Contactlens: correctie voor het oog

Contactlens: correctie voor het oog Een contactlens is een dunne lens van kunststof ter vervanging van een bril. Harde lenzen geven een goede correctie bij alle brekingsafwijkingen. De zachte lenzen zijn zachter voor de ogen: ze irriteren veel minder. Met kleurlenzen geef je een andere kleur aan het oog. Tips voor het in en uitdoen van lenzen.

Contactlens

Een contactlens is een dunne lens van kunststof ter vervanging van een bril. Men gebruikt ook contactlenzen ter bescherming van het hoornvlies, of om de oogkleur te veranderen. Contactlenzen worden direct op het hoornvlies gedragen. Er worden twee soorten contactlenzen onderscheiden: de harde en de zachte lenzen.

Harde lenzen

Harde lenzen geven een goede correctie bij alle brekingsafwijkingen. Harde lenzen zijn ook veel duurzamer dan zachte lenzen: er word geadviseerd ze iedere drie jaar te vervangen maar ze kunnen soms nog veel langer mee. Door het gebruik van harde lenzen wordt de oogafwijking gestopt, en zal hiermee niet veel meer gaan afwijken. Harde lenzen laten meer zuurstof toe dan zachte lezen. Harde lenzen drijven ook als het ware op het oog. Het nadeel van harde lenzen is dat ze duurder in aanschaf zijn, wat dan weer word gecompenseerd door de lange levensduur. Harde lenzen geven vaker irritaties aan de ogen, en zijn dus niet voor iedereen geschikt.

Zachte lenzen

De zachte lenzen zijn zachter voor de ogen: ze irriteren veel minder. Ook raken ze minder makkelijk kwijt uit het oog. Zachte lenzen zijn goedkoper da harde lenzen maar gaan minder lang mee. Zachte lenzen worden direct op het oog gedragen, er zit geen ruimte meer tussen de lens en het hoornvlies, dit in tegenstelling tot harde lenzen. Daardoor zit er geen zuurstof tussen. Wanneer er vervolgens een vuiltje achter de lens zit, zal het oog veel eerder gaan infecteren. Met zachte lenzen moet men dus heel hygiënisch te werk gaan. Wie een sterkte afwijking aan het oog heeft, komt niet toe met zachte lenzen. Wat dat betreft geven harde lenzen betere correcties, doordat er tussen de lens en het hoornvlies traanvocht zit dat corrigeert.

Kleurlenzen

De kleurlenzen zijn er in verschillende sterkten, zowel in harde of zachte lenzen, of zonder sterkte. Met kleurlenzen geef je een andere kleur aan het oog. Kleurlenzen worden dus niet altijd gedragen door mensen met een oogafwijking, maar ook door mensen zonder een oogafwijking, die graag een andere oogkleur willen. Dit noemt men dan funlenzen. De kleur van de lens geeft geen garantie dat dit ook de kleur is die men daadwerkelijk gaat zien, dit hangt ook af van de eigen oogkleur. Er zijn lenzen met kattenogen, knaloranje lenzenk voor het EK of WK), vuurooglenzen, zebralenzen, wolflenzen en nog vweel veel Je kan het zo gek niet bedenken of het word wel verkocht. Leuk voor op een feestje of op een speciaal moment.

Inbrengen lenzen

Wie voor het eerst lenzen gaat inbrengen, loopt tegen wat problemen op. Het eerste probleem is dat het oog steeds weg draait. Dit is een natuurlijke reactie, het oog wil zichzelf beschermen voor schade van buitenaf en draait weg. Maar het oog moet dus wel recht vooruit blijven kijken, anders komt de lens niet op de pupil te liggen. Het makkelijkste is om eerst met een druppel water op de vinger te gaan oefenen, en hiermee de oogbol aan te raken. Het oog went zo aan aanraking en je zal dan niet meer snel weg gaan draaien.

Inbrengen

  • Leg de lens op de vingertop van de sterke hand (de schrijfhand)
  • trek met de middelvinger van de sterke hand het onderste oog lid naar beneden
  • trek met de andere hand het bovenste oog lid naar boven
  • leg de lens op de pupil
  • draai een aantal malen met het oog en probeer niet te knipperen

Probeer ook droge vingers te hebben; aan een natte vinger blijft de lens namelijk plakken en trek je hem weer uit het oog. De eerste keer kan het makkelijk een half uur duren voordat de lens erin zit. De lens hoeft er niet ingeduwd te worden, men hoeft dus echt niet met een worp de lens erin te gooien. Wanneer de lens dichtbij genoeg is, zuigt deze zich vanzelf naar binnen. Kijk ook altijd naar een spiegel zodat je met je andere oog kijkt dan het oog waarmee je bezig bent, zo voorkom je te snel knipperen van het oog.

Uitdoen

  • Met de middelvinger van de sterke hand het onderste ooglid omlaag trekken
  • met de andere hand het bovenste ooglid naar boven trekken
  • met de wijsvinger van de sterke hand de lens naar beneden laten glijden
  • met duim en wijsvinger de lens eruit nemen

Was altijd eerst de handen voordat je lenzen in brengt of uitdoet. Bewaar de lenzen altijd in lenzenvloeistof. Gebruik geen water voor je lenzen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…

Borstreconstructie of borstprothese, voordelen en nadelenVoor een vrouw is het verliezen van een borst vaak zeer ingrijpend. Het gevoel dat de vrouwelijkheid hiermee een stuk we…
Verband en verbindenVerband is materiaal voor het verbinden van lichaamsdelen. Er zijn verschillende verbanden, afhankelijk van het lichaams…
Bronnen en referenties
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/vormstabiele_harde_lenzen/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.