Stoppen met automutileren

Jezelf niet meer verwonden is heel erg moeilijk. Het is moeilijk om je gevoelens op een andere manier te leren uiten en om te gaan met de neiging. Het is veel makkelijker om er aan toe te geven dan er tegen te vechten. Als je het gevoel hebt dat het tijd is om te vechten, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Hulp

Het klinkt cliché, maar blijf niet alleen zitten met je problemen en verdriet. Probeer iemand te vinden met wie je alles kan delen. Uiteindelijk moet het doel wel zijn professionele hulp te krijgen via bijvoorbeeld GGNet. Iemand uit je omgeving is vertrouwt en een fijn steunpunt, maar is niet gewend met deze problemen om te gaan, een psycholoog is dat wel.

Als je de drang voelt...

De drang ga je zeker voelen. Het is ook goed om dit te weten en hierop voorbereid te zijn. Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen doen op het moment dat je de drang voelt. Je kan er tegen vechten door afleiding te zoeken, of je kan deels toegeven aan je neiging.

Wat als ik deels toegeef?

Met deels toegeven bedoel ik iets doen wat minder schadelijk is dan wat je normaal doet. Je kan bijvoorbeeld in een ijsblokje knijpen, of een elastiekje om je pols doen. Het elastiekje kan je tegen je pols laten kaatsen op momenten dat je normaal bijvoorbeeld zou snijden. Ook zou je kunnen proberen je emotie kwijt te raken door bijvoorbeeld in een kussen te stompen.

Afleiding zoeken

Ook al zo'n cliché. Het is heel erg moeilijk, maar op het moment dat je de neiging voelt om jezelf te willen verwonden is het goed om jezelf af te leiden van die gedachten en dat gevoel. Het is handig om een lijstje te maken met dingen die je ontspannend vind of die je graag doet.

Hierbij kan je denken aan:
  • Wandelen
  • Douchen
  • Schrijven
  • Tekenen
  • Sporten
  • Iemand bellen
  • Winkelen
  • Lezen

Ook zou je bijvoorbeeld een steentje bij je kunnen dragen of iets anders waarmee je kunt prutsen om zo wat spanning kwijt te raken.

Je gevoelens leren uiten

Vaak verwondt je jezelf omdat je eigenlijk niet weet hoe je anders met je gevoel om moet gaan. In het rijtje van afleiding zoeken staan een aantal dingen die je kunnen helpen bij het uiten van je gevoel. Als je je niet goed voelt, kan je bijvoorbeeld gaan schrijven. Het hoeft niet goed te zijn, zolang je maar van je af kunt schrijven. Ook zouden dit soort teksten meer inzicht kunnen geven in jezelf en over wanneer of waarom je automutileert. Ook bijvoorbeeld tekenen is een veel betere manier om je gevoel te uiten. Zoek dat wat voor jou werkt.

Wees trots op wat je bereikt hebt

Als je een dag jezelf niet verwond hebt, schrijf dit dan op in een boekje. Wees trots op jezelf en zet dit er ook in. Op slechte momenten kun je dan terug bladeren om te zien wat je al bereikt hebt. Als stoppen niet direct de eerste keer lukt, is dat geen ramp. Geef vooral de moed niet op, maar blijf proberen.
© 2009 - 2024 Lonaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Automutilatie, wat is dat?In Nederland worden 17.000 mensen jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld aan verwondingen die ze zelf opzettelijk hebben…
Automutilatie, zelfverwondingAutomutilatie betekend jezelf opzettelijk verwonden. De mensen die aan automutilatie lijden zijn niet bewust uit op zelf…
Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding of automutilatie is het jezelf opzettelijk beschadigen. Dit kan op de meest uiteenlopende manieren. De be…
Zelfverwonding nader bekeken - Health belief modelZelfverwonding is een ernstig fenomeen dat steeds vaker voorkomt en dat op vrij jonge leeftijd kan beginnen. Wat drijft…

Huismiddeltjes: Keelpijn en koortsKoorts is een vervelend verschijnsel en wanneer het uit de hand loopt is het zelfs levensbedreigend. Wanneer zich de all…
Huismiddeltjes: Hooikoorts en astmaHet voorjaar is weer in aantocht, straks komen alle niezende mensen met rode ogen weer tevoorschijn. De boosdoener hierv…
Lonaa (11 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.