Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje Je hebt even je aandacht er niet bij en dan gebeurt het: je kind krijgt een ongelukje. Belangrijk in dat soort situaties is om rustig te blijven. In paniek worden vaak verkeerde beslissingen genomen, omdat men niet meer goed na kan denken. Daarom is het belangrijk uw rust te bewaren en goed te bedenken wat te doen.

Bloedneus

Door neuspeuteren, snuiten, een klap of speelgoed in de neus kan er een bloeding ontstaan. Stop geen watten of iets dergelijks in de neus van uw kind, maar druk met uw duim en wijsvinger de neusvleugels dicht vlak onder het harde neusbeen. Houdt hierbij het hooft iets voorover gebogen. Doe dit zo'n 5 á 10 minuten. Als de neus dan nog bloed de neus goed snuiten en weer 5 á 10 minuten voorovergebogen zitten en de neus dichtgeknepen houden. Is de bloeding dan nog niet over naar de huisarts gaan, er kan dan sprake zijn van een schedelbasisfractuur. Dit zal niet komen door de neus snuiten, maar kan bijvoorbeeld wel door een val. In dat geval naar de huisarts gaan.
Wat u in ieder geval niet moet doen is watten in de neus stoppen, dit bevordert infectie en na het verwijderen kan het weer gaan bloeden.

Verslikken

Tijdens het eten kunnen er etensresten in de luchtpijp terecht komen, bekende voorbeelden zijn: nootjes, druiven, lollies. Daarnaast kunnen er ook voorwerpen, zoals kralen, in de luchtpijp terecht komen. Het resultaat zal zijn dat u kind geen adem meer kan halen, de mond en ogen wijd open heeft, niet meer praten. Het voorwerp moet zo snel mogelijk verwijderd worden.
Leg het kind over u knie met het hoofd naar beneden en duw een aantal malen tussen de schouderbladen. Niet slaan! De borst van het kind wordt ingedrukt en het voorwerp kan dan loskomen. Als u kind slap cq bewusteloos raakt doorgaan met duwen, want door verslapping kan het voorwerp gemakkelijker loskomen. Uw kind zal blauw aanlopen, het bewustzijn verliezen en uiteindelijk stikken. Daarom is het belangrijk rustig, maar accuraat te reageren. Als het duwen geen resultaat heeft moet u uw kind beademen en 112 bellen.

Splinter

Een splinter kan een klein stukje metaal, hout, doorn of glas zijn dat in de huid zit. Dit kan komen door een val, maar ook door het beetpakken van een bezemsteel. Kijk goed naar de plek waar de splinter de huid naar binnen is gegaan of er nog een stukje naar buiten steekt. Als dit het geval is kunt u met een pincet proberen vat te krijgen op de splinter en deze eruit te trekken. Zit de splinter dieper kunt u proberen de splinter iets naar buiten te duwen of met een speld (eerst steriel maken met alcohol of in het vuur houden) de huid een beetje weghalen en de splinter bloot te leggen. Lukt dit niet ga dan naar de huisarts.

Voorwerpen

Kinderen vinden het leuk om kleine speelgoed dingen in hun mond te stoppen, maar ook weten ze andere gaten te vinden, de neus en oren. Soms merk je het niet meteen als een kind iets in zijn neus of oor heeft gestopt. Het kan zijn dat er pus uit een neusgat komt of het kind steeds naar zijn oor grijpt. Druk het open neusgat dicht en laat het kind snuiten. Mocht dit niet helpen, ga dan naar de huisarts. Als uw kind een voorwerp in het oor heeft kijken of met het scheef houden van het hoofd het voorwerp naar buiten komt, anders naar de huisarts gaan. Zit er een insect in het oor van uw kind? Druppel wat lauw water in het oor, daardoor komt het insect naar buiten. Gebeurt dit niet, ook naar de huisarts gaan.

Ritsongeluk

U peuter is al heel groot en zelfstandig en wil zichzelf aankleden, of gaat al zelf naar de wc. Dan kan het gebeuren dat het piemeltje tijdens het dichttrekken van de ritssluiting van de broek vast komt te zitten. Dit is erg pijnlijk en moet zo snel mogelijk verholpen worden.
  • Leg het kind op de rug, daardoor hang het gewicht van de broek niet meer aan de rits
  • Knip de broek open naast de rits, kijk uit dat het kind de schaar niet ziet, want die is misschien bang dat er verkeerd geknipt wordt
  • Voorzichtig de rits open proberen te trekken. Als dit niet lukt naar de huisarts gaan
  • Als uw kind is besneden of er veel voorhuid tussen de rits is gekomen onmiddellijk naar de huisarts gaan.
Dit ongelukje kan natuurlijk ook door een onhandige leidster of moeder veroorzaakt worden.
© 2009 - 2025 Pitnormaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
De EHBO-app kan je leven reddenDe EHBO-app kan je leven reddenEen EHBO-app. Het is inmiddels tijdens de aardbeving in Haiti bewezen dat zo'n app levens kan redden. In Nederland heeft…

Een cadeau kopen, originele last minute cadeautipsEen cadeau kopen, originele last minute cadeautipsIedereen heeft het wel eens meegemaakt: op het laatste moment moet je nog een cadeautje voor iemand kopen. Omdat je geen…
Preventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanPreventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanTwee op de drie Nederlanders wil een preventieve medische check-up of second opinion. Veel mensen vermoeden dat er iets…
Pitnormaal (11 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.