EHBO of eerste hulp bij ongevallen
Je kan een EHBO cursus volgen om hulp te kunnen bieden bij de meest uiteenlopende ongevallen. Voor enkele minder grote, maar regelmatig voorkomende ongelukjes, volstaat het dit artikel te lezen.
Verstuiking van de voet
Meestal gaat dit gepaard met een scheuring of uitrekking van de gewrichtsbanden. Het gevolg is pijn, zwelling en moeilijk lopen. Begin met de voet hoger te leggen. Vervolgens breng je op de pijnlijke plaats koude aan, in de vorm van ijs, kompressen of water en dit gedurende 10 tot 15 minuten. Nadien rust, dit wil zeggen dat er niet of zo weinig mogelijk op wordt gesteund. Als de pijn na één of twee dagen nog niet weg is dan kan je het best een arts raadplegen voor verder advies.
Bloedneus
Ga bij een bloedneus aan tafel zitten in schrijfhouding en leun met je ellebogen op het tafelblad. Druk met de beide wijsvingers op beide neusvleugels net onder de neusbeenderen. Doe dit gedurende 5 tot 10 minuten. Niet loslaten! Chronometreer met je polshorloge. Als de bloeding dan niet is gestopt, moet je naar de huisarts. Het volgende uur mag je je neus niet snuiten. Een koude sleutel in de nek, het hoofd achterover houden, enzovoort dienen nergens toe.
Flauwte
Als iemand het gevoel krijgt flauw te vallen of weg te draaien, dan is de eerste hulp heel eenvoudig toe te passen. Er moet zo snel mogelijk bloed naar het hoofd van de patiënt. Laat het slachtoffer dus neerliggen met de benen omhoog of eventueel zittend voorover gebogen met het hoofd tussen de knieën. Geef het slachtoffer wat frisse lucht, maak knellende kleren los en laat hem of haar 10 tot 15 minuten rusten zonder al te veel drukte eromheen. Nadien voorzichtig rechtop zitten en niet te bruusk rechtstaan.
Een insect in het oor
Ga op je zij liggen en giet of laat je oor volgieten met water, tenzij je een gaatje hebt in je trommelvlies. Als het insect nog leeft, dan laat je het water lang genoeg in het oor, zodat het verdrinkt. Nadien naar de dokter om het te laten verwijderen, als het vanzelf niet komt bovendrijven.
Snijwonden
Een gapende snijwond, dit wil zeggen een wond waarvan de wondranden uit elkaar staan, moet je laten hechten of naaien. Dit moet gebeuren binnen de zes uur na het ongeval, anders wordt de wond als besmet beschouwd en kan ze niet meer gehecht worden. Spoel eerst kort maar hevig met stromend water. Leg een schoon of steriel gaas op de wonde en hierover een stevig verband, zodat de bloeding kan stoppen. Laat dit zo gedurende een half uur, zonder het verband eraf te halen. Na een halfuur bekijk je de wond opnieuw. Blijft de wond bloeden, dan moet je ermee naar de dokter. Ook als de wondranden open staan of als je twijfelt aan de netheid ervan. Ontsmet met een kleurloos ontsmettingsmiddel en leg een droog verband aan. Vernieuw iedere dag tot de wond dicht is.
Schaafwonden
Verzorg een schaafwond zo vlug mogelijk. Een verse wond kan gemakkelijker zonder al te veel pijn gereinigd worden. Spoel de wond overvloedig met zuiver water, eventueel met een douchestraal, zodat het meeste vuil wordt weggespoeld. Vuil dat blijft, kan het best worden weg gewreven met een zacht doekje. Zeker niet hard schrobben.
Als de wond te uitgebreid of te pijnlijk is om zelf te verzorgen, ga dan naar je huisarts. Pijnstilling zal misschien nodig zijn voor een goede reiniging. Reinig de wonde met een ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld Isobetadine dermique of HAC. Gebruik geen eosine ( roodsel), want dit droogt de huid uit en vertraagt de genezing. Als de bloeding bijna gestopt is, bedek je de wond met een ontsmettende zalf, bijvoorbeeld Hexomedine of een vetgaas. Hierover een steriel gaasje en een verband of een pleister. Dit verband wordt één- of tweemaal per dag vernieuwd tot er zich voldoende nieuw weefsel heeft gevormd en de wond gesloten is.
Elke keer spoelt men met fysiologisch water of een ontsmettingsmiddel en men bedekt de wond weer met zalf. De duur om te herstellen is ongeveer vier tot vijf dagen. Wonden tot ongeveer vijf vierkante cm laat men onbedekt en zonder zalf. Er vormt zich dan een korst die de wond afschermt tegen infecties van buiten. Men moet de korst laten zitten tot ze spontaan loskomt. Als er tekens van infectie zijn (roodheid, warmte, zwelling en pijn), raadpleeg dan je huisarts.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
EHBO: de 4 stappenEen licht of ernstig ongeluk(je), iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Als toeschouwer is het belangrijk hoe je met z…
Geneesmiddelen bij verkoudheidEen verkoudheid is een aandoening waar veel mensen wel eens mee te maken hebben en die gepaard gaat met klachten als een…
Goed geregeld door je lichaamJe lichaam regelt van alles zoals dat je niet ziek word, maar wat gebeurd er nog meer in je lichaam behalve ziekteafweer…