Valalarm en valpreventie geven ouderen meer zelfvertrouwen

Valalarm en valpreventie geven ouderen meer zelfvertrouwen Het is de schrik van elke alleenstaande oudere. In je eigen huis ten val komen en niet meer kunnen opstaan. Een benauwende situatie, omdat zelf hulp zoeken of alarm slaan dan dus ook niet meer mogelijk is. Het Realive ValAlarm speelt daarop in en biedt in een dergelijke situatie uitkomst. Je loopt niet meer het risico uren op de grond te liggen en te moeten wachten op toevallig bezoek dat langskomt. Het alarm registreert gelijk de val en schakelt automatisch hulp in. Een veilige en geruststellende gedachte! Ook een val-training kan uitkomst bieden voor ouderen die, om welke reden dan ook, regelmatig ten val komen.

Onverklaarbaar en regelmatig vallen bij ouderen

In Nederland vallen er jaarlijks meer dan 825.000 ouderen. Deze val-ongevallen vormen een groot probleem. Het is zelfs zo dat elke 6 minuten een oudere dusdanig ten val komt, dat een bezoek aan de spoedeisende hulp noodzakelijk is. Bij ouderen die regelmatig ten val komen ontstaat angst en onzekerheid. Vanuit deze angst en onzekerheid ligt een volgende valpartij al weer op de loer. Een speciale val training en/of de aanschaf van een valalarm kan het zelfvertrouwen weer verhogen. Ook voor de familie is het een rustig idee, als er voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Realive ValAlarm

Om aan deze onzekere situatie een einde te maken én om de angst weg te nemen, is door Realive een ValAlarm ontwikkeld. Dit Realive ValAlarm is in staat om zonder ingreep van derden zelfstandig een val te registreren, daarop te reageren en contact te zoeken met hulpverleners. Het bezit van een dergelijk systeem geeft veel rust bij de betrokken persoon, maar zeker ook bij de naaste familie.

Wat is het Realive ValAlarm?

Het Realive ValAlarm bestaat uit een alarmtoestel en een polsband. Het alarmtoestel wordt aangesloten op een vaste telefoonverbinding. De polsband bevat een valsensor en is draadloos verbonden met het alarmtoestel. De valsensor registreert de beweging van de drager en de versnelling in een beweging. Hierdoor kan een val gedetecteerd worden. De polsband heeft ongeveer de grote van een normaal horloge en is gemakkelijk in gebruik. Zonder probleem kan de polsband dagelijks in en rond de woning gedragen worden. Het is ook mogelijk om een extra polsband aan te schaffen. Het alarm is eenvoudig zelf te installeren, maar kan ook door een professionele monteur worden geplaatst.

Hoe werkt het Realive ValAlarm?

De valsensor registreert een versnelling in de beweging en dus een eventuele val. Als er verder niets aan de hand is, kan de drager van de polsband hierop reageren door het alarm zelfstandig af te zetten. Is de gevallen persoon hier niet toe in staat, dan zal na 20 seconden automatisch het alarm in werking worden gesteld. Het alarm kan ook, zonder dat er sprake is van een val, geactiveerd worden. Als iemand zich onwel voelt worden kan door een druk op de alarmknop het alarmsysteem ook in werking worden gesteld.

SOS Callcenter van Realive

Het is natuurlijk in de praktijk altijd mogelijk dat alle ingestelde contactpersonen op het betreffende moment niet bereikbaar zijn. Om ook in deze situatie zeker te zijn van hulp, is er het Realive SOS Callcenter abonnement. Het callcenter is elke dag 24 uur bereikbaar. Hiermee ben je dus altijd verzekert van hulp na een alarm.

Met wie wordt contact gezocht na een val?

Nadat een alarmsysteem geactiveerd is, wordt contact gezocht met vooraf ingestelde contactpersonen. Er kan meestal een maximaal aantal personen, vaak is dit een aantal van drie worden ingesteld. Het alarmsysteem zoekt contact met de eerste persoon. Komt hiermee geen contact tot stand, dan wordt automatisch verder gealarmeerd naar de volgende persoon.

Telefoonverbinding met de contactpersoon

Als er tijdens een alarm contact wordt gezocht met een hulpverlener, krijgt deze de melding dat er alarm is gemaakt op het betreffende adres. Daarna komt er een telefonische verbinding tot stand. Hierdoor is het mogelijk om met elkaar te praten. Het stelt de contactpersoon ook in staat om de vorm van hulp in te schatten. Tegelijkertijd kan de gevallen persoon gerustgesteld worden en weet hij/zij dat er snel hulp geboden zal worden.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Mensen met een valprobleem of andere lichamelijke problemen kunnen een indicatie krijgen van de huisarts. Op grond van deze indicatie kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.

Valpreventie

Door de grote onzekerheid en de angst om te vallen worden ouderen soms beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ongemerkt gaat men rekening houden met een mogelijke valpartij en voelt men zich beperkt in de bewegingsvrijheid. De angst om te vallen en vervolgens hulpeloos op de grond te komen liggen gaat dan een grote rol in het dagelijks leven spelen. Door de angst worden de bewegingen onzekerder en komt men zelfs juist eerder ten val. Het bovenstaande alarmsysteem kan aan deze onzekerheid een oplossing bieden. Maar omdat het valprobleem onder ouderen steeds groter wordt, zijn er inmiddels ook cursussen ontwikkeld waarbij men getraind wordt om "te leren" vallen.

Cursus valpreventie en valtraining voor meer zelfvertrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat een cursus valtraining en valpreventie zeer zinvol kan zijn. Ouderen die een dergelijke cursus gevolgd hebben krijgen meer zelfvertrouwen en bewegen daardoor gemakkelijker. Het aantal valincidenten bij ouderen die een training gevolgd hebben neemt aantoonbaar af. De cursussen zijn bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen met een verhoogd valrisico. Een verhoogd valrisico komt voor bij ouderen met bijvoorbeeld Bechterew, evenwichtsstoornissen, MS, nieuwe heup of knie, osteoporose, Parkinson of reuma. Tijdens de cursus wordt gewerkt aan een beter uithoudingsvermogen en het verbeteren van de spierkracht, coördinatie en stabiliteit. Hierdoor neemt de kans op vallen al af. Ook wordt ruim aandacht besteed aan het bewust worden van de mogelijke valrisico's. En ten slotte is er ook aandacht voor het leren vallen. Een cursus valpreventie en valtraining wordt vaak gegeven in een praktijk voor fysiotherapie. In een persoonlijke intake wordt gekeken welke oefeningen en trainingen voor de betreffende persoon van belang zijn. Soms wordt de valtraining ook in groepsverband aangeboden.
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderen vallen snel en revalideren moeizaamOuderen vallen snel en revalideren moeizaamMet de vergrijzing neemt het aantal gevallen van ouderen die vallen toe. Het probleem is vooral dat ouderen een grotere…
Valpreventie bij ouderenValpreventie betekent het voorkomen van vallen en daardoor het voorkomen van botbreuken. Voornamelijk de oudere mensen v…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…
EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenEHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenOmdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te g…

Menstruatie: Waarom, menstruatiepijn en hulpmiddelenMenstruatie: Waarom, menstruatiepijn en hulpmiddelenIedere vrouw krijgt er wel een keer mee te maken, menstruatie. Misschien blijft het wat langer weg. Of is de ene maand p…
Medicijnen en vitaminen: invloed van vitamines op medicijnenVeel mensen denken altijd dat ze zomaar vitamines kunnen slikken terwijl ze ook gewone medicijnen slikken. Maar vitamine…
Bronnen en referenties
Reacties

A. Houben, 07-03-2013
Ik zou graag willen weten of er abonnementskosten aan verbonden zijn. En of het mogelijk is om via het polsbandje te praten. Mijn ouders hebben een huis met veel ruimtes. De kans dat ze bij het hoofdtoestel zijn tijdens een val is dus klein. Hoe verloopt dan de communicatie? Is het ook mogelijk dat zowel mijn vader als moeder een polsbandje omkrijgen? Reactie infoteur, 07-03-2013
Als er in geval van alarm geen contact gemaakt kan worden met de bewoner(s), dan ga ik er vanuit dat er wel degelijk actie wordt ondernomen. Het alarm komt immers binnen bij de eerste contactpersoon. Dit kan een familielid zijn of een instantie. Deze zal uiteraard reageren op het alarm, zeker als er geen contact gemaakt kan worden.

Wat betreft het aantal polsbandjes adviseer ik je om contact op te nemen met een aanbieder van dit product en de vraag daar te stellen.

Succes!
Martina

Lut Orlent, 06-02-2013
Het lijkt alsof dit DE oplossing is.
kunt u ons contacteren?
dank alvast
mvg
Willy Van speybroeck Reactie infoteur, 07-02-2013
Bovenstaand artikel is puur informatief. Als u op zoek bent naar een valalarm, dan zult u contact op moeten nemen met een commerciële aanbieder.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.