Huismiddeltjes: Hooikoorts en astma

Het voorjaar is weer in aantocht, straks komen alle niezende mensen met rode ogen weer tevoorschijn. De boosdoener hiervan is hooikoorts, een allergie voor het stuifmeel dat grassen, bloemen en bomen in vooral het voorjaar en de zomer verspreiden. Het stuifmeel prikkelt de cellen van mensen met deze allergie tot de aanmaak van histamine en deze stof zorgt voor de tranende ogen, loopneuzen, niezen en pijnlijke kelen. Andere stoffen kunnen ook allergische reacties opwekken, zoals huismijt.

Tegen hooikoorts

Een oud middeltje tegen allerlei allergieën, is het kauwen op stukjes honingraat. Vroeger geloofde men er heilig in dat dit bescherming zou bieden tegen verschillende allergieën. Er zijn natuurvoedingswinkels die stukjes echte honingraat verkopen en het is de moeite waard om het een keer uit te proberen. Een ander hulpmiddeltje, wat misschien niet zo goed is voor de frisse adem, maar wel zou kunnen helpen, is het eten van veel knoflook. Verder is kamillethee een natuurlijk antihistaminicum. Als men een beetje honing erbij in doet, dan helpt dit om de weerstand tegen de pollen te verhogen. Om de bijholten vrij te maken en wat makkelijker te kunnen ademhalen, zou men ook kunnen proberen om wat mierikswortel te raspen en dit vervolgens op te snuiven. Ook kan er worden geprobeerd om 's ochtend op de nuchtere maag een theelepel mosterd met een theelepel melasse te nuttigen, dit ook 's avonds doen voor het slapen gaan.

Vlak voor het slapengaan een kop warme vlierbloesemthee of -siroop zou de snif verschijnselen bij hooikoorts enigszins kunnen verminderen en wat dragelijker kunnen maken.

Benodigheden vlierbloesem siroop:

  • 450 gram bruine suiker
  • vlierbloesemschermen
  • drie citroenen
  • twee sinaasappels in schijfjes
  • 1,7 l water
  • 55 gram cremortart

Stop de vlierbloesemschermen, bruine suiker, citroenen en sinaasappels bij elkaar. Doe hier vervolgens het water bij en de cremortart. Dit mengsel laat u 24 uur staan in een afgedekte kom. Hierna gaat u het zeven boven een pan, hetgeen wat in de pan komt brengt u aan de kook. Laat dit geheel doorkoken totdat de suiker is opgelost. Vervolgens alleen nog even af laten koelen en bottelen of in vriezen. Dit siroopje kan gedronken worden naar behoefte.

De eerder genoemde knoflook helpt ook bij astma verschijnselen. U kunt de knoflook bijvoorbeeld versnipperen boven een lekkere salade. Een Russisch geheim bij hooikoorts is een stoombadje van twee of drie gekneusde teentjes knoflook in een kom met heet water. Doek over het hoofd heen en de vrijkomende dampen diep inhaleren.

Tegen astma

Er zijn ook een aantal gemakkelijke huismiddeltjes die hulp kunnen bieden bij astma verschijnselen. Enkele voorbeelden daarvan zijn brandnetels en uien, deze kunnen allebei beschermen tegen astma. Ook een vers koolblad, dat men een tijdje in heet water heeft laten weken. De overgebleven vloeistof kan men opdrinken. Ook hierbij zoals al gezegd is knoflook een wondermiddel. Het is heel goed om dagelijks twee teentjes knoflook te kauwen of eventueel een drankje van drie bolletjes knoflook. Dit kan men maken door 3 bolletjes knoflook te nemen, 6 dl water, 3 dl appelazijn en een lepel honing erbij.

De knoflook moet eerst een half uur zachtjes koken, hierna de azijn en de honing toevoegen. Laat dit mengsel vervolgens zachtjes doorkoken totdat het lekker stroperig word. Drink hiervan iedere dag een vol sherryglas van. Om de kans op een astma aanval te verminderen kan men dagelijks een klein glas wortelsap nuttigen. Ook Iers mos (een zeewier soort) kan erg behulpzaam zijn bij astma verschijnselen, het is in sommige natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Maak samen met een halve ui, twee teentjes knoflook, een halve kop honing en het Iers mos een siroop hiervan. Dit kan men om de paar uur of naar behoefte in nemen.
© 2009 - 2024 Desertrose88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Hooikoorts genezen met yoghurtHooikoorts genezen met yoghurtWat heeft yoghurt met hooikoorts te maken? Op het eerste gezicht zou je denken, niets! Toch wordt aan de Universiteit va…
Feiten over allergie en hooikoortsFeiten over allergie en hooikoortsAllergie kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n 30% van de kans dat iemand allergische klachten krijgt i…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…

Stoppen met automutilerenJezelf niet meer verwonden is heel erg moeilijk. Het is moeilijk om je gevoelens op een andere manier te leren uiten en…
Automutilatie, wat is dat?In Nederland worden 17.000 mensen jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld aan verwondingen die ze zelf opzettelijk hebben…
Desertrose88 (12 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.