Persoonlijke hygiëne in zijn blootje

Persoonlijke hygiëne in zijn blootje Elke dag weer staan we in voor onze eigen hygiëne. Maar soms vragen we ons af: hoe moet je dat nu precies doen? Doen anderen het ook zo? Van neuspeuteren tot wc-gebruik, wassen tot nagels knippen, hier zetten we onszelf in ons blootje en geven we alle geheimen van persoonlijke hygiëne prijs.
Persoonlijke hygiëne omvat alle handelingen die we moeten doen om proper en fris voor de dag te komen, om gezond te zijn en te blijven.

Een overzichtje aan hygiënische maatregelen


Dagelijkse hygiëne

Wassen van handen, gezicht, oksels, geslachtsorganen en voeten

  • Handen meermaals per dag wassen: voor het eten, na toiletgang.
  • Gezicht wassen met lauw water of pH-neutrale zeep
  • Oksels wassen met pH-neutrale zeep om zweetgeurtjes tegen te gaan
  • Geslachtsorganen wassen met lauw water of speciale zeep voor intieme zone.
  • Vrouwen wassen de schaamstreek en billen van voor naar achter om te vermijden dat vuil vanuit de anus naar de vagina wordt gewreven.
  • Mannen schuiven de voorhuid van de penis tot achter de eikel en wassen en spoelen goed om te vermijden dat smegma (= huidsmeer van de eikel) ophoopt onder de voorhuid.
  • Voeten worden met zeep gewassen, ook tussen de tenen, om zweetvoeten te vermijden.
  • Tanden poetsen (liefst na elke maaltijd). Het absolute minimum is een grondige poetsbeurt van 3 à 5 minuten eenmaal daags met een fluoridehoudende tandpasta. Door dagelijks te flossen vermijd men ook cariës (gaatjes) die makkelijk ontstaan tussen de tanden.
  • Haren kammen

Tips voor betere hygiëne:
  • Scheer de haren in de oksel af. Het voorkomt een ophoping van bacteriën die aan de haartjes blijven kleven en zo een onaangename geur verspreiden.
  • Wees zuinig met deodorant: deze houdt het transpireren (=zweten) tegen en verhindert zo dat het lichaam zijn gifstoffen kan kwijtspelen en kan afkoelen.
  • Door het kortknippen van het schaamhaar blijven ook daar minder bacteriën en geurtjes hangen. Opgelet: Scheren zorgt voor irritatie en jeuk tenzij dagelijks wordt geschoren.
  • Een afscheiding van vagina of penis die niet doorzichtig of tamelijk geurloos is, kan best behandeld worden. Witte vloed (=overvloedige afscheiding van wit slijm met reuk) bij vrouwen is te wijten aan een overwoekering van de natuurlijke flora van de schaamstreek. Was de schaamstreek dagelijks met lauw water en een zeep met een hoge zuurtegraad (bv. Lactacyd). Zwemmen verergert het probleem wegens veel chloor in het zwembadwater. Ingeval van een branderig of jeukend gevoel is het aangewezen een arts te raadplegen.
  • Mannen kunnen de smaak van het sperma beïnvloeden door het eten van veel fruit en groenten. Het verandert de samenstelling van het spermavocht, hetgeen aangenamer is ingeval van orale seks.
  • Scheiden je voeten, tenen of teennagels een erg onaangename geur af, dan kamp je wellicht met voetschimmel. Deze is eenvoudig te behandelen met een spray als Daktarin of met schimmelwerende crèmes, verkrijgbaar in de apotheek.
  • Jeuk op de hoofdhuid (tussen de haren) kan wijzen op hoofdluis. Vraag raad aan uw apotheker of huisarts voor de behandeling ervan.

Enkele keren per week douchen of baden

  • Gebruik een neutrale zeep om je te wassen en vermijd overdreven badschuim om uitdrogen van de huid te voorkomen.
  • Reinig de oren met een tip van de handdoek (geen wattenstaafjes om te voorkomen dat je het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwt)
  • Was minstens 1x per week de haren met een milde shampoo en spoel goed uit.
  • Knip de nagels elke week met een nagelschaartje kort en vijl scherpe kantjes af.

Tips:
  • Veelvuldig wassen van de haren lokt vette haren uit. Eén tot tweemaal per week de haren wassen is het gezondste. Was je dagelijks de haren, bouw dan geleidelijk af door de tijd tussen de wasbeurten te verlengen.
  • Nagels van de vingers knip je rond af (of in een sierlijke vorm). Teennagels dienen recht geknipt te worden en vervolgens de hoekjes aan de zijkanten afknippen om ingroei te voorkomen.

Zuivere kledij aantrekken

  • Kledij dient rein te zijn. Ververs daarom regelmatig je kleren. Ondergoed en kousen dagelijks verversen.
  • Trek gepaste kledij aan naargelang de weersomstandigheden. Is het kouder, doe dan meerdere laagjes over elkaar aan. Dit houdt beter warm dan één dik kledingsstuk. Bedek ook de uiteinden (voeten en eventueel handen) en het hoofd. Hier verlies je het meeste warmte. Is het warm, trek dan iets van katoen aan, zodat de warmte het lichaam kan verlaten.

Tips:
  • Vrouwen kunnen last hebben van vochtverlies. Door het gebruik van inlegkruisjes worden geurtjes en onhygiënische omstandigheden vermeden.
  • Bij licht urineverlies (bv. bij druppelincontinentie) kunnen speciale inleggers voor in de onderbroek hulp bieden. Ze nemen de geurtjes van de urine goed op en voorkomen lekjes. Vraag hiervoor raad aan huisarts of apotheker.
  • Ondergoed gaat maar een beperkte tijd mee. Vervang veelvuldig gedragen BH's na 6 maanden omdat het ondersteunend effect van het materiaal na die periode versleten is.

Regelmatig eten en gezonde voeding eten

  • Sla geen maaltijden over. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een bedelaar.
  • Zorg voor een evenwichtige voeding.

Tips:
Een evenwichtige voeding heeft een impakt om je lichamelijke gesteldheid, maar ook op je mentale toestand. Evenwichtige voeding zorgt voor meer energie, meer concentratie, een beter gevoel zowel lichamelijk als psychisch.
Surf eens op het internet om na te gaan wat evenwichtige voeding inhoudt. Je kan ook een diëtist of personal coach inschakelen om je te begeleiden naar een meer evenwichtig eetpatroon.

Slaap voldoende en met regelmaat en neem voldoende ontspanning

  • Een lichaam heeft voldoende rust nodig. Ga tijdig slapen en slaap voldoende. Doorgaans betekent dit een nachtrust van 7 à 8 uren slaap
  • Neem voldoende ontspanning. Las dagelijks een ontspannend moment in en zoek minimaal eenmaal per week een langduriger ontspanningsmoment. Dit kan door het beoefenen van hobby's.

Tips:
  • Om een goede nachtrust te garanderen bouw je best een avondritueel in. Door elke avond dezelfde handelingen in dezelfde volgorde te doen voor het slapengaan, lokt dit het slaapmoment uit.
  • Vermijd cafeïnehoudende dranken tot 6 uren voor het slapengaan (dus geen cola, koffie, thee)
  • Vermijd alcohol voor het slapengaan. Alcohol zorgt voor een makkelijk inslaap vallen, maar zorgt voor een zeer lichte slaap waaruit men makkelijk wakker wordt.
  • Neem een warm bad vlak voor het slapengaan en kruip naakt en zonder je af te drogen in bed. Dit bevordert een diepe ontspannende slaap.
  • Zorg voor een goede matras en een goed kussen. Een slechte slaaphouding vermindert het helend effect van slapen.

Neem voldoende beweging

  • Sport 2x per week. Elke sessie dient minstens een uur te duren.
  • Zorg voor een minimale dagelijkse beweging. Doe meer te voet, neem dagelijks de trap, parkeer je auto verder van de ingang.

Extra tips persoonlijke hygiëne

Neus snuiten

Om te vermijden dat je tijdens het snuiten teveel druk opbouwt in je hoofd en je kiemen (en snot) in je sinussen duwt, hoor je slechts één neusgat per keer af te sluiten als je snuit. Je wisselt natuurlijk van neusgat tot het neusslijm verwijderd is.
Het opsnuiven van neusslijm (snot) en doorslikken is hygiënisch en zelfs gezond. Het is echter ethisch gezien minder gepast.
Heb je uitgedroogde korstjes in je neus, dan kan je deze eruit krijgen met een zakdoek. Wegens het aantal kiemen dat zich opstapelt in de neushaartjes is het aangewezen de handen te wassen na het snuiten van de neus.
Gebruik een papieren zakdoek liefst maar 1 keer. Gebruik voor elke snuitbeurt een nieuw zakdoekje.

Hygiëne bij menstruatie

Vervang een maandverband bij elke toiletgang. Ga minstens elke 8 uur naar het toilet.
Gebruik je tampons, kies dan de tampon die het best aansluit bij de hoeveelheid bloedverlies. De tampon dient ten laatste 8 uren na inbreng verzadigd te zijn. Anders gebruikt u een te grote tampon.
Vervang de tampon minstens elke 8 uur om een bacteriële ophoping te vermijden.
Met een tampon is het hygiënisch om te zwemmen. Vervang echter je tampon vlak voor en vlak na de zwembeurt.

Stoelgang maken

Bron: Jarlhelm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jarlhelm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De hurkzit is de beste houding voor het maken van stoelgang (=kaka doen). Ga daarom zitten op de wc-bril en plaats eventueel een telefoonboek onder je voeten om nog meer in hurkzit te raken. Dit ontspant de bekkenbodemspieren en zorgt dat de darm in de beste positie komt om de stoelgang te evacuëren.
Heb je vaak last van buikkrampen tijdens de toiletgang, dan kan je voeten op een telefoonboek plaatsen enige verlichting brengen.

Pers nooit tijdens het ontlasten. Dit verhoogt de druk op de darmen en verhindert de natuurlijke beweging van de darmen. Bovendien verhoogt het de bloeddruk en werkt het in het algemeen slecht in op het hele lichaam.
Adem liever diep in en hou je adem kort in. Dit zorgt voor druk via de longen die de stoelgang uit de darmen helpt duwen, maar zonder de natuurlijke bewegingen van de darm te verhinderen. Bovendien werkt deze techniek eerder ontspannend dan inspannend, waardoor het ook een positief effect heeft op de bloeddruk.

Leer een kind de ademtechniek aan in plaats van het persen en zorg dat het kind niet met het achterwerk in de wc-bril hangt. Het "inhangen" zorgt in tegenstelling tot het hurken voor een inknelling van darmen met een bemoeilijkte ontlasting tot gevolg. Pas daarom de wc-bril aan door er een kinderbril op te plaatsen of het kind een kinderwc te laten gebruiken of op een potje te laten gaan.
© 2007 - 2024 Artsen_online, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intieme hygiëne: een kwestie van preventieVandaag wordt hygiëne vooral geassocieerd met comfort onfrisheid en denkt men niet meer aan de aanvankelijke definitie,…
Het adamskostuumVreemd toch we het zo raar vinden om in ons blootje te lopen. We weten allemaal van elkaar hoe we eruit zien en toch … Z…
De dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucsDe dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucsBij de verzorging van je baby komt heel wat kijken. Na een tijdje echter komt de routine er en verzorg je met heel veel…

Is paracetamol wel zo veilig?Is paracetamol wel zo veilig?In Nederland worden veel pijnstillers geslikt. Paracetamol, diclofenac, ibuprofen en naproxen spannen daarbij de kroon,…
Hooikoorts & klachtenHooikoorts & klachtenHooikoorts kun je op elke leeftijd krijgen. Er zijn vele testen online waarbij je kunt testen of je ook daadwerkelijk ho…
Bronnen en referenties
Artsen_online (13 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.