Hooikoorts genezen met yoghurt

Hooikoorts genezen met yoghurt Wat heeft yoghurt met hooikoorts te maken? Op het eerste gezicht zou je denken, niets! Toch wordt aan de Universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië onderzoek gedaan naar een remedie tegen hooikoorts door middel van yoghurt met probiotica.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie die de slijmvliezen van je neus, ogen en keel aantasten. De algemene kenmerken van hooikoorts zijn veel snuiten, niezen en tranende, jeukende ogen. Deze reacties worden gewoonlijk veroorzaakt door overgevoeligheid van stuifmeel in de lucht. Hooikoorts kan op elke leeftijd plotseling toeslaan en vaak heb je deze vervelende allergische reactie daarna voor de rest van je leven. Niet iedereen met hooikoorts reageert hetzelfde. Sommigen reageren zeer heftig met rode dikke ogen en de hele dag niezen en snuiten. Soms kunnen mensen het erg benauwd krijgen. Anderen hebben alleen maar last van rode ogen.

Niet alleen in het voorjaar

Over het algemeen denkt men dat hooikoorts alleen in het voorjaar voorkomt. Niets is minder waar. Verschillende mensen hebben reacties op verschillende stoffen. Mensen die allergisch zijn voor boomstuifmeel, kunnen daar last van hebben vanaf februari tot en met mei. In april komt het meeste boomstuifmeel vrij en is daardoor veruit de meest moeilijke maand. In juni en juli begint het grasstuifmeel rond te warrelen. Wanneer je allergisch bent voor grasstuifmeel, zul je vooral in deze maanden erg veel last hebben. Ook in de maanden juli en augustus komt er stuifmeel vrij, deze keer van brandnetels en guldenroede. Zelfs in de herfst kun je last hebben van hooikoorts, deze wordt dan veroorzaakt door sporen en schimmels.

Gevolgen van hooikoorts

Zoals gezegd kan hooikoorts iedereen en op elke leeftijd treffen. Het kan leiden tot slaapstoornissen en concentratiestoornissen op school of op het werk. Zelfs astma kan een gevolg zijn van hooikoorts en als men al aanleg heeft voor astma, dan kan tijdens het hooikoortshoogseizoen een tijdelijke vorm van astma optreden. Hoe dan ook het blijft een zeer vervelende allergie en als er een oplossing voor kan worden gevonden zullen veel mensen daarmee gebaat zijn.

Onderzoeken

Wetenschappers aan de Universiteit van East Anglia hebben via pilotstudies bewezen dat de bacteriën Lactobacillus casei Shirota (LCS) een gunstig effect hebben op de bestrijding van hooikoorts. Een pilotstudie is een kleinschalig vooronderzoek om de haalbaarheid van een groot onderzoek te controleren. LCS valt onder de melkzuurbacteriën en is een soort waarvan de stam probiotisch is. Deze probiotica blijkt in yoghurt te zitten en volgens de onderzoekers heeft probiotica, in het bijzonder de soort LCS anti hooikoorts eigenschappen.

Eigenschappen van probiotische bacteriën

Van nature voorkomende bacterieflora in het lichaam kunnen worden beïnvloed door probiotische bacteriën. Door voedingsdeskundigen worden ze nog weleens voorgeschreven na een antibioticumkuur of als onderdeel bij de behandeling van een schimmelinfectie. Het is vastgesteld dat probiotica het immuunsysteem in de darm kunnen prikkelen.

Werkzaamheid

Een positief effect van bepaalde probiotische bacteriestammen of combinaties van stammen wordt geclaimd bij:

  • Het verminderen van diarree, zowel bacteriële diarree, als virale diarree
  • Het verminderen van obstipatie
  • Het stimuleren van het immuunsysteem
  • Het herstellen van de flora na een antibioticumkuur
  • Het verminderen van symptomen van de Ziekte van Crohn en vergelijkbare aandoeningen
  • Preventieve bescherming tegen voedsel pathogenen, zoals salmonella

Tot slot

De eerder genoemde wetenschappers aan de East Anglia Universiteit in Groot-Brittannië zouden in 2010 zijn begonnen met het onderzoek naar de anti hooikoorts eigenschappen van de probiotica in yoghurt. Vooralsnog zijn er geen resultaten bekend. Wel blijkt uit deze feiten dat yoghurt en dan vooral de probiotica die in yoghurt te vinden zijn goed zijn tegen vele ongemakken. Of yoghurt werkelijk een middel tegen de allergische reacties van hooikoorts is zal nog moeten blijken. In de tussentijd kunnen we met een gerust hart ons gezonde bakje yoghurt blijven eten.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Natuurlijke middelen tegen hooikoortsNatuurlijke middelen tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische ontsteking van de neusholtes. Het komt vooral voor in het najaar en de herfst wanneer er v…

Moe en weinig energie?Moe en weinig energie?Ben je alsmaar moe en heb je weinig energie? Voel je je slap? Raak je snel buiten adem? Heb je misschien last van een ij…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • www.wikipedia.org/wiki/probioticum
  • www.goedgevoel.b
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/67/Hooikoorts.html
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.