Water onmisbaar voor gezondheid en voor portemonnee

Water onmisbaar voor gezondheid en voor portemonnee Water (H2O) vervult een onmisbare rol in ons leven. Ons lichaam bestaat voor zo’n tweederde uit water en we hebben er per dag behoorlijk wat van nodig. En ook bij uitwendig gebruik draagt water bij aan onze gezondheid, als we bijvoorbeeld een warm- of juist een koud bad nemen. Maar hoewel we dus voortdurend met water te maken hebben, weten we er vaak niet alles van. Daardoor benutten we te weinig de voordelen van het element water.

Water voor je gezondheid

De helende werking van water was al in de oudheid bekend, getuige bijvoorbeeld de Turkse badhuizen uit de tijd van de profeet Mohammed en de thermen uit de Griekse oudheid. Door de vele unieke chemische eigenschappen en het oplossend vermogen van water bevordert het onze gezondheid. Want water geneest wonden, voorkomt blaasontsteking, hoofdpijn, het verlicht verkoudheidsklachten, spierpijn en menstruatiepijn, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Warm bad

Zorgt voor ontspanning en betere doorbloeding. Niet alleen door de warmte maar ook door de druk die het water uitoefent op het ondergedompelde lichaam. Door de zekere mate van gewichtsloosheid kunnen spieren ontspannen en is er vrijwel geen belasting voor de gewrichten. Vandaar dat reumapatiënten vaak nut hebben van een warm bad, omdat ze even niet de druk op de pijnlijke gewrichten ervaren en er is een betere doorbloeding van aangetaste lichaamsdelen. De warmte van het bad doet ook onze lichaamstemperatuur stijgen en verhoogt de stofwisseling. Doordat de bloedvaten zich verwijden zal de bloeddruk dalen en de hartslag toenemen, daardoor gaat het bloed sneller circuleren. Een warm bad helpt tegen menstruatiepijn, spierpijn, rugpijn en buikkramp, en je slaapt er beter door.

IJskoud bad

Uit onderzoek is gebleken dat als je regelmatig een koud bad neemt, je de kans op een hartinfarct verkleint. Doordat de bloedvaten in de huid, handen en voeten zich samentrekken, verhoogt de bloeddruk en neemt de druk op het hart toe waardoor het hart sneller moet werken. Wie regelmatig een koud bad neemt laat zijn lichaam wennen aan deze omstandigheden, waardoor je sterker wordt. Koud water is ook gunstig als eerste hulp bij brandwonden. Als het lichaam is geconfronteerd met hevige hitte is de beste remedie om direct te koelen met koud water, liefst 20 minuten lang. Het koele water zorgt ervoor dat de brandwond niet ernstiger wordt of groter. Bij een grote brandwond uitsluitend lauw water gebruiken. Water in de vorm van ijs is een goed middel tegen kramp, pijn of een zwelling en het stopt bloedingen, daarbij komt nog eens het verdovend effect.

Wetenswaardigheden

  • Water zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur wordt geregeld, dat afvalstoffen worden verwijderd, dat bouwstoffen worden aangevoerd en het is een bouwstof voor onze cellen.
  • Elk deel van ons lichaam bevat water, zelfs in ons gebit bevindt zich nog 10%.
  • Onze nieren verzorgen de afscheiding van de afvalstoffen die via het water worden aangevoerd. Hoe minder mineralen in het water hoe minder ze daarbij belast worden.
  • We drinken jaarlijks zo’n 240 liter.
  • Per dag verliezen we circa drie liter vocht dat moet worden aangevuld via drank en voeding. De behoefte aan water wordt bepaald door leeftijd en gewicht, omgevingstemperatuur en fysieke activiteit. Baby’s en kinderen hebben relatief mee nodig. Een mens bestaat voor 70% uit water. Je kunt beter de hele dag door kleine beetje drinken, dan grote glazen tegelijk.

Water als dieet

Van water val je niet gelijk af, maar het is natuurlijk beter dan een frisdrank met suiker. Als je water drinkt krijg je wel een verzadigd gevoel, waardoor het makkelijker is om minder te eten. Daarbij komt dat het koude water door het lichaam wordt opgewarmd hetgeen energie kost, waardoor calorieën worden verbrand. Water is verder gunstig bij het afvallen omdat de gifstoffen, die vrijkomen bij het afbrekende weefsel, kunnen worden afgevoerd via de urine. Ook door een warm bad val je af, omdat daardoor de stofwisseling wordt verhoogd.

Water maakt voeding gezonder en goedkoper

Je kunt in de supermarkt drinkyoghurt e.d. kopen, maar het is veel slimmer om normale dikke zuivelproducten te kopen en die te verdunnen met gezond water uit de kraan. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want het brengt ook financieel voordeel en het smaakverschil proef je amper. Kun je ook doen met frisdranken. Ook een stuk gezonder voor de jeugd.

Verschillende watersoorten

  • Kraanwater komt uit meren, rivieren en uit de grond, waarna het chemisch en/of biologisch wordt gezuiverd. De mineraalsamenstelling is niet stabiel.
  • Bronwater wordt ondergronds gewonnen, het heeft geen behandeling ondergaan en de minerale samenstelling is niet noodzakelijk stabiel.
  • Natuurlijk mineraalwater heeft wel een stabiele samenstelling en komt van een beschermde ondergrondse bron. Het is de enige soort water die gezondheidseffecten mag claimen en is officieel erkend door de overheid. Prima geschikt bij een natriumarm dieet. Voorbeelden Spa, Evian en Bar-le-duc.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
Is water gezond?Is water gezond?Water, een natuurlijk product en bijna overal verkrijgbaar. Vaak wordt het gezien als gezond, maar waarom? Waar is water…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Behandeling van winderigheid/flatulentieJe bent in gezelschap en voelt een wind opkomen. Je geneert je, want het is alweer de zoveelste keer. Wat kun je tegen w…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.