Geestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentraining

Geestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentraining Het is met onze hersenen hetzelfde als met onze spieren, want als je de spieren en pezen niet gebruikt nemen ze ook af in capaciteit en kracht. Met hersentraining hou je het brein eveneens vitaal en goed functionerend, zodat je geestelijke capaciteiten en je geheugen intact blijven ondanks je hogere leeftijd. Dus regelmatig een gezonde geestelijke inspanning zoeken en de grijze massa regelmatig trainen zodat je geestelijk ook intact blijft als AOW-gerechtigde. Want: “Rust roest”. Helaas zijn hersenziekten als dementie niet te voorkomen door hersentraining.

Rust roest

Alles dat je niet voldoende gebruikt degenereert en verliest z’n functie. Terwijl alles dat je overbelast ook defect gaat. Dat geldt voor machines en voor mensen. Spieren die je niet gebruikt, worden kleiner en zwakker. Maar bij overbelasting van spieren en pezen, kun je een blessure oplopen. Wat dat betreft is het met je hersens niet heel anders, want ook die verzwakken bij te weinig gebruik, terwijl je overspannen kunt geraken bij te grote en te langdurige belasting. Langdurige stress is vooral schadelijk voor de hippocampus, het hersengebied waar we onze beslissingen nemen en onze slagvaardigheid aan ontlenen. De vitaliteit van onze hersenen hebben we dus voor een belangrijk deel zelf in de hand. Je kunt een stuk slimmer worden door ze vaak, goed te gebruiken. Net zoals je ook fysiek sterk blijft door je spieren verstandig te belasten.

Spieren

Het gebruik van onze spieren is trouwens niet alleen goed voor de spiermassa, omdat fysieke inspanning ook rechtstreeks bijdraagt aan een gezonde geest. Aangezien goed zweten en een verhoogde hartslag eveneens de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen. Daardoor komt het waarschijnlijk dat als je geestelijk vermoeid bent, je er zo enorm van opknapt als je een pittige fysieke inspanning doet zoals een half uurtje hardlopen, fietsen of stevig wandelen.

Hersentraining door uit hoofd te leren

Door niet alleen oppervlakkig te lezen, maar door zaken juist grondig uit je hoofd te leren, train je de hersenen, waarop ze reageren met het aanmaken van nieuwe cellen. Door dus te studeren en gegevens in je hoofd te stampen verbeter je de hersenfunctie. Als je op oudere leeftijd geen zin meer hebt in het leren van Spaans of iets dergelijks, kun je ook lid worden van een koor. Maar dan wel een koor waar ze tijdens de optredens uit hun hoofd zingen, dus zonder bladmuziek. Je moet dan jaarlijks namelijk heel wat woorden en zinnen in je hoofd stampen. En ook op oudere leeftijd is het belangrijk om je hersens actief en flexibel te houden, net zoals het belangrijk is je spieren te blijven gebruiken.

Slapen

We kunnen de vergelijking met onze spieren nog even doortrekken: Als je een fysieke inspanning hebt gedaan met de bedoeling sterker te worden en spieren te kweken, gebeurt dat niet tijdens die inspanning, maar juist (de dagen) erna. De door de fysieke inspanning licht beschadigde spieren herstellen dan en er worden tijdens de rustperiode extra nieuwe spiercellen aangemaakt, waardoor de spier na de herstelperiode groter is dan vóór de training. Supercompensatie wordt dat fenomeen in de sport genoemd. Voor de hersencellen geldt eigenlijk het zelfde, want tijdens de slaap herstellen ook die cellen van de inspanning en worden eveneens extra cellen aangemaakt als reactie op de voorgaande hevige geestelijke inspanning. Natuurlijk weten we allemaal, vanwege ons droomgedrag, dat onze hersenen nachts bovendien vaak nog bezig zijn de problemen en vraagstukken van de dag daarvoor te verwerken en op een rijtje te zetten, wat natuurlijk onze geestelijke conditie eveneens ten goede komt.

Muziek

Volgens Psychiater René Kahn is muziekbeoefening heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van vooral jonge kinderen. Het bevordert o.a. hun emotionele intelligentie. Liefst op jonge leeftijd dus beginnen met het leren bespelen van een instrument. Denk niet dat je niet geschikt bent voor een muziekinstrument, want elk mens heeft z’n eigen van de natuur gekregen muziekinstrument, namelijk de stembanden waarmee je ook kunt zingen. Je slaat dus twee vliegen in één klap als je op een koor gaat, want je benut je muzikaliteit en je moet liedteksten in je kop stampen, allemaal in het voordeel van je hersenkwaliteit.

Piramide van Maslow

Maslow ontdekte dat we allereerst onze essentiële basisbehoeften zoals honger, dorst, veiligheid en seks moeten stillen, maar dat direct daarop de behoefte aan waardering erkenning en ontplooiing bevredigd wil worden. Dat is bovendien gezond voor de hersenen want mensen met aanzien en status, zijn beter bestand tegen stress en leven bovendien langer. Dat heeft ermee te maken dat als je goed in je vel zit de aanmaak van dopamine wordt gestimuleerd. Dat geeft een mens energie en een geluksgevoel, alsook aanzet tot actie. Leuke intermenselijke relaties zoals vriendschap, leuke familie- en gezinsband hebben overigens het zelfde gezonde effect op het brein.

Spelletjes

Volgens de heer Kahn is het spelen van computerspelletjes dikwijls wel degelijk goed voor de hersenontwikkeling van de jeugd omdat het verschillende geestelijke vaardigheden bevordert. Het snel nemen van de juiste beslissingen wordt erdoor getraind. Daarentegen zou het oplossen van sudoku’s en dergelijke breinkrakers geen effect hebben op de ontwikkeling van onze hersens. Dan kun je maar beter woordjes uit je hoofd leren.

Alcohol

Absoluut schadelijk voor de hersenen, want de hersencellen in de hippocampus gaan ervan kapot. Een, hooguit twee glazen per dag is meer dan genoeg. Vooral als je ouder bent omdat het herstel van de hersenen dan minder snel verloopt.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Fitness voor je breinFitness voor je breinWe doen van alles om ons lichaam fit te houden. Zo letten we erg op onze voeding en ons gewicht. Gek genoeg vinden we de…
Een hoger IQ door hersentrainingEen hoger IQ door hersentrainingHoe is het met ons IQ gesteld? Soms wens je dat je IQ hoger was, zodat je tot betere prestaties komt. Voeding is van inv…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…

Steek in de zij: oorzaken steken bij sporten of hardlopenSteek in de zij: oorzaken steken bij sporten of hardlopenEen steek in de zij is een bekend fenomeen, die ontstaat bij lichamelijke inspanning zoals sporten (hardlopen) en van vo…
Bloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindBloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindOngeveer zestig procent van de Europeanen krijgt tijdens zijn of haar leven een bloedneus. Bij jonge kinderen en oudere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Weekend magazine NH-dagblad. 14-1-2012
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.