Menstruatie: Waarom, menstruatiepijn en hulpmiddelen
Iedere vrouw krijgt er wel een keer mee te maken, menstruatie. Misschien blijft het wat langer weg. Of is de ene maand pijnlijke dan de andere maand. En hoe zelfs een hormoon schommeling je lichaam helemaal van slag kan brengen. Allemaal dingen die ons doet afvragen wat er in onze lichaam gebeurd.
Vanaf het moment dat een meisje een vrouw wordt, komen ook de hormonen door onze lijven heen gieren. Onze lichaam bereid zich voor op het vrouw worden en de menstruatie komt er aan. Een menstruatie krijgen we zodat het eitje door het lichaam afgevoerd kan worden als deze niet bevrucht is. Dit gebeurd samen met de slijmvlies die je lichaam opbouwt zodat een bevrucht eitje zich wel kan innestelen, is deze onbevrucht dan laat de slijmvlies los van de baarmoederwand om vervolgens de volgende maand weer opnieuw opgebouwd te kunnen worden en het zelfde weer kan aan het einde van de maand.
Waarom hebben wij een menstruatie?
De vrouwelijke cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie, een normale cyclus duurt ongeveer 28 dagen maar dit klopt maar bij een kleine percentage. Bij de meeste vrouwen kan het lopen van 25 tot 35 dagen. Dit lijkt een enorme verschil. Volgens artsen is het zelfs normaal als er vrouwen om de 21 tot 35 dagen menstrueren. De menstruatiecyclus verloopt in 2 fases. In fase 1 wordt een eicel klaargestoomd voor een reis. De eierstokken laten eitjes rijpen. In de eerste fase wordt ook het baarmoederslijmvlies opgebouwd. Dit is nodig om een bevruchte eicel in te laten nestelen. Aan het einde van de eerste fase maakt je lichaam een hormoon aan die er voor zorgt dat de eisprong in gang wordt gezet. Deze hormoon wordt "Luteiniserend Hormoon (LH)" genoemd. Vlak voor de eisprong heeft een eitje een grote bereikt van een speldenknop. Hiermee begint ook de tweede fase van het cyclus. Het eitje is gesprongen en je lichaam begint progesteron aan te maken, deze stofje moet ervoor moet zorgen dat de baarmoeder het eitje niet afstoot. Een eitje kan zich innestelen als hij bevrucht is, bij sommige vrouwen komt het voor dat een onbevrucht eitje zich gaat innestelen. Maar de kans dat je dit merkt is klein, je lichaam stoot het meestal direct af.
Menstruatiepijn
Menstruatiepijn is normaal bij een vrouw. De een heeft er meer last van dan de ander. Dit kan elke maand een behoorlijke last zijn. Mocht het echt pijnlijke worden neem dan een aspirientje in of ga op de bank hangen met een warme kruik. Een goede film kan je af doen leiden van de pijn. Een warme douche of bad doet ook wonderen. Mocht het toch een probleem blijven die jou leven beïnvloed ga dan wel naar een huisarts. Mogelijk is er iets anders aan de hand. Ook schijnt een orgasme te helpen tegen de pijn. Dit komt door een stofje die je lichaam vrijmaakt die pijn doet verdoven.
Hulpmiddelen
Er zijn door de jaren heen diverse hulpmiddelen gekomen op de markt die ons moet helpen met onze menstruatie. Denk maar aan tampons en cups. Maar ook maandverband is nog populair. Het is maar net wat een vrouw het prettigst vind zitten tijdens hun cyclus.
Tampons
Tampons zijn op zich redelijk goedkoop en makkelijk in gebruik. Het is populair bij de jongere generatie. Voordat je een tampon in brengt dien je handen goed te wassen met een PH neutrale zeep. Dan haal je de tampon uit de verpakking en trekt aan het touwtje. Je controleert of het touwtje goed vast zit en brengt de tampon in de vagina. Iedere vrouw brengt de tampon in op haar eigen gewenste manier. Dit kan zijn, zittend of met 1 been omhoog. Verwijder de tampon ongeveer na 2 uur. Zowel na het inbrengen als het eruit halen van de tampon dienen de handen schoon te zijn. Een tampon mag niet doorgespoeld worden en hoort in de afvalbak. De meeste mensen hebben een afvalbak op de toilet. Voor in de nacht word afgeraden om tampons te gebruiken. Dit komt omdat de tampon langdurig in de vagina bloedt aan het opnemen is. Maar op deze manier ook het Toxischeshocksyndroom ontstaan. Aangeraden wordt om voor de nacht een maandverband te gebruiken.
Maandverband
Maandverband is een soort van doek die net als luiers vloeistof absorbeert. Voordeel van maandverband is, dat er geen druk binnen in de schede is als de vrouw ongesteld is. Nadeel van een maandverband is dat de vrouw zich vaak onzekerder voelt met een maandverband dan met een tampon. Een maandverband is makkelijk in het ondergoed te leggen door de plakstrip. Ook voor het verwisselen van deze dienen de handen goed gewassen te worden met PH neutrale zeep.
Softcups
De softcup worden steeds populairder met de jaren, het is een soort opvang bakje voor menstruatiebloed. De softcup wordt ingebracht tot de baarmoedermond, en daar op zijn plek wordt gehouden en bloed opvangt. Dit is de meest hygiënische manier om menstruatiebloed op te vangen. Het inbrengen van de softcup vind niet iedereen fijn. Je brengt hem dubbelgevouwen naar binnen. Daar bij de baarmoedermond komt een soort van vacuüm waardoor de softcup om de baarmoedermond klemt. Als je hem er uit wilt halen dien je de vacuüm te verbreken door de rand iets in te duwen en aan de steeltje of lus naar buiten te trekken. De inhoud kan in de wc. De wegwerp cups kunnen in de afvalbak, de hergebruik cups dienen schoongespoeld te worden met schoon water. Zowel het inbrengen als eruit te halen dienen de handen goed schoongemaakt te worden.
Toxischeshocksyndroom
TSS wordt ook wel tampon ziekte genoemd. Doordat de tampon droog is kunnen er scheurtjes ontstaan. Hierdoor kunnen er bacteriën in de vagina komen die zich ophopen. Door de verschillende symptomen die voornamelijk tijdens de menstruatie optreden is het belangrijk om dan wel een arts in te schakelen. Ben je bang op TSS let dan op de volgende symptomen:
- Hoge koorts van vaak meer dan 39 graden Celsius
- overgeven
- diarree
- uitslag die op zonnebrand lijkt
- duizeligheid
- flauwvallen
Zwanger worden.
Vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden en alle voorbehoedsmiddelen de prullenbak in belanden, gebeurd er veel in je lichaam. Ineens moet je lichaam zelf alles begeleiden. Normaal werd dit gedaan door de voorbehoedsmiddelen maar nu gaat je lichaam geheel zelf bepaalde stoffen afscheiden, zoals stoffen om eitjes te laten rijpen. Hierdoor kan je menstruatiecyclus wel tot een jaar van slag zijn. Ook kun je elke maand een andere menstruatie hebben en andere symptomen die je normaal had als je ongesteld werd. Zolang je er niet te veel last van heb dan kan je gewoon natuur haar werk laten doen maar mocht dit wel een last voor je worden, ga dan een gesprek aan bij je huisarts. De huisarts kan je inlichten over wat je kunt doen en welke middelen voor jou kunnen helpen om toch je menstruatie obstakels te verlichten.