Hoe kom je van die overdreven hoogtevrees af

Hoe kom je van die overdreven hoogtevrees af Hoogtevrees is een onbegrijpelijke, maar veelvoorkomende angst waar menigeen door gehinderd wordt. Een angst die volledig tussen onze oren zit, want hoe is het mogelijk dat we in de woonkamer met gemak over een plank van slechts 20 cm breed kunnen lopen, terwijl we hoog in de bergen, zelfs als het windstil is, nog niet over een plank van wel 100 cm durven te lopen. Aan hoogtevrees valt echter wel iets te doen, zodat het onze vakantie op Madeira niet hoeft te bederven.

Is hoogtevrees een fobie

Soms wel en soms niet. Het hangt ervan af hoeveel last je van die angst hebt. Van een fobie is pas sprake indien de angst je leven ontregelt. De angst staat overigens niet in verhouding tussen de absolute hoogte of diepte. Want als je op het dak van je lage eengezinswoning moet staan, kun je net zoveel angst hebben als dat je op een hoog flatgebouw staat. Zolang je de angst kan ontwijken heb je er weinig last van, maar als je zelfs niet van het balkon van je flat naar beneden durft te kijken kun je toch wel van een fobie spreken.

Verschijnselen

Iemand met hoogtevrees is bang dat hij naar beneden valt. Je bent draaierig en durft niet naar beneden te kijken. Van dat gevoel knap je natuurlijk niet echt op, dus je wordt vanwege die duizeligheid nog angstiger en kunt in paniek raken, hartkloppingen krijgen, of totaal verkrampt raken. Je kunt huilbuien krijgen, en zelfs de aandrang krijgen om naar beneden te springen.

Hoe ontstaat het

Daarover zijn de meningen verdeeld. Sommigen menen dat een aangrijpende emotionele gebeurtenis in iemands leven de aanleiding kan zijn. Bijvoorbeeld, ziekte, dood, scheiding, overspannenheid, enz. Een fobie kan zich geleidelijk ontwikkelen maar ook plotseling ontstaan op elk willekeurig moment in iemands leven.

Meer bij mannen dan bij vrouwen ?

Nee er zijn aanwijzingen dat de klacht iets vaker bij vrouwen voorkomt. Maar globaal genomen is het 50/50. Er zijn trouwens geen aanwijzingen dat bewoners van een vlak land als Nederland er vaker last van hebben dan iemand die bijvoorbeeld in Zwitserland woont.

Is hoogtevrees gevaarlijk

Bij de Stichting Fobieclub Nederland wordt hoogtevrees beschouwd als een verstandig veiligheidsmechanisme, zolang de vrees iemands leven maar niet te veel beperkt.

Hoe kom je er van af

Als je één keer bang bent geweest, kun je een fobie voorkomen door zo snel mogelijk na die angstige ervaring de confrontatie nog een keer aan te gaan. Op die manier kan van "kwaad tot erger" worden voorkomen. Is de angst al reeds een fobie dan zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk.
  • De (cognitieve) gedragstherapie wordt als de meest effectieve methode beschouwd. Hierin ga je stap voor stap, via zorgvuldig opgebouwde oefeningen, de confrontatie met je angst aan.
  • Een variant is het zogenaamde flooding; hierbij word je in één keer langdurig blootgesteld aan de meest angstwekkende hoogtevreessituatie. Als dan datgene waarvoor je bang bent (vallen) uiteindelijk niet gebeurt, wordt de angst weggenomen en daarmee verdwijnt de basis van de fobie.
  • Andere behandelmethoden zijn hypnotherapie en acupunctuur.
  • In opmars is verder de zogenaamde virtual reality methode, waarbij de patiënt met behulp van computerbeelden onder begeleiding in "net echt"-situaties wordt gebracht.

Raadpleeg voor info ook de Angst, dwang en fobie stichting: adfstichting.nl

Verband tussen hoogtevrees en vliegangst

Dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Vliegangst kan wel met hoogtevrees gepaard gaan, maar het heeft eerder te maken met de angst dat het vliegtuig neerstort.

Katten

Hebben, zo lijkt het, absoluut geen last van hoogtevrees.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Wat is hoogtevreesWat is hoogtevreesHoogtevrees is de meest voorkomende fobie, een acrofobie. Een acrofobie veroorzaakt duizeligheid, angstaanvallen, paniek…
Hoogtevrees: wat is het en wat kunt u er aan doen?Hoogtevrees is een fobie die erg vaak voor komt en in alle landen ter wereld. De angst voor hoogtes is goed, zolang de a…

IQ: voeding en geheugenIQ: voeding en geheugenOns IQ kan ons weleens bezighouden: hebben we een gemiddeld IQ of een IQ dat misschien bovengemiddeld is? Op Internet zi…
De pil doorslikken (geen stopweek): Is het schadelijk?De pil doorslikken (geen stopweek): Is het schadelijk?Veel vrouwen slikken de anticonceptiepil wel eens door. Een menstruatie komt soms op ongewenste momenten, zoals vakantie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AJEL, Pixabay
  • Plus magazine
  • Adfstichting.nl
Reactie

Sylvia Theunissen, 05-03-2012
Hallo even een vrg. Als hier echt zoveel mensen zijn met dezelfde klacht als ik, zoals, hoogtevrees, dan snap ik even niet waarom hier nog geen reactie staat. Zelf heb ik er erg
veel last van en ben bezig om hiervan verlost te kunnen worden, maar weet nog niet goed hoe? Ben pas bezig geweest om alleen over een brug over te lopen, wat me nu al aardig lukt, moet ik zeggen, misschien heeft iemand een tip voor mij of een bepaald forum ergens? Reactie infoteur, 05-03-2012
Sylvia hier kun je misschien contact zoeken

http://psychologie.startpagina.nl/prikbord/

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.