Een hoger IQ door hersentraining

Een hoger IQ door hersentraining Hoe is het met ons IQ gesteld? Soms wens je dat je IQ hoger was, zodat je tot betere prestaties komt. Voeding is van invloed op het functioneren van onze hersenen en dus ook op ons IQ. Door hersentraining (hersengymnastiek) is het mogelijk ons IQ te verhogen en ons brein beter te benutten. Voor een beter IQ is het belangrijk dat de linkerhersenhelft en rechterhersenhelft goed samenwerken. Hersentraining is mogelijk, evenals het verhogen van je IQ.

Onze hersenen

Al onze gedachten en gevoelens komen tot stand door een megasnelle kettingreactie. Tijdens deze kettingreactie doet ons brein veel: informatie ontvangen, verwerken en doorgeven. De hersencellen die hiervoor zorgen, zijn neuronen. Elke neuron bestaat uit een cellichaam (lange uitloper: axon) en dunne uitlopers (dendrieten). De cel stuurt elektrische impulsen door de axon. Een neurotransmitter komt vrij wanneer een signaal het uiteinde van de axon bereikt. De neurotransmitter is een chemische stof die ervoor zorgt dat signalen via kleine ruimtes (synapsen) de dendrieten of cellichamen van een andere neuron (naastgelegen) kan bereiken. De snelheid van onze gedachten wordt bepaald door een combinatie van elektrische lading, snelheid en synchronisatie van miljoenen neuronen en triljoenen synapsen.

Hersentraining

Door scholing en ervaring ontstaan routes in dit neurologische systeem waarlangs we informatie verwerken. In de hersenen van kinderen gebeurt dit constant en met grote snelheid. De eerste zes jaren van een leven leggen een stevig fundament voor de neurale routes. De ontwikkelingskansen die kinderen krijgen aangeboden in de eerste zes jaren van hun leven zijn van groot belang, en hierdoor ontwikkelen ze vaardigheden waarvan bepaalde vaardigheden na zes jaar moeilijker aan te leren zijn. Volwassen echter, kunnen toch door inspanning nieuwe en efficiënte wegen vinden waardoor het onder meer mogelijk is om op adequate wijze problemen op te lossen bijvoorbeeld. Het betekent dat je de gebaande paden (de neurale routes) moet durven verlaten. Hersenen beschikken over enorm aanpassingsvermogen en zijn niet statisch, maar in staat tot veranderingen. Een sterk en actief brein krijgen/houden is zeker mogelijk door hersengymnastiek, leren van nieuwe vaardigheden en zowel een goede lichamelijke als geestelijke conditie.

Twee hersenhelften trainen tot samenwerking

De hersenschors bestaat uit de cerebrale hemisferen: twee helften. De twee helften besturen de tegenoverliggende delen van het lichaam. De linkerhersenhelft bestuurt dus de rechterkant van het lichaam en andersom. Waarom dit zo is, is onduidelijk maar beide helften leveren hele verschillende bijdragen aan het gedachteproces.

  • Links:
  • De linkerhersenhelft houdt zich bezig met taal en het leren van vaardigheden. We verwerken in de linkerhersenhelft van de hersenen informatie op rationele wijze en lessen worden hier opgeslagen. Tevens is de linkerhersenhelft verantwoordelijk voor onze logica, rekenvaardigheid, herinneringen (heden en verleden).
  • Rechts:
  • De rechterhersenhelft legt verbanden en is verantwoordelijk voor onze creativiteit. Maar ook voor ons voorstellingsvermogen is deze hersenhelft verantwoordelijk. Ook het combineren van taken, besef van heden en toekomst en het vermogen om overzicht te houden ligt aan het functioneren van deze hersenhelft.

Om je hersenen ten volle te benutten is het belangrijk dat de hersenhelften veel meer samenwerken dan ze normaal gesproken doen, en dit kan door hersentraining (hersengymnastiek). Het is dan onder meer mogelijk om een hogere creativiteit aan de dag te leggen, of om problemen adequaat op te lossen. Behalve hersentraining en hersenoefeningen is de voeding die je eet van grote invloed op de conditie en het functioneren van je hersenen. Je voelt je helderder waardoor je concentratievermogen sterk verbetert en je prestaties gaan er zienderogen op vooruit. Om dit te bereiken kunnen we leren om tweezijdig te denken.

Tweezijdig denken trainen

Voor het verhogen van je IQ is dus een goede samenwerking tussen de beide hersenhelften noodzakelijk. De samenwerking leidt tot een grotere verwerkingssnelheid van informatie en een beter geheugen. Een nieuwsbericht, of een informatie uit een cursus neem je beter op als het ondersteunt wordt door beelden (logisch, de woorden worden ondersteunt door de linkerhersenhelft en de beelden door de rechterhersenhelft).

Beide hersenhelften gebruiken, oefeningen

  • De Strooptest: met kleurpotloden schrijf je de namen van kleuren op, maar dan in een andere kleur dan de naam aangeeft. De kleur geel schrijf je bijvoorbeeld met rood. Het woord groen schrijf je met geel, enzovoorts. Selecteer vijf tot zes kleuren. Lees de woorden in je zelf en zeg hardop welke kleur je ziet (dus niet het woord dat je leest).
  • Vergelijk dingen, zoals organisaties, met dieren. Voorbeeld: dat bedrijf lijkt op een olifant die dingen vertrapt wanneer hij op weg is.
  • Ga met je verkeerde hand schrijven of tekenen. Wat ervaar je?
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentrainingGeestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentrainingHet is met onze hersenen hetzelfde als met onze spieren, want als je de spieren en pezen niet gebruikt nemen ze ook af i…
Train je brein en geheugen met Brain TrainingTrain je brein en geheugen met Brain TrainingEen gezonde geest in een gezond lichaam en oefening baart kunst zijn twee gezegden die prima passen bij de noodzaak om j…
Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…

Inhoud van de verbanddoosInhoud van de verbanddoosDe verbanddoos is bedoeld om eerste hulp te kunnen bieden waar nodig, voornamelijk in en om het huis. Het is verstandig…
IQ: voeding en geheugenIQ: voeding en geheugenOns IQ kan ons weleens bezighouden: hebben we een gemiddeld IQ of een IQ dat misschien bovengemiddeld is? Op Internet zi…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.