Zorgen voor een bedlegerig familielid

Bedlegerige zieken en ouderlingen worden vaak getroffen door andere aandoeningen die een direct gevolg zijn van het constant in bed liggen. Het is daarom uiterst belangrijk om de juiste voorzorgen te treffen wanneer men verantwoordelijk is voor de verzorging van een bedlegerig persoon.

Zorgen voor een bedlegerig familielid is over het algemeen moeilijker dan wanneer men de patient nooit eerder ontmoette

Eerst en vooral is er natuurlijk al de emotie die daarmee gepaard gaat. Vooral wanneer de patient tot voor kort nog een actief gezinslid was wordt de situatie een beetje ingewikkeld. Wanneer een familielid dat we kenden als iemand met een sterke persoonlijkheid plotseling afhankelijk wordt van ons dan kan dat weleens voor conflicten zorgen. Met andere woorden, het is best mogelijk dat hij of zij het niet altijd eens is met wat we van een medisch standpunt gezien moeten aanbevelen. Het is dan aan ons om de patient te overtuigen dat we alleen maar het beste met hem voorhebben.

De persoon die zijn leven lang in een bepaalde positie geslapen heeft moeten wij nu vertellen dat het belangrijk is om ten minste om de twee uur van houding te veranderen

Er zijn verschillende redenen waarom dit zo belangrijk is. Eerst en vooral is dit noodzakelijk voor het vermijden van doorligwonden. Doorligwonden komen vooral voor in plaatsen waar de botten en het vel niet gescheiden zijn door een groot vleeskussen. De hielen, de enkels, de schouders, de heupen, en vlak boven de aars zijn plaatsen waar doorligwonden veel voorkomen. Houd er rekening mee dat het gemakkelijker is om doorligwonden te vermijden dan te behandelen. Doorligwonden worden in verschillende kategorien geplaatst, afhankelijk van de ernst van de situatie. Wanneer er al een doorligwonde is dan moet het vermeden worden om nog meer druk op die plaats uit te oefenen, en elke ligpositie die dat zou doen is vanaf nu taboe. Kussens worden gebruikt om de persoon in een bepaalde houding te houden, maar ook om druk te verminderen. Wanneer de patient bijvoorbeeld op zijn rug ligt, dan is het belangrijk dat er een kussen geplaatst wordt onder de onderbenen, namelijk vanaf de knieen tot vlak boven de hielen. Hiermee wordt vermeden dat er doorlig- of drukwonden op de hielen ontstaan. Men moet deze raadgevingen nog meer nauwgezet in acht nemen wanneer het gaat om een patient met suikerziekte. Deze patienten ontwikkelen gemakkelijker wonden, zeker wanneer ze altijd in bed liggen. De wonden van een patient met suikerziekte genezen ook veel langzamer. Vaak komt het zover dat de wonden helemaal niet genezen bij deze patienten, en amputatie kan dan nodig zijn.

Ook voor het ademhalingsstelsel is het belangrijk om een bedlegerig persoon regelmatig van houding te veranderen.

Vooral het afwisselen tussen liggen op de rechter en op de linker zijde wordt zeer sterk aangeraden. Vochtigheid dat zijn weg vond naar een van de longen vond wordt op die manier verwijderd en longontsteking ten gevolge van bedlegerigheid wordt zo vermeden.

Drinken en eten terwijl men plat in bed ligt is nooit een goed idee.

Zet de patient zo goed mogelijk rechtop in bed om te vermijden dat voedsel in de longen terechtkomt. Laat de patient ook na het eten nog een poosje rechtopzitten, en dit omwille van dezelfde reden.

Niet alle zieken en bejaarden kunnen naar het toilet ambuleren

Bedlegerige patienten gebruiken vaak een bedpan om hun behoeften te doen. Als er echter ook sprake is van incontinentie dan moet men nog meer op zijn hoede zijn. Na elk “ongelukje” moet de patient zo vlug mogelijk verschoond worden. Indien dit niet zeer spoedig gebeurd dan kan dit voor heel wat complicaties zorgen. De huid is het meest voor de hand liggende slachtoffer van het ontijdig verschonen. Zelfs wanneer “ongelukjes” altijd onmiddellijk vastgesteld worden en men de natte of vuile kledij en het bedlinnen onmiddellijk vervangt is het toch nog een goed idee om een vochtwerende zalf aan te brengen.

Het is gemakkelijker om over bepaalde dingen te praten dan ze ook daadwerkelijk te doen

Voor velen ligt het voor de hand dat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de verzorging van een bedlegerig familielid. Het is echter noodzakelijk dat men rekening houdt met zijn eigen beperkingen en dat men gewillig is om de raad van de experten op te volgen.
© 2009 - 2024 Chrystal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorligwonden - oorzaken en behandelingDoorligwonden, ook wel bekend als decubitus, vormt in de gezondheidszorg een groot probleem. Deze zijn vooral bekend bij…
Decubitis/doorliggenBij mensen die geheel of gedeeltelijk bedlegerig zijn kan door bepaalde druk en schuifkrachten doorligwonden ontstaan. D…
Doorligwonden of decubitus: symptomen, oorzaak & behandelingDoorligwonden of decubitus: symptomen, oorzaak & behandelingDoorligwonden of decubitis wordt gedefinieerd als iedere vorm van het afsterven van weefsel veroorzaakt door de inwerkin…
Decubitus of doorligwonden. Hoe ontstaan ze?Decubitus betekent letterlijk een doorligwond, dit komt met name voor bij mensen die bedlegerig zijn.

Het wonderfruit van het amazonegebied: AcaiSinds het begin der wereld hebben volkeren met natuurlijke produkten geexperimenteerd en geneeskrachtige drankjes bereid…
Wat is en doet een Ervaringsdeskundige?mijn kijk opWat is en doet een Ervaringsdeskundige?Een ervaringsdeskundige is een persoon die veel ervaring heeft over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over een aandoen…
Chrystal (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.