transplantatie uiteindelijk weer aan.
© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…
Ongewenst haarverlies: oorzakenOngewenst haarverliers: steeds meer haaruitval en langzamerhand wordt je kaal. Een glanzende kale hoofdhuid is - hoewel…
Folliculitis decalvans: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis decalvans: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis decalvans is een vrij zeldzame ontstekingsziekte van de hoofdhuid, welke zich kenmerkt door ontstoken haarz…
Folliculitis decalvans: Haaruitval op hoofdhuidFolliculitis decalvans: Haaruitval op hoofdhuidFolliculitis decalvans is een zeldzame chronische aandoening. Door een ontsteking van de haarzakjes ontstaat pijnlijke,…

AmandelontstekingAmandelontstekingDe amandelen zijn twee kliertjes van lymfeknoopachtig materiaal die links en rechts in de keelholte zitten. Hoger in de…
Behandeling allergieën met lichttherapie: Medisana MedinoseBehandeling allergieën met lichttherapie: Medisana MedinoseDe Medisana Medinose vermindert de allergische verschijnselen ten gevolge van hooikoorts, huisstof- en dierenhaarallergi…
Bronnen en referenties
  • Haarcentrum.nl
  • Haarweb.nl
Paulina (49 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.