Een beter geheugen: training en tips

Een beter geheugen: training en tips Geheugentraining is een effectieve manier om je geheugen te verbeteren. Ongeacht je leeftijd. Hoe verbeter je je geheugen? Verrassende feiten en technieken. Je bent gisteren uitgebreid voorgesteld aan je nieuwe chef of een belangrijke zakenrelatie, en ziet haar of hem terug in een vergadering. Maar hoe was die naam toch ook weer? Of je kwam in het holst van de nacht op een prachtig idee, maar kunt er’s ochtends niet meer opkomen... We kunnen onze hersens bijna letterlijk pijnigen over vergeten dingen. Zelfs die dingen waarvan we zo zeker wisten dat we ze zouden onthouden. Vervolgens vellen we in frustratie een waardeoordeel. Het is gemakkelijk gezegd: “Ik heb een goed geheugen,” of: ‘ik heb een geheugen als een zeef.” Ook denken velen dat het geheugen met het ouder worden vanzelf achteruit gaat, dus is dan de tekst: “Ik ben geen twintig meer, ik onthoud nu eenmaal veel minder dan vroeger.” Voor iedereen die zich in het bovenstaande herkent (en wie doet dat niet), is er goed nieuws. De capaciteit van ons geheugen is niet zo in steen gebeiteld als we denken. Recente onderzoeken wijzen uit dat het trainen van het geheugen onze geheugenfunctie sterk kan verbeteren. Weliswaar kan dat noodzakelijke onderhouden van die geheugencapaciteit bijna niet jong genoeg beginnen, je kunt er in de regel op elke leeftijd nog nut van hebben. Reden genoeg om vandaag nog te gaan werken aan een beter geheugen.

Normaal geheugenverlies of Alzheimer's?

Kenmerken normaal geheugenverlies door veroudering:

  • Je geheugen is te verbeteren door oefeningen en plaatsing in context
  • Je vocabulaire en je begrip van onderlinge relaties tussen begrippen blijft intact
  • Je onthoudt de volgorde van dingen, en wie wat gezegd heeft
  • Je bent je ervan bewust dat er een probleem is met je geheugen
  • Je functioneert goed verder, alleen die vergeetachtigheid...

Kenmerken die mogelijk duiden op Alzheimer's:

  • Je recente geheugen is slecht, en werken met contextualiseren en oefeningen doen helpt niet
  • Je herinnert je niet de volgorde van dingen, en wie wat gezegd heeft
  • Het valt op dat je dingen vaak herhaalt
  • Je bent je niet per se ervan bewust dat er een geheugenprobleem bestaat
  • Je dagelijkse functioneren gaat achteruit, tegelijkertijd met je geheugen
NB: liever een keer te veel dan te weinig naar de dokter als je je afvraagt of jouw geheugenverlies normaal is!

Gebruik je hersens!

Datgene waar we onze aandacht op richten, groeit. Wie stevigere spieren wil, gaat naar de sportschool. Wie een beter geheugen wil, kan het trainen. Deze stelregel gaat ook op voor het object van onze aandacht, ofwel datgene dat we willen onthouden. Achteraf bekeken kun je een hevige wens koesteren om je de naam te herinneren van die persoon die je gisteren ontmoette. Op het moment zelf zou het best kunnen dat je je afvroeg of je haar wel goed zat, wanneer de catering je eindelijk van je honger kwam verlossen - of anders was je misschien verdiept in het vreemde patroon op iemands stropdas. Zou iemand je na afloop van de receptie vragen of je haar goed zat, wat er te eten viel of wat voor patroon er op die stropdas zat, dan zou je die herinnering waarschijnlijk wél weten op te diepen: eenvoudigweg omdat je je erop concentreerde. Je geheugen werkte in zo'n geval dus niet slecht, alleen was het even ergens anders mee bezig op het moment dat het telde! Het is dus zaak om je niet door futiliteiten te laten afleiden, maar te focussen op datgene dat je écht wilt onthouden. Zelfs al lijkt onze geest zich nog zo graag te amuseren met niemendalletjes. Wat ook helpt je dingen te herinneren is het bekende advies om bewust in het ‘nu’ te zijn. Concentreer je op de handeling die je nú verricht, en/of de persoon met wie je nú bent.

De geheugentrein

Ons geheugen kun je zien als een trein. Wagon na wagon wordt gekoppeld: gebeurtenis na gebeurtenis, ontmoeting na ontmoeting. Vandaar het advies dat onze grootmoeders al gaven als we vertwijfeld op zoek waren naar onze huissleutels: ga even terug naar de plek waar je het laatst geweest bent met je sleutels, en kijk of je je iets herinnert door je gangen vanaf dat punt na te lopen. Zo volg je de geheugentrein terug, wagon voor wagon. Dat principe is op meerdere manieren te gebruiken. Koppel ontmoete personen, situaties enzovoort, en met wat geluk komt de naam alsnog weer boven. Lukt dit niet, dan is er nog een verrassende truc. Zelfs al wil je die naam zó graag over een uur weer weten omdat je die persoon dan zult zien, laat het even los. Ga een kwartiertje iets anders doen, denk er niet meer aan. Verrassend genoeg schiet het vergeten feit ons vanuit een ontspannen toestand vaak opeens te binnen. Je was zelf iets anders gaan doen, maar je geheugen was in alle rust bezig met de gegeven opdracht.

Even meneer Bastiaanse archiveren met een kopje koffie

Een agenda is nuttig, soms onmisbaar. Maar om het geheugen scherp te houden, is het goed om regelmatig de hersens als ‘databank’ te gebruiken. De leukste truc om je dingen te kunnen herinneren, is deze. Doe er iets geks mee. Stel, je wilt de naam van een nieuwe boekhoudprogramma onthouden, en het heet, we noemen even iets, ‘Sum maker’. Verwerk het dan in een vreemd rijm als ‘sommenmaker is een hersenkraker.’ Dit ezelsbruggetje is vaak maar eventjes nodig, in het begin. Dan zit het begrip in je hoofd. Wil je meerdere dingen onthouden, sla dan twee vliegen in een klap. Vermaak jezelf met je eigen vondsten én zorg dat je de dingen onthoudt. En wel door bizarre woordcombinaties te maken. Verwerk de punten van herinnering eens in een zin. Een voorbeeld. Je moet een dossier archiveren en bij terugkomst meneer Bastiaanse bellen, én je hebt beloofd een kopje koffie mee te nemen voor een collega. De combinatiezin die zorgt dat je die drie punten afwerkt, kan luiden ‘Ik moet even meneer Bastiaanse archiveren met een kopje koffie.’ Zie meneer Bastiaanse bewust voor je, eenzaam in de donkere spelonken van het archief geparkeerd met een kop koffie, en succes is al bijna verzekerd.

Goed voor je geheugen: tips en trucs

  • Rust roest, tenminste als je er te veel van hebt. Gebruik je geheugen regelmatig, bijvoorbeeld als spel. Herhaal in gedachten enkele malen het gegeven dat je wilt onthouden. Zo snel mogelijk beginnen, en je even stevig inprenten
  • Vorm vreemde woorden of begrippen die je wilt onthouden in gedachten (deels) om tot een woord dat erop lijkt en dat je wel kent. Bedenk bij de poging tot herinneren eerst het vertrouwde woord, en associeer dan verder volgens het principe ‘klinkt als.’ Het Franse “au revoir” kan bijvoorbeeld beginnen als “ooievaar.”
  • Vernieuw de gegevens in je ‘geheugenbank.’ Onbewuste concentratie op het verleden is een mogelijke reden waarom veel ouderen klagen over moeite nieuwe gegevens te onthouden. Herinneringen kunnen mooi zijn, maar meedraaien in de maatschappij is voor alle tijden. Begin vroeg met de goede gewoonte om de input van je brein te verversen.
© 2010 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…

Informatie over een zonnesteekInformatie over een zonnesteekNaast verbranding door de zon is er nog een ander onplezierig gevolg van langdurig zonnen: de zonnesteek. Het lichaam ve…
Stamceldonatie kan tegenwoordig ook via het bloedBij patiënten met een kwaadaardige ziekte aan het beenmerg, zoals leukemie is de aanmaak van gezonde bloedstamcellen ver…
Bronnen en referenties
  • www.alzheimers.about.com Tina Kieffer/Cosmopolitan
Reactie

Johan Pieneman, 17-09-2011
Het comminiseren en het geheugen is door de vele emoties mij parten gaan spelen.
Mijn vrouw overleden door kanker, huis niet kunnen verkopen misschien op de veiling en een rest schuld… mijn vriendin ook te maken met kanker, drie keer, is hoog invoelend en heefd geen geloof meer in haar lichaam en is zeer neerslachtig, ik wil het zo goed maar zit haar teveel in haar nek te hijgen.
13 jaar zorg en dat raak ik niet kwijt en daar komt nog bij dat wij al een jaar niet hebben gevreen. kan mijn kop er niet meer bij houden… ben 63 jaar en moet nog een hoop leren en dat wil ik ook maar het is o zo moeilijk. Reactie infoteur, 17-09-2011
Geachte heer Pieneman,

Dank voor uw eerlijke reactie. Als u het goed vindt, bekijk ik uw woorden graag als aankomend - en dus nog zeker niet volleerd - geestelijk verzorger. Dat uw geheugen en de communicatie niet zo werken c.q. lopen als u zou willen, is geen wonder. Het is verdrietig, maar het is ook heel normaal in een situatie als de uwe. U wilt alles goed, schrijft u; maar net zoals vele anderen, ervaart u dat dat niet lukt. Dit kan een mens diep vermoeien en ontmoedigen.
Meneer Pieneman, het lijkt mij niet zozeer een kwestie van blijven functioneren of dat functioneren te verbeteren. Maar wel een kwestie van kijken waar u wat hulp kunt krijgen om deze zware lasten op uw schouders te kunnen blijven dragen waar nodig is. Misschien ook wat meer innerlijke verlichting te vinden vanuit de wetenschap dat hoe graag u ook wilde dat dingen anders waren, het niet uw verantwoordelijkheid is om de dingen anders te maken. U bent een mens met alle fantastische mogelijkheden van dien. Maar u bent ook een mens met alle beperkingen van dien. En daar hebben we, vanaf dat punt, nou eenmaal anderen nodig. U, ik en iedereen.
Eens rondkijken waar wat hulp voor u te vinden is, is geen teken van zwakte maar van kracht. De sterkste mens is niet degene met het meeste vertoon. De sterkste mens is degene die durft te laten zien waar zowel zijn kracht als zijn onvermogens liggen. Met die aanmoediging, zou ik u willen vragen: waar zou u kunnen en willen rondkijken naar wat versterking van buitenaf? Maatschappelijk werk is er om sociale en praktische dingen beter in gang te helpen zetten. Veel gemeentes bieden ook hulp bij het op een rij zetten van financiele zaken. Ook daarin bent u absoluut niet de enige die door de crisis is getroffen. Misschien zou een psycholoog u kunnen helpen om het denken wat minder belastend voor u te maken. Ik noem maar wat mogelijkheden, het is aan u wat u aanspreekt. Daarnaast wilde ik nog even voor mijn eigen richting van studie pleiten: al wordt er door bezuinigingen aan geknaagd, toch is er vaak bijstand van een geestelijke verzorger mogelijk zonder (grote) financiele aderlatingen. Dat is iemand die u helpt om de dingen die u niet kunt veranderen, de dingen die het leven betreffen zoals dat nu eenmaal is en soms zo kan wringen, in een perspectief te plaatsen. Soms is het al een opluchting om met zo iemand wat te mediteren, een mooi schilderij te bekijken, een stukje muziek te beluisteren of gewoon te praten over wat u troost biedt. Voor mij is dat bijvoorbeeld vaak gebed, maar voor u wellicht weer iets anders. Kijkt u alstublieft eens rond. U bent online, tikt u gewoon eens de woorden 'geestelijk verzorger' in en kijk of dat iets voor u is. Of misschien liever de woorden 'psychologische hulp'. Of anders wilt u misschien eerder bij de gemeente vragen of maatschappelijk werk u kan helpen. Meneer Pieneman, ik zelf heb de overtuiging dat we iedereen bij geboorte een strippenkaart zouden moeten uitreiken voor een kort abonnementje op een hulpverlener naar keuze. Ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die nooit gebruik heeft gemaakt van hulp. Ik zeg niet dat het zaligmakend is, en de klik moet vaak ook eerst even gezocht worden in het gesprek of in de richting die voor u de juiste is. Maar er is hulp voor u, u verdient die, en als ik het op afstand mag zeggen: onder de omstandigheden die u schetst, zou het een wonder zijn als een beetje hulp niet welkom zou zijn.
Als u het online allemaal een beetje hebt bekeken, is een andere mogelijke logische stap wellicht die naar de huisarts, om mogelijkheden mee te bespreken. Intussen wilde ik graag afsluiten met: ieder mens moet in dit leven naar mijn idee 'een hoop leren', zoals u zegt. Maar laat dat maar even zitten. Gaat u eerst maar even op zoek naar een beetje comfort temidden van al deze zware belasting.

Ik wens u alle goeds, veel sterkte, en de liefde die, zoals ik zelf kan getuigen, uit zoveel bronnen op u toe kan stromen.

Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.