Pijnlijke steken in de borst?

Pijnlijke steken in de borst? Heeft u dat ook wel eens? Last van een stekende pijn in de borst en weet u niet goed wat u er mee aanmoet, in dit artikel wordt er dieper ingegaan op de oorzaken en behandelmethoden van deze pijn. De genoemde oorzaken worden kort toegelicht.

Wees niet te snel ongerust, maar onderschat deze pijn zeker niet!

Er wordt bij een zere borst snel gedacht aan hartproblemen, bijvoorbeeld een hartaanval of hartinfarct. Waar mensen vaak geen erg in hebben is dat dit een veel voorkomend verschijnsel is, dat veel oorzaken kan hebben. In de meeste gevallen wordt de pijn veroorzaakt door stress. De pijn is in de meeste situaties onschuldig, maar kan ook zeer ernstig zijn. Het is daarom te allen tijden aan te raden om een afspraak te maken met uw huisarts.


Oorzaken die kunnen leiden tot de pijn

  • Een probleem met de slokdarm/ maag. Heeft u het vermoeden dat dit de oorzaak is zult u mogelijk last hebben van brandend maagzuur en slikproblemen.
  • Een gekneusde borstspier. Deze spier bevindt zich dan tussen de ribben.
  • Het kan simpelweg spierpijn zijn, heeft u extra inspanning verricht op de sportschool?
  • Een ernstigere oorzaak is een hartinfarct.
  • De pijn kan eveneens komen door stress, bent u zeer gespannen geweest? Dan kunt u daar een zeer beklemmend gevoel op de borst van krijgen.
  • Borstvlieskanker, dit komt overigens zeer zelden voor.
  • Syndroom van Tietze.

Belangrijk

Zorg er voor dat de gevoelde pijn niet ingebeeld is of erger wordt door de angst een hartaanval te krijgen. Een probleem met de slokdarm/maag. Bij deze kwestie komt vaak een opgeblazen gevoel kijken, u ondervindt een zeurende pijn achter het borstbeen, dit kan eveneens bij de maag zijn. Andere aspecten zijn: Veel moeten boeren, erg misselijk zijn, of mogelijk over moeten geven.

Gekneusde borstspier

Dit kan komen door een te grote inspanning van een spier tussen de ribben. Eerder werd het voorbeeld gebruikt van iemand die op de sportschool te zwaar getraind had. Dit zou een voor de hand liggende oorzaak zijn. Een reden voor aanhoudende klachten is dat u spierpijn heeft in de borstspier.

Een hartinfarct

Als u een hartinfarct heeft stroomt er als gevolg van een bloedstolsel te weinig, of geen bloed meer door naar een gedeelte van de hartspier. Dit gedeelte zal door een tekort aan stromend bloed afsterven. Overige verschijnselen:
  • Hevige pijn op de borst, deze straalt uit naar de arm en mogelijk uw nek.
  • Misselijkheid, dit gaat vaak gepaard met overgeef verschijnselen.

Heeft u last van deze verschijnselen twijfel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts.

Stress

Bij stress kan er gedacht worden aan verschillende situaties. Zo heb je bijvoorbeeld gezonde stress voor een optreden, of vaardigheidstest. Er wordt echter gesproken van een stressprobleem als de gezondheid hier onder lijdt. Mensen met een stressprobleem hebben vaak moeite om rust te vinden, het stressprobleem kan niet alleen over slaan in een concentratieprobleem, maar bijvoorbeeld ook in een angstaanval.

Borstvlieskanker

Deze aandoening bestaat uit twee vormen. Bij de eerste vorm zit de tumor op een plaats in het borstvlies, deze vorm is een goedaardige variant. De andere vorm daarentegen is wel kwaadaardig en zal na een kwestie van tijd uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Tegen borstvlieskanker is niet veel te doen. De normale gang van zake is chemotherapeutische behandeling.

Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen waarmee de ribben vastzitten aan het borstbeen ontstoken. Een persoon met deze ziekte heeft rond zijn borstbeen last van een stekende pijn die kan overslaan op de armen en schouders. Deze ongevaarlijke ziekte wordt vaak als erg pijnlijk ervaren. Bij het hoesten en zuchten is de pijn het hevigst. De ontsteking verdwijnt vanzelf, ondanks dat is wenselijk vast te laten stellen dat u lijdt aan deze aandoening, om hart- en longziektes uit te sluiten.

Combinatie met pijn tussen de schouderbladen

Pijnlijke steken op de borst in combinatie met pijn tussen de schouderbladen duidt mogelijk op hartproblemen. De pijn die oorspronkelijk gevoeld wordt in de borst kan zich uitstralen naar de armen of schouders.

Geen idee waar uw pijn vandaan komt?

Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag komt? Dan heeft u vast al vaak de verklaring gekregen ‘de pijn zit gewoon tussen uw oren.’ Op onderstaande link kunt u verder lezen over onverklaarbare pijn.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jasperr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstSteken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstHeb je last van steken op de borst, kortdurend of aanhoudend? Wanneer je af en toe kortdurende steken in de borst voelt…
Syndroom van Tietze: Hevige pijn op de borst en misdiagnoseDe ziekte van Tietze, ook wel het syndroom van Tietze of costochondritis genaamd, is een chronische ontsteking van het k…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Gezondheid: Pijn op de borstGezondheid: Pijn op de borstAls je pijn op de borst heb, dan denk je relatief snel dat het mogelijk met het hart te maken heeft. Natuurlijk kan dat,…

Slaperig op kantoor? Dit helpt!Alle kantoorwerkers onder ons kennen het: de kantoordip. Bij de meeste mensen slaat deze dip toe na de middaglunch. We s…
De totstandkoming van "smaak"De totstandkoming van "smaak"De totstandkoming van smaak is een interessant onderwerp, waarbij naast de smaakreceptoren van de tong ook nog een aanta…
Reacties

Kian, 21-05-2015
Hallo, (14jaar) al een tijdje heb ik pijn steken rond de borstkas. Maar elke week wordt de pijn erger maar er zijn geen symptomen van een hartinfarct. Ook heb ik geen symptomen van de rest van de oorzaken.
De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik TE veel stress heb, over het minste maak ik me zorgen en zeker nu de examens eraan komen. Wat ik wel nog nooit heb gehad was als ik op vakantie ga, dan voel ik deze pijnscheuten niet. Komt dit omdat ik er dan niet aan denk of omdat ik ontspannen ben? Reactie infoteur, 25-05-2015
Hoi Kian,
Voordat ik zeg dat je je geen zorgen hoeft te maken, wil ik je aanraden altijd met de huisarts contact op te nemen mocht je ongerust zijn. Het is heel goed mogelijk dat de pijn die je omschrijft voort komt uit teveel stress. Stress zorgt voor spanning in het lichaam, waardoor de spieren niet ontspannen. Als je op vakantie bent kun je inderdaad minder last hebben, omdat je meer ontspannen bent. Wat je verder kunt doen als je, je heel snel ergens druk over maakt, is elke dag bijvoorbeeld vijftien minuten tijd vrijmaken om te piekeren. Zet een wekker en schrijf zoveel mogelijk op wat je dwars zit. Stop na 15 minuten. Dit zorgt voor rust in je lichaam.
Met vriendelijke groet,
Jasperr

Petra, 25-04-2014
Goedenavond,
Ik heb nu net opeens steken bij mijn linker borst. En voel het vooral als ik een bepaalde beweging maak of mijn borst spieren aanspan.
Ik wil niet gelijk denken dat die steken van mijn hart vandaan komen, maar ik raak er beetje van in de stress want mijn man is een jaar geleden plotseling overleden door een hartstilstand op 28 jarige leeftijd. Zelf ben ik 21 jaar en ga er niet van uit dat ik iets ernstig heb. Maar toch gaan er dan van die gekke dingen door je hoofd heen.
Moet ik me eigen zorgen maken of een dokter bellen?

Groetjes Reactie infoteur, 08-05-2014
Beste Petra,

Ten eerste is het altijd raadzaam om een (huis)arts te bellen als je je zorgen maakt. Ik kan geen uitsluitsel geven over de oorzaak van je klachten. Ik kan wel zeggen dat in de praktijk, het vaak voorkomt dat mensen fysieke klachten, zoals steken in de borst, krijgen als gevolg van een schokkende gebeurtenis die zij nog niet helemaal verwerkt hebben. Nog niet helemaal een plek hebben kunnen geven.

Met vriendelijke groet,
Jasperr

Jasperr (14 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.