Behandeling van scoliose met stroom: scenartherapie
Behandeling van scoliose met stroom is een goede maner om de vergroeiing van de wervelkolom een halt toe te roepen. De zijdelingse vergroeiing van de wervelkolom is is op meerdere manieren te behandelen, maar de scenartherapie is nieuw in Nederland. De stroomstoten van scenartherapie voor scoliose zetten het lichaam aan tot het herstellen van de vergroeiing.De scenartherapie kan daarmee de scoliose een halt toeroepen.
Wat is scenartherapie?
Scenartherapie werd rond 1980 ontwikkeld door Russische medici. Zij zochten naar een therapie die voor veel gebieden te gebruiken zou zijn maar dan voor gezondheidsklachten bij astronauten. Ze ontwikkelden de Scenartherapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert. Bij de scenartherapie wordt stroom ingezet als middel om het lichaam te doen herstellen. Deze stroomstoten zijn dynamisch, dat wil zeggen dat iedere nieuwe stoot verschilt van de vorige. De frequentie hangt daarbij af van het lichaam. Dit wordt ook wel aangeduid als biofeedback. De stroomstoten worden gegeven met een apparaatje dat lijkt op een afstandsbedieningsapparaat van de tv. De behandeling is niet pijnlijk, maar geeft wel lichte prikkelingen.
Scenartherapie bij scoliose
Bij scoliose, een aandoening waarbij de ruggengraat krom groeit en de wervels draaien en zelfs een bochel kan ontstaan, kan scenartherapie worden ingezet. Vaak wordt nog met traditionele methoden gewerkt waarbij een korset moet worden gedragen. Dat is vooral voor kinderen een enorme belasting, omdat het irriteert en omdat kleding er niet goed omheen valt. Bovendien belemmert het korset in de beweging. Daar komt nog bij dat een korset de kwaal niet verhelpt, maar een verdere kromming tegengaat. Ditzelfde geldt voor een operatie waarbij stalen pennen in de rug worden gezet. Scenartherapie verhelpt de kwaal wel. Het zorgt er voor dat de spierspanning in de rug wordt genormaliseerd. Ook traint het het lichaam om het nieuwe evenwicht te bewaren.
Waar kan scenartherapie voor worden ingezet?
Scenartherapie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Dit zijn onder andere:
- Pijnbestrijding bij rugproblemen
- Hoofdpijn
- Nekpijn
- Schouderpijn
- Spierpijn
- Slijmbeursontstekingen
- Rsi-klachten
- Migraine
- Aangezichtspijn
Regulerende werking scenartherapie
Verder werkt scenartherapie regulerend op de stofwisseling en de hormonen. De doorbloeding van het lichaam wordt erdoor bevorderd en ook wonden helen beter als de scenartherapie wordt ingezet. Ook zwellingen nemen als bij gebruik van het scenarapparaat.
Waar wordt scenartherapie gebruikt?
Scenartherapie wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. In Australië, Nederland, Oostenrijk en Duitsland wordt de techniek veel gebruikt. In Duitsland is de scenartherapieopleiding zelfs erkend als mogelijkheid voor de verplichte bijscholing van artsen. In het ziekenhuis van Wertingen worden botbreuken postoperatief behandeld met het scenarapparaat.
TENS
Naast scenartherapie is er ook TENS. Bij TENS wordt ook elektrische stroom gebruikt om pijn te behandelen. Bij TENS worden echter stroomstoten gegeven die van te voren zijn ingesteld op een bepaalde frequentie. Bij scenar is dat niet het geval en verschillen de stroomstoten van elkaar.
Scenartherapeuten in Nederland
In Nederland zijn anno 2010 zo’n 25 scenartherapeuten actief. De behandelingen met scenar worden door sommige zorgverzekeraars wel vergoed, maar door anderen niet.