Verband en verbinden

Verband is materiaal voor het verbinden van lichaamsdelen. Er zijn verschillende verbanden, afhankelijk van het lichaamsdeel en de soort wond. Ook zij er meerdere verbindingstechnieken. Welke dat zijn, zal in dit artikel besproken worden.

Dekverband

Dekverband of wondverband wordt gebruikt op een uitwendige wond. Dit verband heeft als doel om verdere infecties of besmetting te voorkomen. Ook houdt het het bloedverlies tegen. Een dekverband moet men steriel en direct op de wond aanbrengen. Het dekverband mag daarna niet meer van zijn plaats komen en ook niet gaan schuiven. Aan alle kanten moet het dekverband goed zijn afgesloten. Dekverband mag niet knellen. Een dekverband noemt men ook wel een snelverband of een wondsnelverband. Dit verband is meestal alleen te gebruiken op rechte lichaamsdelen. Wanneer het lichaamsdeel gebogen is, dan kan men het beste zelf een dekverband maken. Dit bestaat uit een steriel gaasje met daarbovenop watten en dat verbinden met een elastische hydrofiel verband.

Drukverband

Een drukverband gebruikt men bij een kneuzing of verstuiking. Een drukverband heeft als doel om verdere zwelling tegen te gaan en het lichaamsdeel steuun en rust te geven. Het drukverband moet met een gelijkmatig verdeelde druk worden aangebracht, eventueel met watten eronder om de druk nog beter te verdelen. Een ruim gebied buiten de kneuzing of verstuiking om moet mee verbonden worden. Men moet het drukverband regelmatig controleren. Wanneer het drukverband goed is aangelegd, vermindert het de pijn en zit prettig.

Rust-en steungevend verband

Dit verband bestaat uit een driekante doek. Men gebruikt dit verband bij botbreuken aan een van de bovenste ledematen: schouderblad, sleutelbeen, arm of elleboog. Deze word dan in de vorm van een brede das aangelegd. Voor botbreuken aan de pols, hand of onderarm word een mitella gebruikt. De breuk krijgt zo rust en steun.

Spalk

Een spalk dient vaak als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld wanneer medisch personeel niet direct kan komen. De spalk bestaat uit een langwerpig voorwerp van hout of kunststof. In principe kan men alles hiervoor gebruiken wat geschikt is. Het gebroken lichaamsdeel moet gespalkt worden in de stand waarin het aangetroffen wordt. Verder mag het lichaamsdeel niet meer bewogen worden. Als het gebroken lichaamsdeel is geknikt, dan kan men beter niet zelf gaan spalken, dit is alleen weg gelegd voor deskundigen.

Spuitverband

Spuitverband geeft een dun en beschermend laagje en is te verkrijgen in een spuitbus. Spuitverband kan makkelijk worden aanbracht en vaak ververst worden. Het is een dun laagje kunststof.

Verband aanleggen

Verbind altijd naar het hart toe, en niet van het hart af. Het einde van het verband moet dus naar het hart toe zitten. Enkele voorbeelden van verbinden:
  • Vinger: leg het verband op de knokkel van de vinger en trek het recht omhoog naar de vingertop toe, laat het aan de andere kant weer zakken tot gelijke hoogte. Houdt het verband vast, en ga vervolgens weer terug naar het beginpunt, weer dwars over de vingertop heen. Ga nu weer terug omhoog naar de vingertop en stop daar, begin vanaf de vingertop nu om de vinger heen te draaien naar beneden toe. Bij het einde van de vinger, laar het verband over de rug van de hand lopen, diagonaal, draai vervolgens om de pols heen.
  • Enkel: begin vlak achter de tenen met verbinden en werk zo naar boven toe, neem een ruim gedeelte boven de enkel als eindpunt.
  • Knie: Begin in het midden van de knie en draai eerst het verband naar beneden toe, verbind dan weer terug naar boven toe en eindig een gedeelte boven de knie. De knie moet bij het verbinden iets gebogen zijn.

Tips

Wanneer je iemand moet verbinden, zorg dan dat het slachtoffer rustig is. Praat ook tegen hem of haar. Een onrustige patiënt is moeilijk te verbinden. Laat de patiënt zitten of liggen maar nooit staan, staan geeft vaak instabiliteit. Kijk tijdens het verbinden in de rol, dan zit je er op de juiste manier voor. Raak de wond nooit en te nimmer aan! Dit kan vreselijke infecties geven. Ontsmet de wond eerst of koel gekneusde of verzwikte lichaamsdelen, voordat je met verbinden begint.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruik EHBO kit in de bergenGebruik EHBO kit in de bergenWanneer je gaat wandelen in de bergen is het verstandig een EHBO tas bij je te hebben. Veel mensen hebben zoiets wel bij…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Inhoud van de verbanddoosInhoud van de verbanddoosDe verbanddoos is bedoeld om eerste hulp te kunnen bieden waar nodig, voornamelijk in en om het huis. Het is verstandig…
Greenstickfractuur: botbreukGreenstickfractuur: botbreukEen greenstickfractuur is een onvolledige botbreuk die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het beenvlies is hierbij nog…

Contactlens: correctie voor het oogContactlens: correctie voor het oogEen contactlens is een dunne lens van kunststof ter vervanging van een bril. Harde lenzen geven een goede correctie bij…
Oefeningen voor een vitaal lichaamOefeningen voor een vitaal lichaamOefeningen doen is altijd goed, maar het moet wel in je leefpatroon passen of passend gemaakt kunnen worden om het überh…
Bronnen en referenties
  • http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrc010/verband_aanleggen.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.