Hooikoorts & klachten

Hooikoorts & klachten Hooikoorts kun je op elke leeftijd krijgen. Er zijn vele testen online waarbij je kunt testen of je ook daadwerkelijk hooikoorts hebt of niet. Helaas zijn sommige testen niet duidelijk, dit geldt evenzo voor de testen die men in het ziekenhuis afneemt. Vaak blijkt hieruit dat men de hooikoorts niet duidelijk kan waarnemen.

Hooikoorts

De huisarts kan door middel van gegevens in zijn computer bekijken in welke maanden je bv bepaalde klachten had en zo aan de hand daarvan bepalen of het inderdaad gerelateerd is aan hooikoorts.

Klachten bij hooikoorts

Neus:

Jeuk, niezen, zere neus binnen in,druipneus (meestal helder, later vaak gekleurd), verstopte neus, vaak komt voorhoofdholteontsteking voort uit hooikoortsklachten.

Keel, mond en oorklachten:

Jeukend gevoel in de keel, kriebel, droge mond, pijn en soms zwelling van de slijm vliezen met drukgevoel, oorpijn kan ook ontstaan door hooikoorts, doordat de neus verstopt raakt kan dit ook effect hebben op de gehoorgang.

Longen:

Hoest, kriebelhoest, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) gevoel van benauwdheid(kan lijken op hyperventilatie aanval)

Ogen:

Jeuk aan de ogen, pijn en branderig gevoel, tranen, roodheid van het oogwit, zwelling van het oogvlies, ogen en oogleden en soms irritatie

Huid:

Jeuk, roodheid, zwelling (netelroos), huiduitslag

Algemeen:

Moeheid, hoofdpijn, lusteloosheid, slaperigheid

Psychische klachten

Men kan er zelfs licht depressief van worden of geïrriteerd door raken.

Het vervelende bij hooikoorts is dat er geen standaard klachten zijn, die aangeven dat je hooikoorts hebt. Je kunt nml weinig klachten hebben, bv geen rode ogen, geen keelklachten, maar wel bv kortademigheid, zodat je in eerste instantie niet eens zou denken dat je hooikoorts zou kunnen hebben.

Hooikoorts heet ook wel pollinosis heeft niet zoveel met hooi te maken. Het gaat om een overgevoeligheid voor stuifmeelkorrels of pollen. Stuifmeel komt van grassoorten en bomen en ook van onkruid. Bomen bloeien meestal vroeg in het jaar zoals bv de hazelaar en de wilg al in februari maart en de berk rond april-mei.
  • Onkruid bloeit vanaf april tot eind september.
  • Half mei bloeien de grassen tot midden september.

Gras is de voornaamste bron in ons land voor hooikoorts. Het meeste last heb je van hooikoorts als de concentratie van stuifmeelkorrels in de lucht het hoogst is. Vaak is dit op warme en winderige dagen.

Graspollen zijn dermate licht dat ze over langere afstanden meegevoerd kunnen worden op de wind, zodoende kun je zelfs in de drukke stad last krijgen van hooikoorts.

In vroeger tijden zag je dat mensen na het hooien vaak in slaap vielen op de hooibergen, deze mensen hadden waarschijnlijk ook last van hooikoorts.
Vaak zie je dit nog op oude landelijke schilderijen.

Tijdens de hooikoorts periode kun je het beste enkele leefregels goed opvolgen:

  • Regelmatig leven, dus op tijd naar bed en op tijd opstaan, gezonde voeding tot je nemen zonder allergenen, dus een goede weerstand kweken.
  • De ramen alleen openen als het regent, en aan de kant van het huis waar de wind niet op staat.
  • Het contact met niet specifieke prikkels (temperatuurwisselingen, afkoeling, tocht, chemicaliën zoals chloor en ammoniak, parfums, tabaksrook, enz.) moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Wat is hooikoorts?

Als het lichaam een vreemde stof binnenkrijgt bv na een insectensteek, produceren de cellen van je afweersysteem een stof,genaamd IgE, die bv. bij hooikoorts de pollen tegenwerken. IgE zet zich op de 'mestcellen' vast. Mestcellen zijn een soort cellen, die merendeels voorkomen in de luchtwegen en longen. Deze cellen bevatten stoffen, waaronder histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los, om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot. Hierbij komt dan histamine vrij, wat hooikoortsklachten geeft.

Histamine verwijdt de bloedvaten, zodat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en antistoffen aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaan is een waarschuwing voor ons dat er op die plek iets aan de hand is. Deze histaminereactie is in feite dus goed. Bij een teveel aan of ongewenste histaminereactie wordt er teveel aan histamine aangemaakt, waardoor de slijmvliezen rood worden en opzwellen en er een overmatige slijmproductie ontstaat. Dit is bij hooikoorts het geval. Pollen zijn onschadelijk voor ons, maar er komt wel histamine vrij om de ‘indringers’ onschadelijk te maken.

Hooikoorts verminderen

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicijnen te krijgen voor hooikoorts. Dat zijn antihistaminen, maar ook medicijnen om bv ontstekingen tegen te gaan

Corticosteroiden

Je moet dan wel oppassen als je ook andere klachten hebt, of anderen medicijnen die een averechts effect hebben op je klachten. Je hebt ook bijwerkingen bij medicijnen tegen hooikoorts zoals, sufheid, droge mond en/of ogen,problemen met urineren of zien, of constipatie.

Desensibilisatie

Men kan de stof waar men allergisch voor is inspuiten met een injectienaald, waarbij het lichaam met een klein deeltje van de allergische stof wordt bewerkt waardoor het lichaam een soort acceptatie gaat krijgen voor de allergie.

Tevens kun je bij een imker in de buurt honing halen waarbij je lange tijd voordat het voorjaar begint, elke dag een lepel honing neemt van honing gemaakt uit je omgeving, dit schijnt de klachten erg te doen afnemen.
© 2007 - 2024 Charlotte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…

Persoonlijke hygiëne in zijn blootjePersoonlijke hygiëne in zijn blootjeElke dag weer staan we in voor onze eigen hygiëne. Maar soms vragen we ons af: hoe moet je dat nu precies doen? Doen and…
Charlotte (1 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.