Geneesmiddelen bij verkoudheid
Een verkoudheid is een aandoening waar veel mensen wel eens mee te maken hebben en die gepaard gaat met klachten als een verstopte neus, hoofdpijn, hoesten en soms koorts. Er bestaan diverse geneesmiddelen die kunnen helpen bij de verkoudheid zoals hoestmiddelen en neusspray.
Iedereen heeft wel ervaring met verkoudheid: een
verstopte neus, hoesten, hoofdpijn en eventueel koorts. Een verkoudheid is gelukkig geen ernstige aandoening maar wel een erg lastige aandoening. Je voelt je immers over het algemeen niet te ziek om de hele dag in bed te blijven, maar je dagelijks functioneren lijdt wel in matige tot ernstige mate onder de klachten.
In circa 70% van de gevallen van verkoudheid is een virus de boosdoener. Deze veroorzaakt een infectie van de bovenste luchtwegen. Omdat er momenteel nog geen methode is om virussen te voorkomen bestaat de behandeling van een verkoudheid voornamelijk uit symptoombestrijding. In veel medicijnkastjes zal je daarom dan ook koortsverlagende middelen, neussprays en hoestdranken vinden.
Hoestmiddelen
Een
hoestaanval wordt veroorzaakt doordat de luchtpijp geprikkeld wordt door bepaalde stoffen. Hoesten heeft als primair doel het verwijderen van stoffen die niet in de longen en de luchtpijp thuishoren, zoals stofdeeltjes, voedsel en visgraatjes. Daarnaast verwijder je door te hoesten het slijm dat de longblaasjes en luchtpijp verstopt. In principe heeft
hoesten dus een heel nuttige functie en zouden we het niet moeten stoppen maar juist bevorderen. Er zijn middelen die het hoesten vergemakkelijken en verzachten.
Hoestprikkeldempende hoestmiddelen
Middelen met opium of van opium afgeleidde stoffen dempen het ademhalingscentrum en daarmee eveneens het hoestcentrum. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn
codeïne en
noscapine. Beide hebben veelvoorkomende bijwerkingen zoals obstipatie. Noscapine heeft vaak de voorkeur omdat dit iets minder bijwerkingen kent dan codeïne.
Expectorantia
Met expertorantia worden die middelen bedoeld die helpen het slijm op te hoesten. Dit doen zijn doordat zij de bronchiën middels een reflex prikkelen tot het produceren van meer slijm. Hierdoor wordt het slijm als het ware verdund waardoor het gemakkelijk opgehoest kan worden. De werking en effectiviteit van expectorantia is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Mucolytica
Naar mucolytica is wel onderzoek verricht naar de werkzaamheid, deze is ook bewezen. Mucolytica zijn middelen die het slijm in de bronchiën reeds afbreken waardoor het minder taai en makkelijker op te hoesten is. Voorbeelden van middelen die deze werking hebben zijn
broomhexine, carbocisteïne, acetylcysteïne en mercapto-ethaansulfonzuur.
Emollientia
Emollientia zijn verzachtende middelen die eigenlijk niet echt een farmacologische werking hebben. Deze middelen hebben een slijmerige samenstelling en leggen als het ware een laagje op de geprikkelde slijmvliezen. Een
stoombad heeft hetzelfde effect als emollientia omdat door het inademen van stoom het slijm verdund wordt en gemakkelijker opgehoest kan worden. Men voegt dan bepaalde prikkelende stoffen toe aan het stoombad, zoals anijsolie, eucalyptol en menthol.
Neusdruppels en neusspray
Een verkoudheid treedt dikwijls als eerste in de neusholte op. De neus heeft een heel goed mechanisme om schadelijke stoffen buiten te houden. Zo krijgt men bijvoorbeeld een loopneus, waardoor men de neus moet snuiten en virussen en bacteriën in de zakdoek terechtkomen.
Bij een verstopte neus wordt er ook wel gesproken van een gezwollen neusslijmvlies. Decongestiva zijn middelen die het sijmvlies kunnen doen slinken. Deze middelen zijn afgeleiden van alfasympathicomimetica zoals
oxymetazoline (zit in Nasivin) en
xylometazoline (zit in Otrivin).