Inkomen als proefpersoon belast?

Inkomen als proefpersoon belast? In advertenties in kranten wordt vaak gezocht naar proefpersonen voor medische onderzoeken. De testpersonen ontvangen hiervoor een vergoeding, maar moet u deze vergoeding opgeven bij de belastingdienst? Voortdurend worden er mensen gezocht die willen meewerken aan een medisch onderzoek. Deze onderzoeken moeten ze verrichten om medicijnen en medische behandelingen uit te testen. Voor onderzoeken die weinig of geen risico opleveren voor de mens zoeken ze proefpersonen die tegen betaling meewerken. Ze gaan gericht op zoek naar personen met bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld naar rokers, mensen met overgewicht, of naar mensen van een bepaalde leeftijd. U kunt een redelijke vergoeding ontvangen, maar dit bedrag is brutoloon. U moet dus nog afrekenen met de Belastingdienst.

Kan iedereen meedoen aan de onderzoeken?

U moet in ieder geval aan de gestelde eisen in de advertentie voldoen. Voordat u daadwerkelijk deelnemer gaat worden, gaan ze u eerst medisch onderzoeken. U kunt worden afgewezen indien uit het onderzoek blijkt dat u bepaalde gebreken hebt, of u voldoet niet aan bepaalde eisen om aan het onderzoek mee te doen.

In hoeverre kan deelnemen als proefpersoon gevaar opleveren?

De te testen medicijnen of behandelmethode zullen geen groot risico opleveren voor uw gezondheid. Het is namelijk niet toegestaan om proefpersonen bloot te stellen aan medicijnen waarvan nog niet duidelijk is, of ze schade kunnen opleveren voor de mens. U staat onder streng medisch toezicht, die constant monitoren hoe het met uw gezondheid is gesteld.

Krijgen de proefpersonen een kostenvergoeding of inkomen?

Als proefpersoon ontvangt u een vergoeding, die door de Belastingdienst wordt gezien als inkomen. Over de vergoeding van de reiskosten hoeft u geen vergoeding te betalen, deze zijn bedoeld om de reiskosten mee af te dichten.

Hoeveel verdienen proefpersonen?

Het geld dat u kunt verdienen varieert sterk. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de tijd die u erin moet steken, maar bijvoorbeeld ook van het aantal keren dat u naar het testcentrum moet komen. Voor bepaalde onderzoeken is het noodzakelijk dat u meerdere dagen achtereen aanwezig bent. Een andere mogelijkheid is dat u op bepaalde dagen korte periodes aanwezig moet zijn. In de advertenties blijkt vaak al hoe hoog de vergoeding is. De vergoeding voor kleine onderzoeken bedragen een paar honderd euro. De onderzoeken die veel tijd vergen geven een vergoeding van een paar duizend euro.

Hoeveel belasting ben ik verschuldigd?

Dit is afhankelijk van het inkomen dat u daarnaast nog ontvangt. Iemand met een regulier inkomen of uitkering kan de vergoeding optellen bij het inkomen. Hierdoor is de hoogte van de belasting die u moet betalen afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. In Nederland kennen wij een progressief belastingstelsel. Naarmate u meer verdient, moet u ook meer belasting betalen. De vergoeding voor de onderzoeken verhoogt het inkomen en bent u over de vergoeding belasting verschuldigd tot maximaal 52 procent. De vergoeding wordt belast onder de noemer: “resultaat uit overige werkzaamheden”.

Dit verklaart dat er veel studenten meedoen aan dergelijke onderzoeken. Zij mogen bedragen bijverdienen, en in de tijd dat zij in het testcentrum zitten, kunnen zij rustig studeren.

Voor wie is het fungeren als testpersoon interessant?

Mensen met een laag, of geen inkomen zijn het beste uit. Zij hebben heffingskortingen die in eerste instantie afgetrokken kunnen worden van de verschuldigde belasting. Voor het meerdere moet er belasting betaald worden, maar door het lage inkomen blijft de hoogte van de te betalen belasting beperkt.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen door medisch proefpersoon te zijnGeld verdienen door medisch proefpersoon te zijnVaak lees je het in de krant: een oproep voor proefpersonen voor het testen van een nieuw geneesmiddel. Er wordt regelma…
Deelnemen aan medisch onderzoek met vergoedingDeelnemen aan medisch onderzoek met vergoedingJe kunt je opgeven om als proefpersoon deel te nemen aan medisch onderzoek. Medicijnen die nog op de markt moeten komen…
Proefpersoon voor medisch onderzoekProefpersoon voor medisch onderzoekAls proefpersoon voor medicijn-onderzoek kunt u relatief makkelijk geld verdienen. U gaat intern in een kliniek en krijg…

Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Schokkend schamel SoedanDe grote ellende waarin de inwoners van Zuid-Soedan moeten leven schokkeert. Schrijnende armoede, droogte, conflicten, h…
Bronnen en referenties
  • Proefpersoon.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.