IQ: voeding en geheugen

IQ: voeding en geheugen Ons IQ kan ons weleens bezighouden: hebben we een gemiddeld IQ of een IQ dat misschien bovengemiddeld is? Op Internet zijn er IQ testen te vinden, zodat we kunnen uitvinden hoe het met ons IQ gesteld is. Als het met ons IQ niet zo goed gesteld is dan we hadden gewild, kunnen we hier zelf iets aan doen. Door voeding kunnen we ons IQ verbeteren, en door breintraining eveneens. Ons concentratievermogen, prestatievermogen en probleemoplossend vermogen verbeteren is dus mogelijk evenals onze creativiteit en geheugen verbeteren en de mate waarin we inspiratie krijgen.

Voeding voor de hersenen

Er is wel degelijk een verband tussen de voeding die we eten en ons IQ. Niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen is dit aangetoond. De hersenfuncties van kinderen met slechte eetgewoontes gingen behoorlijk vooruit toen ze andere voeding gingen eten, zogeheten 'hersenvoeding'. Betere voeding bevordert het denkvermogen en IQ niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Onze hersenen hebben de juiste brandstoffen nodig om goed te functioneren.

Ons IQ wordt het meest beïnvloedt door:

  • Onze stofwisseling. Alle chemische processen die in ons lichaam plaatsvinden, zoals het omzetten van voedsel in brandstof voor lichaam en hersenen gebeurt door onze stofwisseling.
  • Ons zenuwstelsel. De hersenen, zenuwen, neurale paden waarmee we associëren, herinneringen ophalen en informatie verwerken vallen onder ons zenuwstelsel.

IQ en neurotransmitters

Er zijn vier belangrijke neurotransmitters (chemische boodschappers) die veel voorkomen in bepaald soort voedsel, namelijk:
  • Dopamine beïnvloedt concentratie en motivatie en zorgt ervoor dat onze hersenen streven naar bevrediging. Dopamine vind je veel in kip, haver en pure chocolade.
  • Acetylcholine beïnvloedt de verwerking van zintuigelijke informatie en bevordert het geheugen. Acetylcholine komt veel voor in eieren en avocado's.
  • GABA beïnvloedt het vrijkomen van andere neurotransmitters in de hersenen en reguleert angstgevoelens. GABA komt veel voor in amandelen, broccoli en walnoten.
  • Serotonine beïnvloedt de stemming en voorkomt impulsief gedrag. Serotonine komt onder andere voor in kalkoen en bananen.

Brandstof voor de hersenen

Glucose is de belangrijkste brandstof voor lichaam en hersenen. Glucose wordt gewonnen uit koolhydraten. De hersenen maken geen onderscheid tussen verschillende voedingsmiddelen. Zilvervliesrijst, honing of een reep chocolade: het zijn allemaal geschikte bronnen. Het verschil zit in de snelheid waarmee de glucose de hersenen bereikt. Fruit en zoetigheid bevatten eenvoudige koolhydraten die snel worden opgenomen. De opname van glucose uit complexe koolhydraten (in pasta, aardappelen, granen) is een langduriger proces. Het is het verschil tussen een snelle oppepper of een voeding van de hersenen die geleidelijk aan gebeurt. Ons lichaam kan energie putten uit opgeslagen vetten, maar is niet in staat om glucose op te slaan en dus is een constante toevoer nodig. Maar een te grote hoeveelheid in één keer kan even schadelijk zijn als een glucosetekort, denk maar aan pieken en dalen in je bloedsuikergehalte waarbij je je niet prettig voelt. Een extreem voorbeeld is een hyper- of hypoglykemisch coma (bij diabetici). Goed ontbijten is heel belangrijk om de hersenactiviteit op gang te brengen. Want de hersenactiviteit vermindert bij het overslaan van een ontbijt. Door een goed eetpatroon krijgen jij en je hersenen meer energie. Begin dus de dag met een ontbijt dat rijk is aan complexe koolhydraten en dat het lichaam en de hersenen geleidelijk aan van glucose voorziet. Ontbijtgranen en volkorenbrood zijn hiervoor heel geschikt.

IQ vermindert met 25% door verkeerd eten

Onderzoek toont aan dat een voedingspatroon met veel geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en suiker het IQ vermindert met maar liefst 25%, omdat het de balans tussen insuline en glucose verstoort. Een constante voedsel toevoer naar de hersenen voorkomt dips en vermoeidheid en houdt je helder gedurende de hele dag.

IQ en frisse lucht

Voldoende luchtjes scheppen zodat je beter presteert is nodig wanneer je iets aan je IQ wilt verbeteren. Zuurstof is onmisbaar voor de hersenen. Verbeter de zuurstofopname en ga aan lichaamsbeweging doen. Dit beïnvloedt de bloedsomloop gunstig en de bloedsomloop voorziet de hersenen van zuurstof. Ook op de glucosestofwisseling en het effect van neurotransmitters heeft het een gunstige werking. Regelmatig bewegen is ook goed voor je humeur, de concentratie en het reactievermogen. Bovendien slaap je beter wat natuurlijk ook weer bevorderlijk is voor je concentratievermogen, geheugen en een alerte manier van denken. Meer bewegen betekent niet dat je ineens veel tijd in de sportschool moet doorbrengen. Kies iets waar je plezier in hebt, en wat bij je levensstijl past.

IQ en flow

Flow is een staat van optimale psychische activiteit. Je raakt in een flow als je verdiept bent in een activiteit waar je goed in bent en je gedachten helderder en geïnspireerder lijken dan anders. Je gaat helemaal op in je activiteit en je voelt de energie stromen. Tijd bestaat niet meer en je hebt alles onder controle. Helaas is het zo, dat wanneer je de flow opmerkt de flow verdwenen is. Er zijn omstandigheden die een flow bevorderen, hoewel het niet makkelijk is om een flow te krijgen. In sommige bedrijven zijn de werkomstandigheden dusdanig dat een flow niet bewerkt wordt bij werknemers. Dat is jammer omdat het de productiviteit en creativiteit nadelig beïnvloedt.

Een flow bevorderen

Zorg voor een goede omgeving: verlichting, zitplek, klimaat en totale sfeer zijn zo dat je je er helemaal in kan vinden.
  • Vermijd onderbrekingen en ongewenste prikkels.
  • Stel je zelf een uitdagende deadline. De deadline moet realistisch zijn, anders krijg je last van stress en dit belemmert een flow-ervaring. Gezonde spanning door wat tijdsdruk is een pré. Richt je op je sterke punten, dan is succes binnen handbereik. Ga zorgen en negatieve gedachten uit de weg.
  • Je hersenen hebben rust en glucose nodig, dus zorg voor goede slaapgewoontes en eetgewoontes.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheugen: onthouden en gezonde voedingGeheugen: onthouden en gezonde voedingVoeding heeft een grote invloed op het functioneren van je geheugen. Door bepaalde producten te eten verhoog je je conce…
Training en voeding voor een hoger IQTraining en voeding voor een hoger IQSoms houdt het ons bezig: hoe zou het gesteld zijn met ons I.Q.? Het lijkt er weleens op, dat we steeds in hetzelfde ged…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
De invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDe invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDoor een gezonde leefstijl houd je de conditie van je hersenen optimaal. Factoren zoals lichaamsbeweging, voeding en alc…

Een hoger IQ door hersentrainingEen hoger IQ door hersentrainingHoe is het met ons IQ gesteld? Soms wens je dat je IQ hoger was, zodat je tot betere prestaties komt. Voeding is van inv…
Hoe kom je van die overdreven hoogtevrees afHoe kom je van die overdreven hoogtevrees afHoogtevrees is een onbegrijpelijke, maar veelvoorkomende angst waar menigeen door gehinderd wordt. Een angst die volledi…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.