Slaperig op kantoor? Dit helpt!

Alle kantoorwerkers onder ons kennen het: de kantoordip. Bij de meeste mensen slaat deze dip toe na de middaglunch. We staren naar ons beeldscherm maar nemen niets meer op. Soms lukt het zelfs met moeite de ogen open te houden. Maar een kantoordip valt te bestrijden. Met deze 12 tips kunt u er weer tegen aan en komt u uw kantoordag prima door.

1. Neem de tijd 's morgens

Om de dag fris en fruitig te beginnen is het van belang dat u de tijd neemt 's morgens. Neem een lekkere douche en eindig met koud water. Zo stimuleert u de bloedsomloop waardoor u zich de rest van de dag frisser zult voelen. Een paar simpele rek- en strekoefeningen zijn ook doeltreffend om de dag fit te beginnen.

2. Ga op de fiets naar uw werk

Wie op een redelijke afstand van zijn werk woont doet er verstandig aan de fiets te pakken. Wie de dag begint met beweging en frisse lucht heeft hier alle kantooruren plezier van. Bent u genoodzaakt met de auto of openbaar vervoer naar uw werk te gaan? Maak dan voordat u uw kantoor binnenloopt nog even een wandelingetje.

3. Neem een goed ontbijt

Een goed ontbijt is van essentieel belang om u de rest van de dag goed te voelen. Het ontbijt wordt door sommige voedingsdeskundigen zelfs gezien als belangrijkste maaltijd van de dag. Dus neem een lekkere boterham met gezond beleg of yoghurt met vers fruit. Uw energievoorrad is dan ook op kantoor gegarandeerd.

4. Drink water ipv koffie

Kopjes koffie zijn op kantoor vaak niet aan te slepen. We krijgen van koffie inderdaad even een energieboost. Helaas werkt dit niet op de lange termijn. Van koffie drogen we uit en worden we moe. Wissel koffie dus af met voldoende water of stap over op 'natuurlijke' thee. Uw kantoordips zullen beslist afnemen.

5. Neem genoeg pauzes

Op kantoor beperken we de pauze vaak tot het middaguur. Toch is het verstandig wat vaker pauze te nemen. Een wandelingetje door het kantoor doet wonderen voor uw energie. Ook kunt u regelmatig wat rek- en strekoefeningen doen. Uw bloedsomloop komt weer op gang en het voorkomt ook nog eens klachten zoals RSI.

6. Lunch licht

Tegen het middaguur snakken we vaak naar een lekkere lunch. Toch kunnen de eiwitten en koolhydraten die hierin verwerkt zijn een negatieve invloed hebben op uw energie. Hou de lunch dus beperkt en eet tijdens de lunch lichte dingen zoals salades en fruit.

7. Eet voldoende tussendoortjes

Omdat we vaak aan alleen een lichte lunch niet voldoende hebben is het raadzaam tijdens de dag voldoende tussendoortjes te eten. Zo houdt u uw energievoorraad op peil. Tussendoortjes met suiker maken moe. Eet dus tussendoortjes met energiewaarde of natuurlijke suikers zoals een handje rozijnen, een banaan of een plakje ontbijtkoek.

8. Ga in de pauze een wandeling maken

Zowel beweging als frisse lucht zijn goed voor uw energieniveau omdat ze de bloedsomloop stimuleren. Ga dus eens een lekkere wandeling maken in de pauze. Uw afterlunchdip verdwijnt hiermee als sneeuw voor de zon.

9. Lach zoveel mogelijk op kantoor

Lachen is niet alleen leuk, het is ook goed voor onze energie. Van lachen is ook bekend dat het hormonen zoals stress doet afnemen. Van lachen gaat men relativeren en het brengt mensen soms op nieuwe ideeën. Veel lachen dus op kantoor!

10. Vermijd staren naar het beeldscherm

Staren naar het beeldscherm geeft vermoeidheid. Enerzijds omdat u voortdurend in dezelfde houding zit, anderzijds omdat u moeie ogen kunt krijgen. Wissel het staren naar het beeldscherm dus regelmatig af met een kijkje door het raam. Of maak een praatje met een collega, zo maakt u ook nog vrienden op kantoor.

11. Zorg voor voldoende ventilatie

Van onvoldoende frisse lucht op kantoor worden we slaperig. De kantoordip laat zich dan zeker zien. Zorg dus voor voldoende ventilatie in de kamer en zet het raam net even een stukje verder open.

12. Eet suikervrije kauwgom

Kauwgom met een frisse smaak helpt ons om wakker te blijven. Neem dus even een kauwgompje als u in slaap dreigt te vallen op kantoor. Kies wel voor suikervrije kauwgom om de suikerdip te voorkomen!
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenLast van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenOgen die bijna dichtvallen, een zware maag en een slaperig gevoel: het zijn de typische symptomen van een middagdipje. V…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…
Relatie tussen voeding en een goede nachtrustRelatie tussen voeding en een goede nachtrustEen goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid. Maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfspreken…

Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Pijnlijke steken in de borst?Pijnlijke steken in de borst?Heeft u dat ook wel eens? Last van een stekende pijn in de borst en weet u niet goed wat u er mee aanmoet, in dit artike…
Bronnen en referenties
  • www.mt.nl www.fnvbondgenoten.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.