Goede schoenen, zo belangrijk voor je voeten
Je voeten moeten je de hele dag dragen. En een beetje hulp kunnen ze daarbij goed gebruiken. Daarom zijn goede schoenen zo verschikkelijk belangrijk. Slechte schoenen zijn een mishandeling voor je voeten. Daardoor kunnen er ook problemen ontstaan aan je voeten. Denk maar eens aan eelt en blaren of zelfs een afwijkende voet. Goede schoenen dragen begint al vanaf kinds af aan, dat kan namelijk een hoop problemen voorkomen voor later.
Te duur
Veel mensen vinden een goede kwaliteit en goed zittende schoen te duur om het te kopen. Maar hou er rekening mee dat kwalitatief goede schoenen vaak veel langer mee gaan, soms wel jaren. Goedkope schoenen kan je vaak na een aantal maanden al weggooien omdat ze of uitglubberd zijn, niet meer lekker zitten, of al helemaal versleten zijn. Je kan beter een keer een paar goede dure schoenen kopen waar je jaren mee doet, dan meerdere keren per jaar goedkope slechtere schoenen kopen die al snel kunt weggooien. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gevolgen van het dragen van slecht zittende schoenen. Goedkoop is meestal duurkoop.
Kinderschoenen
De meeste volwassenen die met voetproblemen rondlopen kunnen dit terugvoeren doordat ze als kind op verkeerde op slechte schoenen hebben gelopen. Maar goede kinderschoenen kopen kan heel erg lastig zijn. De hele kleine kinderen kunnen nog niet zeggen of hun schoentje nou wel of niet past. Om een goed passende schoen voor je kind te kopen kan je op een paar dingen letten. Kijk of de buitenkant van de schoen de natuurlijke vorm van de voet volgt. Laat de voet van je kind opmeten, zowel in de lengte als in de breedte. In de linker en rechter voet zit meestal wel verschil in grootte. Pas daarom schoenen aan de grootste voet. Goede schoenen moeten lang, breed en hoog genoeg zijn. De tenen moeten vrij kunnen bewegen. Controleer je kinds voeten na het dragen van de nieuwe schoenen. Er mogen geen rode plekken, blaren of andere aanwijzingen zijn van irritatie. Goed passende schoenen zijn heel belangrijk voor de beweging en houding voor je kind, maar nog belangrijker is dat goede schoenen heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de voeten. Een kindervoet groeit ongeveer 1 tot 2 maten per jaar. Zorg er voor dat je kind nieuwe schoenen krijgt voordat de oude te klein worden, ook al zijn de oude schoenen nog lang niet versleten.
Platvoeten bij kinderen
Veel kinderen hebben platvotenen. Dit kan je heel eenvoudig zelf bij je kind nagaan. Laat je kind met beide voeten iets uit elkaar staan. Heeft de voet aan de binnezijde geen boogvormige ruimte aan de voetzolen, dan heeft je kind platvoeten. De meeste kinderen tot de leeftijd van twee jaar hebben platvoeten. Dertig tot vijftig procent van de kinderen van twee tot vijf jaar heeft platvoeten en van de kinderen tussen de vijf en twaalf jaar heeft ongeveer tien procent platvoeten. Heeft het kind geen klachten dan hoef je niets aan platvoeten te doen. Schoenaanpassingen of steunzolen hebben dan geen zin. Bij kinderen waarvan de binnenzijde van de schoenen steeds het eerst verslijt zijn schoenen met een stevig hielstuk extra belangrijk. Heeft je kind wel problemen met zijn voeten, zoals pijn, snel last van vermoeidheid en kramp in de benen. Dan is het een goed idee om de platvoeten te corrigeren met behulp van steunzolen. Je moet hiervoor wel eerst even langs de huisarts om advies vragen en je door te laten verwijzen naar een podoloog.
Zelf goede schoenen kopen
Als je voor jezelf schoenen gaat kopen, zorg er dan voor dat je sokken of kousen draagt die je in het dagelijks leven ook altijd draagt. Ga schoenen altijd pas halverwege de dag kopen. Je voeten zijn dan wat opgezet en zo voorkom je dat je schoenen koopt die knellen. Pas altijd de linker en rechter schoen. Behalve dat je voeten verschillend kunnen zijn, kunnen schoenen dat ook zijn.
Passen
- Zitten de schoenen niet comfortable, koop ze dan niet!
- Nauw zittende schoenen gaan door het dragen niet altijd goed passen. Te nauw gekochte schoenen kunt u beter op laten rekken door een schoenmaker.
- Je voeten veranderen naarmate we ouder worden. Laat dus altijd je voeten opmeten als je schoenen koopt.
- Voeten zijn bijna nooit precies even groot. Koop je schoenen volgens de maat van je grootste voet.
- Elk merk en type schoen kan de maat afwijkend zijn van wat je normaal draagt. Als een afwijkende maat goed past, neem deze dan ook en probeer je niet aan dezelfde maat vast te houden.
- De hiel van de schoen moet sluitend passen.
- De voorvoet mag niet breder zijn dan de schoen.
- Je tenen moeten vrij kunnen bewegen in de neus van je schoen.
- Als je geen schoenen kunt vinden die je goed passen, vraag dat de verkoop(st)er om advies en om je te helpen.
Waar moet een goede schoen aan voldoen
Als je schoenen met hakken wilt, neem dan schoenen met een hak die niet hoger is dan 4 centimeter. Schoenen met een hogere hak zorgen er voor dat er te veel druk op de voorvoet komt te staan. Koop het liefst schoenen met met een sluiting. Deze geven namelijk meer stabiliteit dan instappers. Instappers zitten vaak te strakof te los. Kijk of er een stevig hielstuk in de schoen zit. Let er op dat de binnenvoering vrij is van vouwen en andere oneffenheden. Deze kunnen namelijk drukplekken en blaren veroorzaken. Schoenen moeten bij voorkeur van leer zijn. Leer rekt namelijk mee, het ademt en laat transpiratievocht door. De zolen moeten flxibel en sterk zijn met een goede grip.
Lengte
De binnenlengte van de schoenen bepaald de schoenmaat, dus niet aan de lengte van de zolen. Deze binnenlengte wordt niet geheel ingenomen door de voetlengte. Er is wat voetlengte over, de zogenaamde “lengte toegift”. Deze extra lengte compenseert het doorveren van de voet tijdens het lopen en biedt ruimte voor groei. Deze groeiruimte moet minimaal 6 millimeter zijn. De voetlengte kan in een schoenenwinkel worden gemeten. Deze lengte correspondeert weer met een schoenmaat. Een schoenmaat is geschikt voor een voetlengte binnen bepaalde marges.
Wijdte
De wijdte van de schoenen moet ook goed zijn. In een te wijde schoen kan de voet gaan schuiven. Hierdoor krijg je het effect van een te grote schoen. De schoen moet nu niet een maat kleiner gekocht worden, want dan mist de schoen de groeiruimte. Er moet dan gezocht worden naar smallere schoenen.
Slecht passende schoenen
Slecht passende schoenen kunnen veel problemen veroorzaken. Behalve algemenepbroblemen zoals: eeltknobbels, likdoorns en eeltplekken, kunnen slecht zittende schoenen er ook veel ernstigere problemen. Problemen als doorgezakte voorvoet, platvoeten, tenen die te wijd staan zijn vaak tekenen van het dragen van slechte schoenen. Er kan pijn gepaard gaan met deze kwalen. Vaak zijn deze kwalen te verhelpem met het dragen van een orthopedisch zooltje in de schoen, maar soms is een operatie noodzakelijk.
Onderhoud van je schoenen
Wil je je schoenen een lang leven gunnen, dan moet je ze onderhouden. Maak je schoenen regelmatig schoon en poets ze ook regelmatig. Als je schoenen nat zijn, laat ze eerst goed drogen voordat je ze weer gaat dragen. Bij een afgesleten hak of zool, is het verstandig om door de schoenmaker een nieuwe onder te laten zetten. Dit kost enkele tientjes, maar dit is in ieder geval goedkoper dan goede nieuwe schoenen te kopen.